Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Стабилността на Балканите има пряко отношение към стабилността на Европа. Ако ние не дадем перспектива на страните от ЕС, там има почва за развитието на радикален ислям." Това предупреждение отправи премиерът Бойко Борисов в речта си пред Европейския парламент в Страсбург.

Темата за Западните Балкани бе една от главните в словото на Борисов, с което представи пред евродепутатите българското председателство на Съвета на ЕС.

Има един вариант, който не носи рискове за ЕС - присъединяване първо през инфраструктурата, така ще подготвим тези страни и за инвестиции, обясни Борисов на евродепутатите.

"Ясно знаем, че в мандата на тази ЕК няма да има нови членки от Балканите в ЕС. Но ясно и честно трябва да им кажем какви надежди могат да хранят. Как във времето се разполагат вижданията ни за интегрирането им в Европа. Това е точният момент, в който да го направим. Един изстрел в Косово буквално взривява Балканите. България и Македония дадоха пример, че има държави, които с такт и добронамереност могат да решават проблеми, а не да идват при вас с тях. Договорът, който с десетилетия се влачеше, завчера македонският парламент го ратифицира, следващата седмица се надявам и българският да го направи. Премиерът Заев беше доста храбър, както и ние.

Надяваме се между Скопие и Атина да завърши проблемът с името. За да може Скопие да получи перспектива за НАТО и ЕС. Това е като крайъгълен камък, който ако се размърда, започват да мърдат целите Балкани", каза Борисов.

"Какво ще стане, ако не вземем това решение и не работим по изграждането на инфраструктурата. Младите ще напуснат в посока дали Европа, дали Америка и ще останат само старите хора. Ако ние не го направим, и Русия, и Китай и Саудитска Арабия имат интерес към Балканите, и някой друг ще го направи. Сега е моментът да им дадем перспектива", каза още Борисов по темата.

4 са приоритетите на българското председателство, изброи Борисов пред евродепутатите: Бъдещето на Европа и младите хора, Европейската перспектива на Западните Балкани, Сигурност и стабилност, Дигиталната икономика и единният цифров пазар.

Промяната в Дъблинския регламент и миграционната политика са ключови и трябва да постигнем съгласие, отбеляза Борисов.

"Смея да твърдя, че България за година успя да намали миграционния натиск до нула. Постигна се с много работа, а и на границата с Турция показахме как с европейската солидарност и помощ, с усилията на държавата и споразумението с Турция за ограничаване на миграционния поток можем да го направим. Имаме огромна морска граница и голяма сухопътна с Турция. Споразумението трябва да се подпише и да продължи да работи. Въпреки категоричността за правата на медиите и върховенството на закона да решим прагматично въпроса по споразумението за миграцията. Там в момента има милиони мигранти. Един от основните спорове между държавите членки е как попадналите в ЕС мигранти да бъдат релокирани. Ще опитаме с много такт и дипломатичност да опитаме да решим този въпрос. В няколко държави има огромно струпване, полагат огромни усилия, а други не искат въобще да участват. Има и трета група – България, Гърция, Италия, които са на входа на мигрантската вълна", каза Борисов.

"Решението е така да охраняваме границите, че влизането да става само през ГКПП. Които бягат от войни, Европа да се погрижи за тях, но да се знае, че това е до края на войната. Или да се направят сигурни центрове близо до военните конфликти, за да могат хората след това да се върнат и да възстановят своите страни. Икономическите мигранти да бъдат допускани дотам, където има нужда от тях. Това са нашите предложения", допълни Борисов.

"Има държави, които държат да паднат санкциите, други са изключително остри. Ще търсим нормализирането на отношенията с Русия. Това ще бъде общо европейско решение", допълни българският премиер по отношение на санкциите на ЕС срещу Русия и контрасанкциите на Москва.

Борисов открои като ключова тема и новият европейски бюджет.

"Селскостопанската политика, кохезионната са изключително важни. Ако ние имаме просперитет (България има 4% ръст на икономиката, нулев дефицит, огромен фискален резерв, фиксиран курс на лева към еврото, готови за чакалнята на еврозоната). Това което успяхме да изградим в инфраструктура, екология, образователна инфраструктура. Да благодаря на всички държави донори. Много помогнаха и за България и за целия регион. Зная как изглеждаха бившите социалистически страни преди 1989 г. и как изглеждат сега. Да намерим баланса на взаимното уважение между донорите, които дадоха милиарди евро и това, което ние като пазар, култура, геостратегия имаме. Няма по-добро място за живеене от Европа, от ЕС. Кохезионната политика трябва да продължи", призова Борисов евродепутатите.

"В тези страхотни предизвикателства малко се вглеждаме в заплахите, реагираме, след като са станали. Оставяме цели процеси да се развиват, а ние да сме зрители. Оставяме Русия, Китай, Турция, Иран да вземат решения по теми, с които ние след това се сблъскваме. От тези войни идват миграционните потоци. В банковите кризи Европа плати голямата цена. Европа вече има растеж и съм убеден, че няма по-добри от нас, когато сме единни и силни", каза още Борисов.