Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кралят на футбола Пеле влезе в болница, а светът се моли всичко да се размине благополучно. Лекарите са оптимисти и твърдят, че великият бразилец е припаднал от крайно изтощение. 

"168 часа" ви предлага кратка разходка през живота и кариерата на Пеле.  

Колко точно се е променил футболът през последните две или три десетилетия? Феновете ще кажат, че е станал по-умен, стратегически и съответно доста по-скучен. Няма ги вече онези луди глави, които бяха готови да си изплюят белите дробове на терена само и само да смачкат фасона на врага.

Това, разбира се, са емоционални обобщения, които не могат да бъдат съпоставени с конкретните факти. За сметка на това цифрите никога не лъжат. И според тях разликата е от земята до небето. Сега най-популярната игра се е превърнала в бизнес за милиарди, а участниците в нея повече приличат на свръхмодерни киборги, отколкото на нормални човешки същества.

Парите подчиниха, развратиха и тотално промениха футболната игра. Доказателство са трансферите от последната година. Първо Неймар беше изтъргуван за невероятните 222 млн. евро, а няколко месеца по-късно Коутиньо беше оценен на 160 млн. от европейската валута. Мегасделките доказаха, че вече няма горна граница - всички извращения са позволени и няма да се преследват от закона. А също така дадоха повод и за едно любопитно сравнение между двамата най-скъпи футболисти на планетата и Краля на футбола Пеле.

Сигурно по-младите фенове ще предположат, че и бразилският гений навремето е бил продаден срещу рекордна за времето си трансферна сума. Да, ама не. Пеле прекарва най-хубавите си години в един и същи клуб, а в залеза на кариерата си е продаден на американския "Ню Йорк Космос" за някакви си 4,5 млн. долара. Да, ако се вземе предвид инфлацията от 1975 г. досега, тази сума ще набъбне четворно, но пак е смешна в сравнение с милионите, изсипани за младоците, които взривиха европейския футбол.

Самият Пеле се включи в общата истерия около трансферите на Неймар и Коутиньо с признание, че и него са го искали навремето "Реал" (Мадрид) и "Ювентус", но до продажба така и не се стигнало. Краля на футбола твърди, че той е искал да остане в своя "Сантос", който по онова време е един от най-славните футболни клубове в целия свят. Има и други версии защо един от най-великите играчи за всички времена остава почти до края на кариерата си в отбора, който го е създал като футболист. Според първата многомилионният трансфер е осуетен от бразилското правителство.

Тогавашните управници сазатруднени от сложната социално-икономическа обстановка, а експерти твърдят, че евентуално бягство на Пеле към Стария континент още повече ще повиши напрежението на улицата. За бразилците Едсон Аранчис до Насименто е полубог, пратен на земята да ги откъсва поне за 90 минути от нерадостното ежедневие.

В тази връзка властите в южноамериканската страна обявяват Пеле за национално богатство, което не може да бъде изнасяно в чужбина.

Съществува и не толкова героична версия за пълния неуспех, който претърпяват еврограндовете в опитите си да вземат великия нападател. Според нея трикратният световен шампион харчи с лека ръка заплатата си и бързо затъва в борчове. Босовете на "Сантос" започват да му дават заеми, но те не са безлихвени. Пеле е принуден да подпише заробващ договор, който не може да бъде преодолян и от най-скъпоплатените адвокати.

Когато вече няма толкова сила и гениалност в краката си, Пеле все пак се урежда с трансфер в чужбина. "Ню Йорк Космос" му дава 1 млн. долара на ръка и му плаща още толкова за следващите 3 години, което по онова време са си много пари. Идването на 34-годишния футболист в американското първенство постига търсения ефект. Особено любопитен е първият му мач в САЩ.

Дебютът му е на порутеното 22-хилядно стадионче в Рандъл Айланд. Слънцето здраво е изпекло тревата и домакините минават игрището със зелена блажна боя, за да не се излагат пред света. След края на мача Пеле разказва, че се е уплашил да не е хванал екзотична болест, след като в съблекалнята забелязвал зеления оттенък на кожата по краката си. Първият му мач на американска земя се предава в 22 страни, а в импровизираната журналистическа ложа са се сбутали над 300 журналисти.

След идването на най-голямата футболна звезда в целия свят нещата за Мейджър лийг сокър се променят. Налети са пари, стадионите са модернизирани и други футболни звезди в напреднала възраст се решават да последват примера на Пеле.

За него самия също настъпва коренна промяна, когато окачва бутонките на пирона. За разлика от сегашните футболни звезди Пеле започва да печели много повече, след като се пенсионира. Името му се превръща в една от най-скъпите марки. Има години, в които бразилската футболна звезда прибира по 30-40 млн. долара за 12 месеца. Самият той не обича да говори за пари. Може би не ги и смята за нещо жизненоважно, защото много рядко се нуждае от тях. Навсякъде го приемат като бог и навсякъде всичко му е уредено предварително. Никой няма право да завижда на великия бразилец, той си го е заслужил.