Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Росен Плевнелиев Снимка: Архив
Росен Плевнелиев Снимка: Архив

Президентът има своите аргументи, всички сме длъжни да ги чуем. С някои от тях съм съгласен, с други не. Това заяви Росен Плевнелиев в коментар на ветото на президента Румен Радев на антикорупционния закон. Пред Нова телевизия обаче той не уточни с кои от аргументите на Радев е съгласен. Ветото на президента бе отхвърлено вчера от правната комисия и ще се гледа в пленарната зала утре.

Трябва да си дадем сметка, че много пъти досега променяме законодателството, това е 6-ата реформа в законодателството, от която хората до момента не виждат реални резултати, заяви Плевнелиев. "Вярвам в искрените намерения на управляващите да подобрят нещата. Въпросът е в правоприлагането, ние не сме силни в това. Какъвто и закон да бъде направен, ние трябва да го прилагаме добре, за да даде резултати", допълни той.

Вярно е, че правилата не важат по един и същи начин за всички, но е вярно, че зависи от всеки един от нас да спазва правилата, за да изисква след това от държавата и институциите това, категоричен бе Плевнелиев.

С тези 9 протеста показваме, че още не сме се разделили с робската ни психика, че някой друг ще ни реши проблемите, коментира бившият президент предстоящите протести в столицата днес. Левски ни учеше да изградим собствения си капацитет, за да се освободим сами, този процес още не е приключил, допълни Плевнелиев.

Голям оптимист съм за председателството, защото правителството ще капитализира усилията на поколения български политици на Балканите, каза още Плевнелиев и поздрави премиера Борисов за политиката му в региона. Това е най-смисленият приоритет - България е фактор и има водеща роля на Балканите, допълни той. И похвали премиера и за моста между Турция и Европа.

Ползите за България са огромни, когато прожекторите на света са насочени към нас, коментира Плевнелиев председателството ни. Някои от тях са вече видими - беше подписан договорът с Македания, бе признато българско малцинство в Албания. Вече берем плодовете, допълни той.

Трябва да кажем край на партизирането, за да покажем най-доброто от себе си, категоричен бе Плевнелиев. От времето на Бай Ганьо до днес ние, българите, като че ли искаме да покажем само най-лошото. Иска ми се да си повярваме - че не сме най-корумпираните и най-лошите, и да покажем успехите си пред света, доброто развитие на икономиката ни, и преди всичко националната ни цел - да бъдем доверен партньор на Европа и добър съсед на Балканите, допълни той.

Национално безобразие и безотговорна политика е десетки години да оставим 1/3 от територията на България и най-бедните региони - планинските, да не могат да се развиват заради някакво екорешение, което не отговаря на никаква юридическа база, каза пък Плевнелиев за протестите за втори лифт на Банско. Тези протести не са символ на бъдещи политически действия, но ни казват едно - че политиците не са си свършили работата, те са символ на ниско доверие на гражданите към институциите, категоричен бе той. Това доверие е абсолютно заслужено, тъй като през годините някои от институциите отказаха да гарантират справедливост в много сфери, каквато хората очакваха от тях, допълни той и даде за пример здравеопазването.