Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Поискал да изгорят трупа му

Гьобелс хвърлил кутия с кибрит върху полятото с бензин и увито в одеяло тяло на диктатора

Бодигардът, видял пръв мъртвото тяло на Адолф Хитлер, е описал в автобиографията си интимни детайли от последните минути на фюрера в бункера на 30 април 1945 г., пише в. "Индипентънт".

Починалият на 96 г. през 2013 г. Рохус Миш разказва, че лидерът на нацистка Германия заявил две неща пред личния си адютант Ото Гюнше, които той предал на охранителя му. Едното е, че освобождава всички германски войници от клетвата за вярност към Третия райх. А второто - че иска тялото му да бъде изгорено след смъртта му,

за да не се гаврят публично с него като с Бенито Мусолини

няколко дни по-рано.

Адолф Хитлер
Адолф Хитлер

Спомените на Миш са публикувани на английски през 2017 г. Издателство "Фронтлайн букс" прави уговорката, че този човек е бил много близо до Хитлер в преломния момент на войната и заради низшата си позиция няма отношение към зверствата на нацизма и няма нужда да се оправдава за нещо лошо, което е извършил.

Когато охранителят влязъл в гостната, която имала връзка със стаята на Хитлер, заварил шефа си мъртъв, с отворени очи и втренчен поглед. На дивана до него била Ева Браун, свита на кълбо, с наклонена към любимия си глава и облечена в ефирна нощница. Обувките й били под меката мебел. В онзи момент тя очевидно е била все още жива, защото, когато Рохус Миш тръгнал към нея,

поставила пръст на устните си в знак

да пази тишина.

Рохус Миш, личният охранител на фюрера
Рохус Миш, личният охранител на фюрера

Вече законната съпруга на победения диктатор влязла при него, след като той получил съобщение от фелдмаршал Вилхелм Кайтел, че армията не е успяла да пробие обсадения Берлин и че краят на Втората световна война е неизбежен. В този момент Хитлер повикал Мартин Борман, високопоставен представител на нацистката партия, и му казал нещо тихо. После взел да се разхожда нервно напред-назад и тогава при него дошла Ева Браун.

Двамата се затворили, а пред вратата дежурял адютантът на диктатора Ото Гюнше, който казал на охранителя

да не безпокои шефа.

Въпреки това в бункера царяло голямо напрежение, всички били нервни. После започнала и голяма суматоха.

Около 15,30 часа личният прислужник на фюрера Хайнц Линге отворил вратата на кабинета му. Миш погледнал вътре и видял мъртвия диктатор. Миризмата на изгорял бадем от цианида била непоносима. Браун и Хитлер седели един до друг. Преди секунди Браун била изпила хапчето с цианид, но още дишала, а диктаторът се бил застрелял с пистолета си.

Макет на бункера в сърцето на Берлин, където се крие в последните дни диктаторът.
Макет на бункера в сърцето на Берлин, където се крие в последните дни диктаторът.

Половин час по-късно Линге с помощта на други хора от обкръжението

увили мъртвите тела в одеяла и ги качили в градината,

докато в Берлин продължавало да се стреля. Хитлер и Браун били залети с бензин. Министърът на пропагандата Йозеф Гьобелс, който ще се самоубие на следващия ден, хвърлил кутия с кибрит.

Хитлер изчезнал от полезрението на сънародниците си от рождения си ден на 20 април 1945 г. Оттогава той се криел в бункер край Бранденбургската врата в сърцето на Берлин, към който от запад напредват американските сили, а от изток - съветските танкове. Фюрерът изпаднал в ужас дали най-близките му няма да го предадат. Когато разбрал, че един от командирите на СС - Феликс Щайнер, не се е съобразил със заповедта му да организира защита на последния подстъп към града от юг, започнал да крещи, че войната е загубена.

Всичко, което научавал, изпълвало диктатора с ярост. Мечтата му за велика империя се сгромолясала. Когато чул, че шефът на СС Хайнрих Химлер е предложил на съюзниците да се предадат, но те са отказали,

Хитлер наредил

да арестуват

някога най-близкия му и влиятелен съратник. По-късно дошъл още един шок - разбрал за ужасяващата смърт на Мусолини в Италия, екзекутиран и разкъсан от гневната тълпа.

Още същия ден диктаторът се консултирал с личния си лекар Вернер Хаасе как е най-добре да се самоубие. Около 4 ч на 30 април 1945 г. адютантът на фюрера майор Ото Гюнше влязъл в банята и намерил д-р Хасе и кучкаря Фриц Торноу да дават цианид на любимата овчарка на Хитлер Блонди. Хаасе изпробвал ефикасността на хапчетата, които бил доставил Химлер. Оказало се, че капсулата действа и кучето умряло почти веднага.

На обяд диктаторът

предложил

да даде цианид и

на дамите от бункера,

ако искат.

Сутринта Хитлер се среща с ген. Хелмут Вайдлинг, който му казал, че краят е близо. Руснаците атакували Райхстага. Вайдлинг попитал какво да правят, когато им свършат мунициите. Хитлер отговорил, че никога няма да предаде Берлин.

На 1 май германците чули по радиото траурния марш "Залезът на боговете" от Рихард Вагнер. Говорителят съобщил, че фюрерът е загинал на поста си, биейки се до последния си дъх срещу болшевизма и за Германия.