Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Въпреки студа в Троянския балкан листата на незапалимата къпина са свежи и зелени.  СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ
Въпреки студа в Троянския балкан листата на незапалимата къпина са свежи и зелени. СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ

Една от най-известните светини на Стария завет – Незапалимата къпина, пред чийто огън Мойсей получава Божиите заповеди, вече е в Троянския манастир.

„Помолихме за благословение архиепископа на Синай – разказа пред “168 часа” дядо Сионий. – Той попита къде я искат издънката от къпината и аз казах: За благословение на вярващия български народ.”

Всъщност

къпината е свързана с едно от най-големите чудеса

в Стария завет: „Мойсей откара стадото далеч в пустинята и дойде при Божията планина Хорив. И яви му се ангел Господен в огнен пламък изсред една къпина. И видя той, че къпината гори в огън, но не изгаря. Мойсей рече: Ще ида и ще погледам това велико явление защо къпината не изгаря... и извика към него Бог изсред къпината и рече: Мойсее! Мойсее! Той отговори: Ето ме, Господи! И рече Бог: Не се приближавай насам; събуй си обущата от нозете, защото мястото, на което стоиш, е земя света".

Именно там

царица св. Елена разпорежда да се

изгради църква,

която впоследствие прераства в красивия манастир “Света Екатерина” в подножието на Синай. Там е и огромният храст, откъдето дядо Сионий измолва клончето.

“Къпината я гледахме в саксия в продължение на две години, бях я поверил на един бай Ганчо от Казанлък - човек на вярата и на градинарството – усмихва се дядо Сионий. - Казах му: “Само ти можеш да я отгледаш.” По-миналата година я донесе, растението се развиваше нормално. Сега въпреки студовете листата й са зелени. Миналата година бе така при минус 23 градуса.”

Интересното е, че повечето къпини изсъхват през зимата и остават без листа

В манастира вече са направили и икона на неизгарящата къпина и Света Богородица. И двете са символ на това, че Бог се въплъщава в единия случай в жена, а в другия - в храст.

Така изглеждат обикновените къпини през зимата.
Така изглеждат обикновените къпини през зимата.