Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Картата е на  Meteo Balkans
Картата е на Meteo Balkans

Явлението е много рядко за България

Леден дъжд може да се изсипе над Дунавската равнина през следващите 72 часа, предупредиха от Meteo Balkans.

Причината - в следващите часове във височина ще продължава преносът на по-топла въздушна маса. Температурите ще се повишат, но над Дунавската равнина в ниските слоеве ще останат под нулата. Започналите валежи от северозапад ще обхванат постепенно Дунавската равнина.

Леденият дъжд не е харектерно явление за България. Това е твърд валеж, падащ при отрицателни температури на въздуха - от 0 до -10. Обикновено е под формата на малки сфери с диаметър 1-3 мм от плътен прозрачен лед.

Вътре в сферата има размразена вода, когато попада върху предмети, тя се разбива, водата изтича, замръзва веднага и формира ледена покривка, обясняват от научния уебсайт. Сред най-тежките последствия от обледяването е пречупване на електрически стълбове и оставане на цели населени места без ток, паднали дървета, улици пързалки, невъзможност да се отключат колите и пр. В България това обаче е изключително рядко, не в такъв мащаб и на ограничени места.

Повод за притеснението са ниските температури в ранните часове през последните дни. Предпоставка за образуване на леден дъжд е температурна инверсия в долната тропосфера - до земната повърхност има студен въздух, а над него по-топъл слой, в който снегът се топи. А после, минавайки през студения слой, замръзва и пада на земята като ледена глазура.

В сряда югозападен вятър ще носи високи температури, но в нощта срещу четвъртък с преминаването на бърз атмосферен фронт на много места ще превали дъжд, който в Северна и Западна България ще премине в сняг.

В четвъртък и петък температурите ще продължат плавно да се понижават, пак ще превали, в петък и събота ще е слънчево и по-топло.