Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С тираж от над 25 000 излиза на китайски популярната поредица на детската писателка Радостина Николова – трилогията "Приключенията на мотовете". Издателската къща "Аврора" (Aurora Publishing) е закупила правата и вече работи по превода на трите части - "Здравей, ново утре", "Мукс отвръща на удара" и "Спасяването на хълцащата принцеса". Очаква се книжките да бъдат на пазара в азиатската страна през пролетта на 2018 г.

Мотовете са необикновени същества, които обитават гардеробите на хората от хиляди години. Сменят цветовете си според дрехите, които висят по закачалките, и настроението на хората. Невидими са и се показват само на онези, на които имат доверие. Радостина Николова е онлайн маркетинг специалист по професия, но след няколко години в корпоративната сфера през 2016 г. се фокусира изцяло върху писането.

Освен на трите части от поредицата за мотовете тя е автор и на две допълнителни истории за по-малките читатели "Приказки от света на мотовете", както и на книгата "Моите красиви рога". Носител е на две награди "Бисерче вълшебно" и има две номинации от литературните награди "Перото".

"Върнах се от Панаира на детската книга в Болоня тази пролет с усещането, че западните издатели гледат със снизхождение и известно пренебрежение на детската литература от източноевропейските страни. Благодарение на контакт от едно испанско издателство успях да се свържа с агенти в Китай и след няколко месеца активна работа с тях вече имаме подписан договор. Фактът, че се случва, ме

прави изключително щастлива и обнадеждена за бъдещето на българската детска книга в чужбина”, споделя писателката. Освен текста на Радостина Николова китайските деца ще могат да се запознаят и с илюстрациите на Мелина-Елина Бондокова. 

Издателска къща “Аврора” е закупила правата за издаване и разпространение на поредицата “Приключенията на мотовете” на цялата територията на Китай. "Когато видяхме за пръв път историите за мотовете, бяхме привлечени от сладкия им външен вид - миловидни, излъчващи топлина и леко глуповати. Точно типът герои, които пазарът на детски книги в Китай в момента предпочита. След като се запознахме и със съдържанието, видяхме, че историята е интересна и слънчева и говори за много от проблемите, които срещат съвременните деца”, казват от издателството. Издателска къща “Аврора” е основана през 1985 г. и е носител на Националната награда за добри практики в книгоиздаването, връчвана от китайската Държавна администрация за преса, книгоиздаване, радио, кино и

телевизия (SAPPRFT). Специализирана е в издаването на художествена и образователна литература за деца и юноши. Част от книгите са отличени с Националната книжна награда на Китай, Китайската награда за изключителни постижения в книгоиздаването, наградата за детска литература “Бин Син” и др.

По данни на базираната в Пекин изследователска компания OpenBook пазарът на детски книги в Китай през 2016 г. е възлизал на $2,4 млрд. долара, малко под една четвърт от общия книжен пазар в страната.