Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Инспекторът с ярка папийонка, преследвал серийния убиец Зодиак, става прототип на ченгетата в редица филми.

Легендарният детектив Дейв Тоски, който преследваше и беше преследван от серийния убиец Зодиак, почина на 86-годишна възраст.

Инспекторът, шеф на отдела по разследвания в полицейското управление в Сан Франциско, си поставя за цел да открие престъпника, който се подиграва с полицията.

Тоски преследва килъра повече от 9 години, но не успява да го залови. Образът на топченгето става прототип на героя на Марк Ръфало във филма “Зодиак” (2007 г.). Той вдъхновява и легендата Клинт Истууд, който играе твърдото ченге антигерой в “Мръсния Хари” и служи за прототип на лейтенант Франк Булит във филма “Булит” (1968 г.)

През април 1978 г. в редакцията на в. “Сан Франциско кроникъл” пристига писмо, което прилича на около 20 други подобни, получени през предишните 10 години. Буквите са наклонени, липсват главни букви, а вместо подпис има символ, който прилича на кръста в мерника на пистолет.

Писмото започва с думите: “Говори Зодиак. Тази градска свиня Тоски е добър, но аз съм по-умен и по-добър. Той ще се умори, после ще ме остави на мира. Очаквам добър филм за мен…" Писмото озадачава графолозите, много от които твърдят, че става въпрос за фалшификат. Всичко започва през 1968 г. и 1969 г. в Северна Калифорния.

Властите съобщават, че неизвестен сериен убиец, получил по-късно прозвището Зодиак заради изпълнените с астрологически символи и кодове писма, които пуска до полицията и в. “Сан Франциско кроникъл”, е прострелял или намушкал до смърт пет мъже и жена и е ранил двама души в района на залива на Сан Франциско.

Сред жертвите са двама тийнейджъри, които са паркирали в покрайнините на Валехо, двама младежи в близкия парк, ученици и шофьорът на такси Пол Стийн, застрелян отзад в главата в таксито си на 11 октомври 1969 г. Точно този случай слага казуса със серийния убиец на бюрото на Дейв Тоски, починал на 86-годишна възраст на 6 януари т.г. в дома си в Сан Франциско след усложнения от прекарана пневмония.

В продължение на около девет години детективът от Сан Франциско ръководи едно от най-големите разследвания на убийства в американската история - търси човек с прякор Зодиак, убил 37 души, пише в. “Вашингтон пост”.

По времето на застреляния таксиметров шофьор Тоски е най-известният офицер от полицията в Сан Франциско, прочул се с работохолизма и с колоритното си облекло.

Докато други негови колеги се чудят как да изчезнат от стаята, Тоски, с ярка папионка, с цигаре и цигара Tiparillo, вади пистолета от кобура си и гледа с погледа на актьора Стийв Маккуин, пише в. “Вашингтон пост”. Двамата се срещат в офиса на полицията в Сан Франциско преди две години, когато Маккуин прави изследване за своя филм “Булит”, в който играе инспектор Тоски.

“Ако измисленият инспектор Хари Калахан във филма "Мръсния Хари" тръшка вратите и измъчва заподозрени при преследването на злодеи като Зодиак, Тоски е “ефективен и задълбочен" полицай”, твърди журналистът Дъфи Дженингс, който през 70-те години като репортер в “Сан Франциско кроникъл” покрива дейността на Тоски.

Тоски, неговият партньор Бил Армстронг и колегите им от органите така и не успяват да заловят убиеца Зодиак, който се надсмива над разследването им с критични писма до полицията и вестниците с кодирани съобщения и неосъществена заплаха за "унищожаването на училищен автобус сутрин". Дейв Тоски се занимава с разследването, докато не е оттеглен, след като признава, че е написал и изпращал анонимни писма на фенове до “Сан Франциско кроникъл”, в които е хвалил собствената си работа. И все пак усилията му го превръщат в герой на десетки любители на теорията на конспирацията, в това число на бившия карикатурист на “Сан Франциско кроникъл” Робърт Грейсмит. Именно негово изследване върху личността на Тоски става основа за филма на Дейвид Финчър “Зодиак” (2007 г. ), в който Марк Ръфало играе инсепектор Тоски, пише “Вашингтон пост”.

"Аз не съм отмъстителен тип, но когато се отнема живот, трябва да има справедливост - казва ченгето в книгата на Грейсмит от 2002 г. “Зодиак без маска”. -

Работя със смърт, скръб и трагедия - продължава той. - Все пак ми харесва работата, защото е полезна. Аз въздавам на убийците справедливостта на обществото. Звънене на камбани и чукане по вратите, добра старомодна полицейска работа. Дори получих писма, в които ми казваха да се моля, да говоря с Бога и тогава ще хвана Зодиак. Тези хора не знаят, че говорят с най-големия вярващ край тях.”

Дейвид Рамон Тоски е роден в Сан Франциско на 11 юли 1931 г. Баща му е училищен портиер, а майка му работи в завод за бонбони. След като завършва гимназия, служи в армията и е свидетел на битки по време на Корейската война.

Започва работа в полицията през 1953 г. и се пенсионира през 1985 г. Освен по случая “Зодиак” той работи и по разследването “Убийците Зебра” през 70-те години на миналия век, когато група чернокожи мюсюлмани убиват 14 бели по расови мотиви. Според “Сан Франциско кроникъл” той е носител на награда на управлението за заслугите си за арестуването на мъж, изнасилил и ограбил възрастни граждани. След като се пенсионира, започва работа в частния сектор по сигурността. Има съпруга, две дъщери и две внучки.

Приживе Дейв Тоски разказва пред “Сан Франциско кроникъл”, че е посещавал години наред в годишнината от убийството на шофьора мястото, където е убит, за да види дали не е пропуснал някакви улики. “Зодиак” му е оставил дълбоки следи и според него му е докарал язва – казва журналистът Дъфи Дженингс.