Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Емил Милев-Крокодила
Емил Милев-Крокодила

Емил Милев-Крокодила за първи път попада зад решетките през 1984 г., когато е 19-годишен, пише в полицейските хроники. През 1990 г. е осъден на 4 г. затвор, тъй като пребил човек. Бяга от килията и лежи още 7 месеца. На 20 май 1997 г. МВР съобщава за задържана банда за магистрални грабежи. За тартори са обявени Крокодила и брат му Евгени Милев-Гейзо. След ту осъдителни, ту оправдателни присъди братята са заловени повторно през 2004 г. Тогава от бившата Магистрална полиция съобщиха, че докато те били на свобода, годишно у нас ставали по 30-40 въоръжени грабежа. След поредица от дела към днешна дата Крокодила и Гейзо се водят неосъждани. Засега процесите срещу Крокодила са 3, а Гейзо е на свобода.

“Полиция, давай паспорта”, крещят трима мъже с полицейски дрехи и маски срещу турчин с германски паспорт на пътя край Вакарел малко след полунощ на 14 декември 2009 г.

Неразбиращият и дума български гастарбайтер Мустафа Гюмюш е ошашавен. Мнимите полицаи го издърпват от джипа му “Ауди Q5”, слагат му белезници, качват го в тъмносин опел с полицейска лампа и отпрашват по черни пътища. Отмъкват му 5000 евро.

Това е епизод от едно от най-шумните дела срещу сочения за опасен магистрален бандит Емил Милев, прочул се с прякора си Крокодила, и други 3-ма. От 2015 г. то се точи на първа инстанция в спецсъда. Във вторник приключи, тогава зам.-шефът на спецсъда Стоян Тонев, съдия Иво Хинов и трима съдебни заседатели

обявиха за

невинен

Крокодила по

8 обвинения

Освен за тартор на банда прокурори му търсеха отговорност и за отвличане, грабежи, опит за убийство на полицай и палеж на кола.

Съдът оправда и аверите му Лазарин Лазаров, Едуард Павлов и Мартин Димитров.

Присъдата хвърли в шаш прокурорите на ул. “Черковна” 90. Защо няма осъдени за 4-те дръзки грабежа, ще стане ясно от мотивите на съда. Магистратите отказаха коментари.

Според обвинението Крокодила е бил шеф на банда за магистрални грабежи от февруари 2004-а до 24 ноември 2013 г. Той бе заловен в края на 2013 г. от барети край Елин Пелин след 4-годишно издирване.

След задържането на Крокодила за “подвизите” му пред разследващите разказват трима негови приближени. Най-жесток се оказва случаят от 14 декември 2009 г. По същото време край Вакарел полицаи провеждат секретна акция. Единият от цивилните постове забелязва джип и тъмен опел, които се движат един зад друг. Според разследващите в опела са Крокодила, Димитър Митрев- Богровеца и окованият с белезници Мустафа Гюмюш. Зад волана на джипа на турчина е Мартин Димитров.

Крокодила и брат му Гейзо (вляво) заснети през 2004 г. в Съдебната палата в София.
Крокодила и брат му Гейзо (вляво) заснети през 2004 г. в Съдебната палата в София.
В гората тримата отмъкват от Гюмюш 5000 евро. Палят джипа му и го зарязват, твърди прокуратурата. Полицейска кола прегражда магистрала “Тракия” край Вакарел, но през това време съмнителният опел профучава край ченгетата. Отваря се една от вратите му и

маскиран стреля

с “Калашников”

Полицаите отвръщат на огъня. Единият от куршумите им улучва в главата Димитър Митрев-Богровеца, който кара опела. След 100 м колата се забива в мантинела и 2-мата мъже от задната седалка хукват да бягат. След грабежа Крокодила изчезва безследно. Той и брат му Евгени Милев-Гейзо, за когото тогава криминалистите предполагат, че също е участвал в нападението, са обявени за издирване. Дни по-късно Гейзо се свързва по скайп, за да обясни, че няма нищо общо с грабежа.

За тези обвинения обаче според съда доказателства няма. Другите грабежи, които прокуратурата приписва на Крокодила и хората му, са за отмъкнати над 136 000 лв. от клон на Прокредитбанк в кв. “Люлин” през 2010 г. и за задигнати 5440 лв. от бензиностанция на ОМВ.

Според обвинението Крокодила и Мартин Димитров имат пръст в грабеж през 2012 г. на 1370 лв. от бензиностанция “Круиз 77” в Бухово.

Прякора си мъжът получил от римуването на Емил с Крокодил, казват хора от столичния кв. “Кремиковци”, в който Милев е израснал. Води се неосъждан, тъй като е реабилитиран. Има съпруга и дъщеря.

Зад решетките той е научил наизуст Наказателнопроцесуалния кодекс. Често в съдебната зала се провъзгласяваше за пеналист, и вземаше защитата в свои ръце и се отказваше от адвокатите си.

“Засрамете се бе, прокурор Галипонов, вие извършвате престъпление против правосъдието” - така се обръщаше Крокодила към един от магистратите. Имало е и груби словесни престрелки на по-висок тон. Характерен стил за Крокодила е да иска отвод на съдии и прокурори по делата му. Спецсъдът бе засипан с подобни жалби за тенденциозен процес. Всеки, който си е имал вземане-даване с разследванията срещу Крокодила, е предаден на съд за обиди и клевети по гражданския ред. Над 600 са делата, които той е завел срещу магистрати полицаи, служители от софийския затвор, журналисти и др., става ясно от справка на “24 часа”. Само за м.г. 15 пъти е помолил съда да го пусне на свобода. Магистратите, които го оправдаха, удовлетворяваха желанието му. Втората инстанция обаче винаги го връщаше в ареста.

Милев е на съд заради груби думи към спецсъдия Виржиния Петрова.
Милев е на съд заради груби думи към спецсъдия Виржиния Петрова.
“Да ти го туря

в устата!”

Тази реплика от 2016 г. на Крокодила към спецсъдийката Виржиния Петрова е повод прокурори да търсят отговорност от него за хулиганство. Делото е на вниманието на Софийския районен съд. Името на съдия Петрова се прочу, когато м.г. на нея се падна да гледа делото за фалита на КТБ.

Въпреки оправдателната присъда на Крокодила той не бе пуснат от софийския затвор във вторник. Към 17,30 ч вчера подсъдимият бил откаран във 2-о РУП. От прокуратурата отказаха коментар дали готвят нов арест на Крокодила по друго дело.

Сочен е за член на Килърите 2

Емил Милев-Крокодила е подсъдим заедно с 10 души по дело в спецсъда за 2 грабежа на групата, известна като Килърите 2.

Според обвинението лидерите ѝ са кикбоксьорът Мартин Антов и Владимир Янев-Вальо Бореца. Съдят ги за грабеж на ОББ през 2012 г. в Студентския град и опит за задигане на джип БМВ X6 от ексшефа на “Информационно обслужване” Иво Николов.

Крокодила имал общо с атаката в Студентски град, твърди спецпрокуратурата. На 5 април 2012 г. към 9,25 ч Милев и Антов влезли в ОББ минути след като инкасо заредило клона с близо 220 хил. лв.

Крокодила насочил оръжие към хората в офиса, а Антов с кроше съборил охранителя Цветомир Горчев, сочи още обвинението. Двамата прибрали 215 хил. лв. в черни сакове и избягали с мотор. Делото все още не е приключило в спецсъда.