Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 Като журналист той отразявал разстрела на семейство в Холкъм през 1959 г.Сред участниците и тогава, и сега са момичета на име Нанси и гаджетата им, които се казват Боби

50 години и 9000 километра разделят две семейни убийства – това в Нови Искър и друго в малко градче в Канзас. Според официалните данни двете тежки престъпления са старателно планирани, извършени от бивши затворници. В Щатите осъдените са екзекутирани. У нас уличеният за разстрела на шестима души сам е сложил край на живота си. Озадачаващо в двата случая е не само че са убити две семейства, но и че част от главните действащи лица са с еднакви имена – Нанси и Боби.

На 14 ноември 1959 г. в тихото градче Холкъм са намерени труповете на семейство Кътлър. Бащата, майката и две от децата им – Нанси и Кениън, са разстреляни с по един куршум, след като са били вързани в различни стаи на дома им. На косъм от смъртта се спасява приятелят на Нанси – 18-годишният Боби. Той е бил на гости на семейството и си тръгва около 23 ч. Живо остава и семейното куче. Труповете са открити от дете – съученичка на Нанси, след като семейството не се появява на неделната литургия.

Общността в градчето, в което никой не заключва дома си, буквално е потресена от трагедията, сполетяла най-уважаваното семейство в района. 6 седмици по-късно са уличени двама бивши затворници – Пери Смит и Дик Каръл. Разплитането на случая става шест седмици след масовото убийство, като е открито откъде и от кого е купено въжето, с което жертвите са вързани преди да бъдат разстреляни.

В началото вината за убийствата е поделена между двамата, но впоследствие Пери поема отговорността за четирите разстрела. Мотивът – обир на касата, която май съществувала в дома на набожното семейство, въпреки че на всички в района било известно, че мистър Кътлър не държи пари в брой и плаща дори на бръснаря си с чекове.

Седем години по-късно, след всички присъди и възможни обжалвания, Пери и изключително наглият и безпардонен Дик са екзекутирани. Журналистът Труман Капоти, който е от първите дни в разследването, описва всичко в роман, озаглавен „Хладнокръвно”. Документалната творба става безспорен хит и е филмирана. Според Труман Капоти визуалната прилика между актьорите в лентата и реалните Дик и Пери е изумителна.