Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За да си осигури 12 милиона приходи, скандалният влогър Логън Пол показа кадри на труп в т.нар. "гора на самоубийците", близо до вулкана Фуджи в Япония. Само за броени часове видеото събра над 6 милиона зрители, но предизвика огромен скандал.

YouТube санкционира Пол, като прекрати всичките си проекти с него и премахва привилегиите на канала му. Въпреки това извинителното видео на влогъра събра 43 милиона гледания. Затова според едни заради алчност за повече лайкове, Логън си вкара жесток автогол. Но според други той и в бъдеще ще изкарва милиони със скандални проекти, защото вече е световноизвестен. Годината всъщност започна ударно за американския влогър. Той отчете 12 милиона приходи за 2017 г. само от канала си в YouТube и си правеше огромни планове да удвои сумата през тази година. За да си подсигури зрители, реши да направи нещо нестандартно и вместо кадри от почивки и партита, да пусне видео от известната гора Аокигахара в подножието на вулкана Фуджи, известна като "гората на самоубийците".

15 милиона души са абонирани за канала на Пол, но той знае, че поне три пъти повече хора ще видят клипа му, ако е достатъчно скандален. Заради това не само не цензурира видеото си, когато случайно попада на мъртво тяло в гората, но и съвсем целенасочено при монтирането оставя близките кадри на самоубилия се. Скрито е лицето на жертвата, за да не се разкрива самоличността й, но се виждат краката във въздуха и дори стиснатите юмруци на починалия.

"Това е най-истинският влог, който някога съм правил. И според мен той отбелязва повратен момент в историята на YouТube, защото никой досега не е показвал това, което аз ще ви покажа" - с тези думи започва скандалният клип. Когато снима кадрите, Пол едва ли предполага, че ще изложи на риск своята кариера за милиони. Тези негови думи и всъщност самодоволното му изражение, когато ги изрича, са най-показателни за това, че Логън е горд от себе си; убеден е, че е направил едва ли не някакъв велик документален филм. Защото встъпителните думи са записани, след като Пол вече е снимал трупа, и той не само не изглежда притеснен от това, че ще ги покаже, а напротив – прелива от гордост.  Именно тази негова реакция предизвика огромни полемики не само в социалните мрежи, но и сред журналисти и психолози. Повдигат се много въпроси: "Докъде сме стигнали в стремежа си да показваме целия си живот?"; "Загубили ли сме представата кое не бива да бъде публично?", "Превърнали ли сме се в извратено общество?"

СНИМКА: Instagram @loganpaul
СНИМКА: Instagram @loganpaul
Клипът започва с много тъпи шеги от Логан, който си слага смешна зелена шапка и започва да обяснява с огромен ентусиазъм как отиват в известната "гора на самоубийците" в подножието на Фуджи. Той дори не може да запомни, че става дума за планината Фуджи и непрекъснато я нарича "Фиджи". Налага се неговите приятели да го поправят. Почти през смях влогърът съобщава, че се говори, че всяка година хиляда човека извършват самоубийство в тази гора. И започва да разказва легенди, че сред дърветата има духове. През цялото време се хили идиотски, не изглежда трезвен. Вика, въргаля се по земята, държи се неадекватно. Докато вървят между дърветата и избират място къде да си направят лагер, за да могат да пренощуват в злокобната гора, Логън не спира да говори през смях колко го е страх.

Докато в един момент заявява: "Не искам да ви го казвам, но там като че ли виси тяло на човек. Привижда ли ми се?" И когато един от приятелите му предлага да изключат камерата, той почти с ентусиазъм заявява: "Аз никога не съм виждал мъртъв човек!" и тръгва към тялото. С групата има и местен охранител, който веднага се обажда на полицията. Но докато пристигнат униформените, Логън не се колебае да се приближи и да огледа трупа. Като през цялото време повтаря "Това е истинско! Не е нагласено! Истинско е!"

Отвратителното е, че той хем започва да говори колко сериозен проблем е депресията, а в същото време повтаря пълни клишета като: "Ако се чувствате в дупка, аз съм тук за вас. Вашето семейство ви обича! Самоубийството не е шега!" Ако беше останал само с плоските приказки на Пол, може би клипът щеше да е просто леко провокативен, но на фона на цялата реч за депресията влогърът не се колебае да покаже кадри на трупа. Дори на моменти се смее. Пита приятелите си "Неудобно ли ви е да стоите толкова близо до мъртъв човек?" и се усмихва. Именно в това се състои абсурдността на клипа. Той е показателен докъде стига човек в желанието си да привлече повече последователи. Когато идват униформените, те категорично заявяват, че това е забранена територия и не може да се влиза в гората, на което Пол нахално отговаря: "Брато, много късно ми го казваш това. Вече видяхме прекалено." с преливащ от самодоволство глас и изважда от багажа си саке, за да пийне с приятелите си, докато специален екип отива да вземе тялото на самоубилия се. "Това е истинският живот. Така се прави документалистика", гордее се Логън.

Клипът наистина предизвиква огромна реакция. Всички започват да говорят за Логън Пол, но не по начина, по който той си е мечтал. Скандалът е най-сериозният, засягал до момента YouТube. Само след часове клипът е свален и тогава интересът към него става още по-голям. Милиони искат да го гледат. Дали това не е доказателство колко извратено е обществото ни, питат се мнозина в социалните мрежи. Факт е, че клипът се появява, споделен от десетки други потребители, но за всеки случай е цензуриран – изрязани са кадрите с трупа или са замъглени, но са запазени глуповатите шеги на Пол. Има и надписи, които предупреждават, че видеото съдържа травмиращи кадри, както и обръщение към хора, които имат самоубийствени мисли да не го гледат, а да потърсят веднага помощ. Появяват се и теории, че всичко това е инсценировка. Че е сниман не истински труп, а някой приятел на Пол, с когото са организирали цялото това зловещо шоу.

Самият Логън излиза с официално извинение, в което подчертава, че не го е направил, за да привлича зрители и да печели пари, а за да обърне внимание на толкова наболял проблем, какъвто са самоубийствата. Думите му обаче звучат съвсем нелепо, особено когато в скандалното видео той не проявява никакъв срам, страх и дори не говори сериозно, а през цялото време се шегува. Дали това наистина е краят на кариерата на Пол? Според мнозина това е просто реклама и когато отшуми първоначалната вълна от недоволство, Логън ще се завърне отново. Факт е, че видеото с извинението му е гледано 43 милиона пъти и е генерирало хиляди долари печалба за скандалния влогър.

СНИМКА: Instagram @loganpaul
СНИМКА: Instagram @loganpaul