Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Навремето Христо Стоичков го нападна, че е взел “Златната топка” по втория начин

Някъде около Нова година световните новинарски агенции съобщиха за победата на Джордж Уеа на президентските избори в Либерия. Суматохата около празниците сякаш попречи на феновете да оценят качеството на новината. Да, същият онзи велик голаджия на "Милан" се върна в родината си и седна на президентското кресло.

На 16 януари беше церемонията и по предаването на властта в ръцете на футболиста, който игра още за грандове от ранга на ПСЖ, "Челси", и "Манчестър Сити".

В световния футбол има едно неписано правило, което важи с 99-процентова сигурност. Колкото е по-добър на терена, толкова след това футболният гений е по-слаб политик. На Уеа му бяха необходими 12 години, за да разбие клишето. В началото на 2005 г. той стяга редиците на набързо сформираната си партия и се явява на президентските избори. Побеждава 21 други кандидати, но на финала губи от първата жена - държавен глава на Либерия – Елън Джонсън Сърлийф. Провалът не го отчайва и той заминава за САЩ заедно със семейството си, където трябва да заличи една от големите черни точки в автобиографията си - липсата на образование.

"Никога не съм се срамувал от миналото си. Роден съм в гетото, там никой няма да ти се разсърди, ако не ходиш на училище. Много рано се хванах на работа, трябваше да помагам на семейството си", описва своите преживелици бъдещият президент.

Вместо да ходи на училище, той чиракува като телефонен техник, но не изоставя и футболните тренировки. След това късметът каца на рамото му и го среща с правилните мениджъри, които пращат младия талант във Франция. Там го вижда мосю Арсен Венгер. Легендарният мениджър дава път на Уеа в големия футбол. Следват бляскавите трансфери, куфарчетата с пари, луксозните къщи и лимузини.

Върхът на футболната му кариера е през 1995 г., когато звездата на "Милан" получава "Златната топка". Любопитното е, че години по-късно Христо Стоичков ще обяви избора на Уеа за плод на мръсна сделка. Според Камата гласуването е фалшифицирано и е ощетило големия защитник Паоло Малдини за сметка на съотборника му от атаката на "Милан". През 1995 г. отпада правилото престижната футболна награда да се дава единствено и само на играчи от Европа. Стоичков е убеден, че "Златната топка" едва ли не насила е връчена на африкански футболист като жест към страните от Третия свят.

Каквото и да си говорят хората и футболните легенди, Джордж Уеа се изстрелва в съвсем друга орбита, след като си получава топката от злато. Започват да го наричат Крал Джордж не само заради наградите, а и заради царската му щедрост. Африканецът похарчва купища пари за благородни каузи в помощ на най-окаяните хорица по този свят. Различни неправителствени организации му връчват своите грамоти и статуетки за неуморната му благотворителна дейност.

Може би и заради това Уеа е толкова обичан в родината си. Само че народната любов и популярността невинаги се оказват успешен коз за предизборната битка. Питайте футболните ни легенди, които в различни периоди от прехода се бяха забъркали с политически формации, но нито стъпиха в парламента, нито свършиха нещо полезно за себе си или за държавата. Затова и мнозина анализатори предричаха пореден провал на Уеа в президентската битка.

Този път сгрешиха. Уеа извади голям късмет да има срещу себе си крайно непопулярен политик в лицето на досегашния вицепрезидент на Либерия Джоузеф Боакай. 73-годишният дядо е обвиняван в родината си, че е част от политическата върхушка, опоскала финансово и без това бедната държава. Либерия така и не успя да се възстанови от тежката гражданска война в периода между 1989 и 2003 г., а политическата класа с нищо не допринесе за просперитета на населението.

Е, Крал Джордж обеща да разбие статуквото и да направи по-приятен живота на своите поданици. По време на предизборната си кампания той сипеше обещания, без да поясни как точно ще ги изпълни. Зарече се да осигури модерни болници, подготвени лекари, повишаване на доходите и пресичане на корупцията.

И се усмихваше благо всеки път, когато го притискаха с конкретни въпроси по предизборната му програма.

Сега Уеа е президент и ще може да докаже дали наистина е подготвен да управлява държава, или ще бъде поредният спортист, провалил се с гръм и трясък в начинанията си извън спорта. Само дето неговият експеримент не е като да завъртиш кръчмарски бизнес и после тихомълком да удариш катинара на фалиралото заведение. На плещите му се натрупаха съдбите и надеждите на почти пет милиона либерийци.

Още с идването си на власт той нагнети напрежение, назначавайки за вицепрезидент съпругата на диктатора Чарлз Тейлър, който изтърпява 50-годишна присъда за извършването на най-разнообразни престъпления срещу човечеството. Първото скандално държавническо решение мина някак между другото в еуфорията около коронясването му за държавен глава. Въпросът е какво ще свърши оттук нататък легендарният футболист и новоизлюпен държавен лидер.