Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Историята на руската организирана престъпност - от спортните клубове за вдигане на тежести през 70-те до дистанционно управляемия квадрокоптер

През 90-те години криминални групировки се борят за овладяване на най-апетитните икономически предприятия в Русия. Орехово-Медведковската и Курганската престъпна група са в конкуренция за лъвския пай в столицата Москва, пише руският сайт “Лента”.

В смутните времена обаче има и други претенденти за печелившите дружества. Трети консорциум слага ръка на представителния магазин и дилърството на "Жигули". "Майка" на всички тези групировки е казанската "Тяп-ляп".

Битката за

“Жигули”

В смутните времена на 90-те години бандите посягат към рентабилни предприятия. Групировките не могат да отминат вкусни хапки като Волжкия автомобилен завод (“АвтоВАЗ”) в Толиати, център на Ставрополския район. За предприятието започва бандитска война, която продължава една година и отнема немалко жертви.

Автомобилният гигант, построен през 1966 г., дава живот на слабонаселения район и работа на преселилите се от цялата страна.

В завода има

и хора, които тайно забогатяват

на гърба на "Жигули".

Един от майсторите открадва резервни части за 3 милиона рубли. До 90-те години тези кражби са вътрешни, но нещата се променят, когато се създават местните престъпни групировки. Първоначално, докато още не са укрепнали, те се специализират в "облагане с данък" на продавачите на крадени авточасти.

Един от първите, които печелят в този бизнес, е бившият боксьор Анатолий Коняев, който в края на 80-те години принуждава търговец да му дава процент от продажбата на незаконно придобити авточасти. Коняев решава да разшири периметъра си и се обръща за помощ към местния криминален авторитет Сергей Купеев и двама други бандити - Маслов и Башка.

Башка веднага решава да се избавят от Коняев, който е пребит и хвърлен мъртъв в канавка. Тримата му екзекутори са осъдени, а докато излежават присъдите си, неуспелите да се внедрят в “АвтоВАЗ”, получават

контрола върху фирмения магазин на "Жигули"

На КПП-то на завода "дежурят" шестима, които отбелязват всички посетители и ги рекетират за пари. Който не се отчете за новата си кола, му чупят фаровете.

Първият, който успява да проникне в предприятието и да прави частен бизнес, е ръководителят на кооператива за тониране на стъкла "Мираж" Владимир Биличенко (Хохол).

Той измисля схема за организирано извозване на автомобили за различни предприятия, чрез която се "препират" 20-30 хил. коли на година. Скоро починът му е поет от други банди според “Лента”.

В началото на 90-те години няколко бандити - Александър Маслов, Дмитрий Рузляев (Дима Болшой), Владимир Карапетян (Вова Армян), Вадим Старцев и Евгений Совков (Совок), организират събрание в хотел "Волга" и решават да създадат посреднически бизнес с коли. Групировката получава наименованието Волговска организирана престъпна група заради името на хотела, където е било взето ключовото решение. Бандитите отварят автоцентрове и наемат бойци за охрана.

Бизнесът бързо става рентабилен, тъй като купувачите на коли предпочитат да дойдат при тях и да предплатят, за да получат желания автомобил, без да чакат реда си. Скоро в схемата се включват други групировки, част от които се преориентират към кражба на авточасти и части за колите. Но на успеха на групата започват да завиждат в Толиати, което става основа на кървавата война с ОПГ на Маслов.

Бандитите Владимир Агий и Александър Воронецки мечтаят да сложат ръка на целия “АвтоВАЗ”, но Маслов им пречи. Така започва първата криминална война на групировките в Толиати. Фракцията на Агий се въоръжава добре и започва убийства на конкурентите си, за да си разчисти пътя към “АвтоВАЗ”. Накрая идва ред и на Маслов, който също е поръчан на наемен убиец.

По стечение на обстоятелствата той живее на същата улица, на която живеят и килърите. В определената вечер

убиецът очаква жертвата си

на лавката при подлеза, откъдето заедно с охраната си минава Маслов. Той не обръща внимание на очакващия го младеж, който го прострелва в гръб.

Криминалният бос умира на място, но охранителят му оцелява и разпознава у снайпериста съучастник на боса Владимир Агий - Шилов. Наемникът не е планирал да оставя живи свидетели. Понечва да убие охранителя, но пистолетът му засича, защото патроните му са свършили, и той избягва от местопрестъплението.

Същия ден бодигардът на Маслов дава показания в милицията. Бандата на Агий става мишена както на органите на реда, така и на други две съперничещи си групировки - Волговската и Купеевската. Агий се укрива половин година. Престъпниците от толиатинската групировка са изправени пред съда, а за Агий не е известно нищо - той просто изчезва. Битката за завода през 90-те години продължават други групировки, сред които Слоновската ОПГ от Рязан. В Толиати пристига група от осем наемници и столицата на колите в средата на 90-те години потъва в кръв, пише “Лента”.