Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СМЕЛО НАПРЕД! ОТЛИЧЕН НА ДОНАЛД ТУСК!

Официално стартира българското европредседателство. Химни, речи, музика и танци. Все още не мога да излизам от дома си, но ще запазя поканата от премиера Бойко Борисов за спомен. Все пак това бе уникален ден за България. При комунизма дори и в най-фантастичните си сънища не сме могли да си го представим. Отвъд мечтите ни бе такъв ден. А ето го, случи се. Не всички българи работеха за него. Но, простено да им е. Той дойде и без тях.

Днес можем да кажем: ние сме Европейския съюз. Не ние и ЕС, а както го написах – НИЕ, ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ. Между България и ЕС няма дистанция. Ние сме този съюз. В него сме и нека враговете ни се пукнат от яд.

Поляците ни ценят и уважават като народ. Техният крал Владислав III Ягело е загинал за свободата на България. Тяхната "Солидарност" ни отвори очите за истината, че комунизма няма бъдеще, че края на съветската окупация е неизбежен. При първите си крачки българската демокрация и българските демократи черпихме с пълни шепи от полския демократичен опит. Днес президент на ЕС е поляк – Доналд Туск. Неговото слово в Народния театър "Ив.Вазов" бе впечатляващо. Впечатли със съдържанието си – отлично съчетаване на история, настояще, бъдеще, но и с факта, че бе произнесено на хубав, лексикално и смислово богат, български език, какъвто малцина български днешни политици могат да говорят. Особено важни бяха думите на Туск за бъдещето на Западните Балкани:

"Кой друг, ако не вие, потомците на Спартак, наследниците на най-старата държава в Европа, вие които никога не сте загубили бойно знаме в битка, кой друг би бил на висотата на тази важна и изключително трудна задача да се поднови европейската перспектива за целия регион."

Истината е, че няма кой друг. А това автоматично означава, че трябва да загърбим окончателно всички руски щуротии и простотии, които бръмчат в нечии нашенски политически кратуни и да впрегнем усилия в тази огромна историческа задача – разширяването на Европейския съюз и на НАТО (това се разбира от само себе си!) с нови държави от нашия регион.

Дано само вътрешните проблеми,пред които е изправена България, не попречат на достойната ни европейска мисия. Дано българските политици преминат от думи към действия. Ние сме председатели на Европа! Ние сме НАТО! Затова смело напред, защото само европейското и натовското съединение прави силата!

Снимка на Александър Йорданов Александров.

Коментарът е от фейсбук