Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКИ:РОЙТЕРС
СНИМКИ:РОЙТЕРС

Възможно ли е ядрено-ракетната програма на Пхенян да е създадена с руска помощ? Все повече военни експерти от различни страни отговарят утвърдително на този въпрос. Всъщност разликата е най-вече в тълкуванията. Докато едни предполагат, че Ким Чен Ун е придобил военната си мощ благодарение на престъпни групировки действащи на територията на бившия Съветски съюз, други, по-радикални, направо обвиняват властите в Кремъл, че тайно са подпомагали режима в Пхенян.

„Севернокорейската програма за ядрени ракети всъщност е руска програма.“

Това заявява в прав текст военният експерт Олег Жданов пред "Обозревател".

"Ким Чен Ун все още няма ракети, а дори и нещо повече – не разполага с ядрени заряди. Затова не той, а Русия е тази която прави изпитанията. Тя пуска ракетите. Освен това, Русия разполага с ракети със среден обсег, които заради споразумението от 1987 г. за премахване на ракетите със среден обсег не може да използва. Затова цялата ракетна програма на Северна Корея е руска програма ", казва експертът.

Според Жданов „тези технологии не могат да бъдат продадени, те могат само да бъдат дадени . - Русия има 25 километра обща граница със Северна Корея. А между другото опитите в Северна Корея се провеждат в район, който е почти на границата с Русия ." – припомня в тази връзка Жданов. - Съдейки по броя на тестовете, те просто са прескочили практическата част от стартовите операции с ракети със среден обсег", предполага той.

В този контекст, експертът обърна внимание на факта, че "след последния старт, който е бил в този диапазон, Доналд Тръмп е направил изказване, че, примерно САЩ също имат ракети със среден обсег, и ако Русия не спира с опитите, ние си запазваме правото да започнем производството на такива ракети ".

По този начин, "САЩ да заявяват, че знаят какво се случва в Русия, ", убеден е Жданов.

Други известни специалисти, макар и в по-мека форма, също споделят подобни опасения.

Миналата година ракетният инженер Роберт Шмукер заяви в интервю за руската редакция на "Дойче веле", че в Северна Корея не разработват собствени ракети, а използват съветски технологии и компоненти. 74-годишният професор от Техническия университет в Мюнхен, който е работил над двигателите на американските космически совалки дава убедителни аргументи в полза на твърдението, че качествения скок в обхвата на ракетите на Северна Корея може да има само едно обяснение – тя е „придобила висококачествени двигатели с течно гориво (LPE) от действащи извън закона мрежи в Русия и Украйна”.

Майкъл Елеман е анализирал снимки на новите севернокорейски ракети със среден радиус на действие и на междуконтиненталните ракети тип Хвасон 12 и 14, които имат потенциал да достигнат до западното американско крайбрежие. Той стига да извода, че изненадващо бързият технологичен напредък през последните две години е бил възможен само с доставки от чужбина и по-точно от бившия Съветски съюз. Германският ракетен експерт Роберт Шмукер от техническия университет в Мюнхен споделя тази оценка, но се въздържа от преки обвинения. Използваният в новите ракети Хвасон еднокамерен двигател напомня на експертите за съветския модел RD 250, който е бил двукамерен и е разработен през 1960-те години.

Майкъл Елеман твърди в проучването си, че и в Украйна са се произвеждали подобни двигатели. Той пише, че както в Русия, така и в Украйна са останали "стотици, ако не и повече" двигатели от типа RD 250. Възможно било и Москва да е доставяла такива двигатели на Пхенян в съветската епоха.

Тези подозрения са повече от притеснителни, особено на фона на новината от 30 декември, че руски танкери са снабдявали с гориво Северна Корея поне три пъти през последните месеци, като това е ставало чрез прехвърляне на товарите от кораб на кораб.

Това твърдят двама високопоставени европейски източници от сферата на сигурността. Те се позовават на данни от военното разузнаване и сателитни снимки на замесените кораби.

Продажбата на нефт и нефтени продукти от Русия нарушава санкциите на ООН, посочват те.

Прехвърлянията са извършени през октомври и ноември, съобщава Reuters. Те показват, че контрабандата от Русия към Северна Корея е "еволюирала" - товарите вече се прехвърлят в морето. Преди няколко месеца имаше информация за севернокорейски кораби, които поемат към страната след като са посетили руски брегове.

А попълването на севернокорейските запаси от нефт са необходими за продължаване на ядрената и ракетна програма на режима.

Източниците, пожелали анонимност, потвърждават независимо един от друг за прехвърлянето на гориво от кораб на кораб. Няма доказателства обаче, че руското правителство има участие в тези трансфери.

Колкото и да са недоказани обаче, опасенията, че има руска връзка в програмата за създаване на ракети с ядрен заряд на севернокорейския диктатор са силно обезпокоителни. По мнението на политолози единственото възможно обяснение за подобна намеса от руска страна е да използва режима в Пхенян като средство за изнудване в глобалната политика.

Същевременно официално Москва нееднократно е осъждала свръхамбициозната военна програма на Ким Чен Ун.

"Русия осъжда тези опити от страна на Северна Корея, ние вярваме, че те са провокативни по природа", каза през септември 2017 г. президентът Владимир Путин по повод поредния ядрен тест в Северна Корея.

Руският държавен глава обаче е убеден, че не трябва да забравяме уроците по история от Ирак и Либия. - И със сигурност севернокорейците няма да ги забравят - повтори той. Затова според него "използването на санкции в този случай вече е безполезно и неефективно".

В същото изказване ръководителят на руската държава, цитиран от ТАСС, напомни и за военните възможности на Северна Корея. "В края на краищата, Северна Корея има не само ракети със среден обсег,  ние сме убедени, че те имат не само ядрена бойна глава - ние знаем, че Северна Корея  има и далекобойна артилерия и залпови ракетни системи, а  използването на противоракетна техника е напълно безполезно" срещу тези оръжейни системи.

"Никой в света днес, няма средства за противодействие на такава далекобойна артилерия и ракетни установки При тези условия, нагнетяването на военна истерия би могло да доведе до глобална, планетарна катастрофа и по-голям брой жертви",  предупреди тогава той.