Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Духовникът Абу Омер, заповядал убийствата на десетки гейове в Мосул, бил предаден на властите от съседи

Известният екзекутор на ИДИЛ Абу Омер, убивал хора с камъни в Мосул в ерата на “Ислямска държава”, бе заловен от иракските сили за сигурност.

Терористът, популярен още с прякора Бялата брада и известен от много видеозаписи в интернет, е бил разпознат от граждани и предаден на властите, които довели полицаи в тайното му жилище сред руините на града. Залавянето му бе потвърдено пред местни медии от човека, който го е предал.

В интернет бе разпространена снимка, на която се вижда как Бялата брада излиза от полицейската кола след ареста си, заобиколен от представители на силите за сигурност, за да бъде отведен в полицейския участък. Новината за ареста на екзекутора от Мосул предизвика горещи коментари в туитър. Според някои от тях той трябва да бъде осъден до живот, а според други – убит като куче.

Иракските сухопътни сили, подкрепени от ръководената от САЩ коалиция, си върнаха Мосул от контрола на ИДИЛ през юли миналата година. Градът падна след деветмесечна офанзива, в която жертви станаха редица цивилни граждани.

Абу Омер остава

в града

за разлика от много от висшите функционери на ИДИЛ, които успяват да избягат от Мосул и от източния сирийски град Рака, който също бе освободен миналата година от кюрдско-арабска коалиция, според в. “Дейли мейл”. Други терористи все още се укриват в Мосул, най-вече в подземни тунели. Смята се, че лидерът на “Ислямска държава” Абу Бакр ал Багдади, обявил създаването на халифата на групата през юли 2014 г. именно в Мосул, все още е жив и се крие някъде между иракската и сирийската територия, пише сп. “Нюзуик”.

За онези, които са преминали на страната на ислямските бойци като Абу Омер и са останали в Мосул и Рака, ситуацията става все по-несигурна, тъй като властите се опитват да си върнат окончателно тези два ключови града, които са били цитадела на ИДИЛ в тригодишната война. Според иракската информационна агенция “Ахлул Баят” Абу Омер е бил изгонен от свои съседи, жители на Мосул, които са предупредили иракските сили за сигурност за местонахождението му.

Кой е Абу Омер

Възрастта на Абу Омер не е известна. Облеклото му предполага, че може би е играл роля на духовник, но никога не е бил провъзгласен за един от предпочитаните имами на ИДИЛ. Бялата брада е ръководил десетки убийства в цитаделата на някогашната силна групировка ИДИЛ и фигурира в редица смразяващи пропагандни видеозаписи от силните времена на групировката.

На един от записите от 2015 г. той е заобиколен от двама бойци с маски, докато чете от лист присъда за обезглавяване на трима мъже, обвинени заради своята различна сексуалност и богохулство, в неизвестен град в Северен Ирак. Снимките на варварската екзекуция показват мъжете, коленичили в центъра на кръгово кръстовище, както и множество хора отстрани - те гледат маскирания палач, който стои с дълго, ръждясало острие на меч.

След това възрастен човек - Омер, взема микрофон и чете на тълпата обвиненията, а палачът се придвижва напред с острието над главите на мъжете. В продължение на три години ИДИЛ публикува в интернет пропагандни видеоклипове, за да внуши страх у опонентите си и да събере недоволни мюсюлмани в редиците си.

От 2014 г. насам в районите, контролирани от ИДИЛ, се увеличават докладите за екзекуции и убийства с камъни на заподозрени в хомосексуалност. Семействата им са призовани да издадат близките си, за да изтрият "срама". Подобни процеси се наблюдават и в Чечня, където роднини са били насърчавани да участват в "убийства на честта" на близки, които са били арестувани или измъчвани за хомосексуално поведение.

Абу Омер е известен като хомосексуален екзекутор, който е

хвърлял гейове

от сгради

заради незначителни обвинения. На друг кадър е заснет пред редица от камъни, предназначени за публична екзекуция. Той проверява камъните заедно със сподвижници от ИДИЛ и говори на тълпата, преди да паднат главите на жертвите. Досега винаги е успявал да се измъкне.

Според в. “Дейли мейл” след разгрома на ИДИЛ в Сирия и Ирак има общо около 1000 членове на групировката. Около 3 милиона цивилни са се завърнали по домовете си в земите, напуснати от групировката, но още 3 милиона все още остават в лагери. Само в Мосул по данни на ООН не могат да се върнат в домовете си 600 000 души, 40 000 къщи трябва да бъдат построени наново или подновени. Според иракското правителство за възстановяването на опустошените от войната с ИДИЛ части в Северен и Западен Ирак са нужни над $100 млрд.

Властите твърдят, че ако тези пари не бъдат намерени, ИДИЛ и военизираните групировки ще се преродят отново.

Абу Омер слиза от полицейската кола, след като е разпознат от граждани.
Абу Омер слиза от полицейската кола, след като е разпознат от граждани.