Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пикът на грипната епидемия е тази седмица, обявиха здравни специалисти. Стотици училища остават затворени. За учениците в София бе обявена грипна ваканция от днес. Такава има и в София-област, Бургас, Ямбол, Хасково, Враца, Габрово. 

Над 381 хиляди души са потърсили медицинска помощ в страната през миналата седмица, от тях официално диагностицираните с грип са 8 806, а 3896 са деца до 14-годишна възраст, показва справка с информационната система за събиране и анализиране на данни за заболяемостта от грип и ОРЗ в България към Националния център по заразни и паразитни болести.

Специалисти алармират, че H2N3, наричан “Хонконг”, протича тежко. Характеризира се с рязко почакване на температурата до 39-40 градуса, силни болки в мускулите, пълно изтощение, невъзможност да се стане от леглото, главоболие. От НЦЗПБ поясняват, че този щам е опасен, защото може да причини епидемия. Като потенциално рисков за възникване на епидемия специалистите определят и “Мичиган”. По данни на Световната здравна организация това е по-нов щам, изолиран за първи път през 2015 г., който досега не е имал сериозна циркулация в Европа. От СЗО подчертават, че пандемичният грип "Калифорния", познат още като свински грип, който се смяташе за най-опасен през изминалите години, вече не е заплаха. За пръв път от 10 години насам този щам дори не влиза в прогнозите за зимния сезон. Въпреки това дни преди Нова година в България 3-годишно дете почина от усложнения, като според специалисти е ставало дума именно за т.нар. свински грип. По данни на СЗО всяка година над 10 хиляди души в света умират от усложнения след грип, така че болестта не бива да се подценява. Специалисти поясняват, че заболелите всъщност са в пъти повече от регистрираните, тъй като много от хората не търсят лекарска помощ. Това е една от основните грешки, които се допускат от пациентите при грип, категорични са лекари.

Самолечение

"Не прибягвайте до самолечение. Потърсете медицинска помощ при първите симптоми" е една от ключовите препоръки в специалния бюлетин на Министерството на здравеопазването "Полезна информация за гражданите във връзка с навлизането в сезона на грипните заболявания". Специалисти алармират, че е особено опасно да се пропуска консултация с лекар, когато пациентите са деца. При най-малките усложнения се развиват дори в рамките на часове.

Задължително се търси спешна медицинска помощ, ако високата температура и втрисането са комбинирани със силно главоболие, скованост на врата, повръщане или дезориентация, защото може да се касае за менингит. Треска, при която има болка вдясно на корема или в целия корем, особено ако е придружена от запек, може да е симптом за апендицит, пояснява д-р Атанас Михайлов и допълва, че бързо уточняване на състоянието е необходимо още при редуване на втрисане и изпотяване, силно главоболие и повръщане, подути лимфни възли и обрив. Лекар се търси задължително и при гърчове, признаци на дихателна недостатъчност, прекалено бледа кожа, температура над 39 градуса, която не спада дори след прием на медикаменти.

В бюлетина на МЗ на пациентите се препоръчва също: „Избягвайте близък контакт с болни лица. Избягвайте местата с много хора и масовите мероприятия. При заболяване останете вкъщи, не ходете на работа или училище и не излизайте по други причини. Избягвайте използването на обществения транспорт при възможност. Използвайте хирургическа маска, ако имате такава възможност. Покривайте устата и носа си с ръка или кърпичка за еднократна употреба при кашлица и кихане. След употреба изхвърляйте носните кърпички в кофата за битов отпадък. Измивайте редовно ръцете си със сапун и вода, особено след кихане и кашлица. Почиствайте често твърдите повърхности като дръжки на врати, телефони, дистанционни управления и други с обикновен почистващ препарат.”

Прибързан прием на антибиотици

Друга основна грешки при лечението на грип е прибързаният прием на антибиотици. От Министерството на здравеопазването предупреждават: "Използването на антибиотици при вирусно заболяване, неусложнено с бактериална инфекция, е излишно и с нищо не помага на организма. Антибиотик може да се приема само след преценка от лекуващия лекар, спазвайки вида, дозата и продължителността на изписания препарат."Специалисти уточняват, че може да се говори за наличие на бактериална инфекция, когато има завишени левкоцити, утайка и високо CRP (C-реактивен протеин). Докато при вирусна, дори и пациентът да е с много висока температура, левкоцитите обичайно са в норма или дори занижени, а CRP е ниско, обясняват лекари.

Прекаляването с лекарства против температура

Неправилното комбиниране на лекарства против висока температура и злоупотребата с тях е причина за стотици смъртни случаи годишно, обяснява известният лекар-хомеопат и фитотерапевт д-р Атанас Михайлов: “В изследване, публикувано от Royal Society, се твърди, че потискането на температурата причинява поне един допълнителен процент смъртни случаи при грип, което означава поне 700 души годишно само в САЩ."

Д-р Михайлов уточнява, че на практика няма абсолютно безвреден синтетичен антипиретик или болкоуспокояващо средство. Най-рисково за пациентите е комбинирането им. И тъй като те се предлагат под десетки различни имена и в най-различни комбинации, човек лесно може да превиши безопасната доза. Антипиретиците съвсем не са безопасни и макар да се продават без рецепта в България, не бива да се използват безразборно, категорични са лекари.