Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Само заради това бестселърът му “Огън и ярост” трудно ще се превърне в нов “Уотъргейт”

На журналиста Майкъл Улф му провървя точно както на Дан Браун. Авторът на "Шифърът на Леонардо" бе Господин Никой до момента, в който папата го анатемоса. След този фал на Ватикана Дан Браун стана световна звезда, която продава милионни тиражи. Тези дни подобен успех споходи и журналиста Майкъл Улф.

Точно преди премиерата на книгата му "Огън и ярост: в Белия дом на Тръмп" американският президент поиска тя да бъде спряна. Чрез адвокатите си той опита да осуети отпечатването й, което създаде такава истерия, че издателите решиха да я пуснат по-рано от предвиденото.

В социалните мрежи Улф тържествуваше и непрекъснато благодарение на Доналд Тръмп за чудесната реклама.

Книгата повдига един фундаментален въпрос - нормален ли е човекът, който държи пръста си на големия ядрен бутон?

Ако се вярва на бестселъра на Майкъл Улф, със сигурност Доналд Тръмп не е с всичкия си.

Но дали може да се вярва на книгата на Улф?

Не съвсем. Още в началото журналистът посочва, че някои информации са спорни, а други са направо fake - фалшиви.

"168 часа" изпрати писмени въпроси на Улф защо е публикувал спорни и лъжливи информации, но до редакционното приключване на броя нямаше отговор. Както нямаше отговор и на въпроса кои са измислените.

Ако авторът не посочи кои са съмнителните моменти, това ще поставя под въпрос абсолютно всички скандални разкрития в книгата - никой никога няма да е сигурен дали даден факт е истина, или измишльотина.

Това обаче удобно се пропуска от противниците на Тръмп, които, разбира се, са във възторг. Те отдавна чакат подобно четиво, което описва президента милиардер като абсолютен малоумник, водещ страната към гибел.

Да, този човек прави уникални гафове и е бъг

в смазаната политическа система на САЩ, но едва ли е луд, нито е глупак. Най-малкото няма как с подобна диагноза да преживееш два фалита, като и при двата банките доброволно те кредитират с милиарди, за да те измъкнат от несъстоятелността.

Те със сигурност не дават доверието си с лека ръка на закъсали бизнесмени, както правят обикновените хора, когато гласуват за глупави и крадливи политици.

Има още един аргумент, че книгата на Улф не трябва да се приема безрезервно като истина от последна инстанция. Журналистът твърди, че е допуснат в щаба на Тръмп по време на предизборната кампания, а в Белия дом бил като сянка. Ако се съди по публикуваните диалози, той е присъствал на почти всички скандални тайни разговори.

Самият Тръмп отрича да е допускал Улф до себе си или в Белия дом

Дори твърди, че никога не е говорил с него.

Вариант е журналистът да твърди, че е бил в президентството, за да изчисти подозренията от източниците си. Става въпрос за тези, които са му доверявали различни тайни, но едва ли са искали да бъдат цитирани. От тази гледна точка най-удобно за Улф е да твърди, че си е седял някъде по ъглите на Белия дом и старателно си е записвал. Например как

Тони Блеър предупреждава Тръмп,

че британските тайни служби подслушват предизборния му щаб и ще се опитат да му навредят. Или как Мелания е плакала от все сърце, когато научила, че съпругът й все пак ще стане президент.

Или как самият Тръмп е бил разочарован, че е избран за държавен глава. Как е съжалявал, че ще остави живота си на свръхбогат плейбой и ще трябва да се съобразява с куп бюрократи.

Доколко това издържа критичен анализ, всеки може сам да прецени - Тръмп е постигнал всичко в бизнеса и се опияняваше от факта, че е голяма тв звезда. За такъв човек президентството е постигане и на най-смелите мечти - нещо като 3 в 1. От тази гледна точка доколко Тръмп е бил шокиран от победата, е под една голяма питанка.

Още по-интересен е епизодът, описан от Улф, как синът на Тръмп се среща с руска адвокатка, която му предлага компрометиращи данни за Хилари Клинтън. Според доскорошния сив кардинал на президента Стив Банън това е било равносилно на предателство. Факт е, че никой в политиката не би устоял на компрометиращи материали за противника си. Още повече че от ЦРУ потвърдиха, че Москва се е месила в изборите в САЩ от години и това изобщо не е само отсега.

Кои са другите разкрития на Улф и как ще приключи започналото разследване срещу Тръмп, четете в хартиеното издание.