Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЕКИП: Бойко Борисов, Лиляна Павлова и Екатерина Захариева се снимат с членовете на борда Жан Давид Левит (вляво), Росен Плевнелиев, Симеон Сакскобургготски, Ханс-Герт Пьотеринг (предпоследния вдясно) и Ервин Прьол (крайния вдясно).  СНИМКА: ФЕЙСБУК ПРОФИЛ НА БОЙКО БОРИСОВ
ЕКИП: Бойко Борисов, Лиляна Павлова и Екатерина Захариева се снимат с членовете на борда Жан Давид Левит (вляво), Росен Плевнелиев, Симеон Сакскобургготски, Ханс-Герт Пьотеринг (предпоследния вдясно) и Ервин Прьол (крайния вдясно). СНИМКА: ФЕЙСБУК ПРОФИЛ НА БОЙКО БОРИСОВ

Жан Давид Левит присъствал на всички срещи на Никола Саркози за спасяването на медиците от Либия, а баба му и дядо му са депортирани в “Аушвиц”

Бащата на Ханс-Герт Пьотеринг умира на фронта дни преди края на Втората световна война

Херман ван Ромпой пише хайку, докато разхожда мелеза си, осиновен от приют

Министър-председателят Бойко Борисов се допитва до няколко души по важните теми на европредседателството на България. Т.нар. политически консултативен борд включва добре познати за българите лица - бившия премиер Симеон Сакскобургготски и експрезидента Росен Плевнелиев, но и европейски държавници - Ханс-Герт Пьотеринг, Херман ван Ромпой, Жан Давид Левит и Ервин Прьол.

Най-слабо познат у нас е Жан Давид Левит, който е бил съветник на двама френски държавни глави. Връзката му с България е, че е бил в екипа на Никола Саркози през 2007 г., когато той помогна за спасяването на българските медици от Либия. Тогава обвинените в заразяване със СПИН на 400 либийски деца пет медицински сестри и палестинският лекар Ашраф се върнаха в България на борда на изпратен от френския президент самолет.

По онова време настоящият съветник за европредседателството на Бойко Борисов Жан Давид Левит е наричан във Франция външен министър в сянка, тъй като думата му се чува повече от тази на титуляря Бернар Кушнер. Нещо повече - той е

и консултант на Саркози по национална сигурност

Участвал е във всички международни преговори на президента.

Според изданието "Ню Йоркър" стилът на Левит е да бъде незабележим и леко ироничен. Той е бивш посланик на Франция в ООН, както и във Вашингтон. Някои пишат, че по съвет на Жан Давид Саркози е изпратил съпругата си Сесилия да вземе медиците от Триполи и да ги доведе в София.

Левит е човекът, посъветвал президента да говори за българските сестри в първата си реч пред нацията.

"В този случай моралната политика и реалната политика съвпаднаха. Това е начинът да се борим с ксенофобията и вътрешното подозрение към другите", заявява Жан Давид Левит пред "Ню Йоркър".

Той е син на руски евреин, емигрирал от Съветския съюз. Баща му е професор по иврит и еврейска религия, който по време на Втората световна война помагал за извеждането на еврейските деца в безопасни зони. Дядо му и баба му са били депортирани в “Аушвиц”.

С европредседателството е ангажиран и друг човек, взел участие в спасяването на 5-те сестри и палестинския лекар - Соломон Паси. Като външен министър той осъществява връзка с британското външно разузнаване МИ6, което лично се заема с българския проблем, но в крайна сметка лаврите са за Саркози. Паси бе ангажиран с мероприятията по откриването - изнесе лекция пред чуждестранните журналисти за българските постижения, които са непознати в света - за създателя на компютъра Джон Атанасов, както и за идеята за единно зарядно за мобилни телефони в ЕС и безплатен Wi-Fi за всички в съюза.

За разлика от Жан Давид Левит и Соломон Паси бившият канцлер на Долна Австрия Ервин Прьол няма връзка със спасяването на българските медици от Либия. Но пък той е

свързан с друг представител на политическия борд

- бившия президент Росен Плевнелиев. Австриецът се срещна няколко пъти с него по време на мандата му от 2012 до 2017 г.

Ервин Прьол е несменяем канцлер на провинция Долна Австрия, която включва и столицата Виена, в продължение на 20 г. Завършил е университета по природни ресурси и приложни науки във Виена. Още преди да се дипломира като агроном, е нает на работа от австрийския Съюз на земеделските производители.

Само на 33 г.

е избран в правителството

на Долна Австрия. Провинцията произвежда 100% от тока от възобновяеми източници за страната. А 63% от електричеството в развитата държава идва от вецове.

Влиятелният регионален канцлер е бил политически ментор и на племенника си Йозеф Прьол, който бе вицепрезидент и подаде оставка през 2011 г.

Германецът Ханс-Герт Пьотеринг е консерватор от Християндемократическата партия и бивш председател на Европейския парламент от 2007 до 2009 г. Роден няколко месеца след края на Втората световна война, той никога не е виждал баща си, който е убит в последните дни преди капитулацията. "Именно смъртта на баща ми ме мотивира в каузата ми за обединена Европа", казва Пьотеринг.

Отраснал е в къща в Западен Берлин по време на студената война и в нея винаги

палели свещи на Коледа в знак на солидарност с Източен Берлин Пьотеринг разказва тези две случки при премиерата на автобиографията си "За наше щастие обединени. Моят европейски път".

В политически план влияние му оказва първият канцлер на следвоенна Германия Конрад Аденауер, а сега Ханс-Герт Пьотеринг оглавява и едноименната фондация, която е свързана с партията на Ангела Меркел.

Германецът е разведен и има двама синове. Извън строгите рамки на политиката той обича да чете криминални романи с исторически факти, гледа и такива филми. Любимият му образ е този на мис Марпъл, защото тя има английско чувство за хумор.

Иначе Пьотеринг

е патриот - пие

немска бира

В свое интервю разказва, че най-забавният момент в кариерата му е бил, когато Далай Лама се обърнал към него с "другарю". Съратникът на Меркел запазил самообладание и отвърнал: "Ваше Светейшество, предпочитам да ме наричате свой приятел."

Последният, но не по значение съветник на Бойко Борисов за европредседателството е първият президент на ЕС Херман ван Ромпой. Той е познат с прякора Хайку Херман, защото извън официалните си занимания пише 17-срични японски стихове хайку. Белгиецът живее в малко градче близо до Брюксел и разхожда всеки ден кучето си Луи, осиновен от приют мелез.

Хайку обикновено се инспирира от естествената природа, а разхождайки се с кучето в гората или в полята до дома му, обстановката вдъхновява Ромпой да стихоплетства.

Той реди фрагментите вечер, преди да заспи и се събужда със стиха от предишния ден. "Подсъзнанието ми работи много", казва бившият президент на ЕС.

Ето един от фрагментите му:

Светлината в морето

е по-силна от тази на сушата.

Раят е да дишаш.