Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов на работна среща с турския президент Реджеп Таип Ердоган СНИМКИ: ПРАВИТЕЛСТВЕНА ПРЕССЛУЖБА
Бойко Борисов на работна среща с турския президент Реджеп Таип Ердоган СНИМКИ: ПРАВИТЕЛСТВЕНА ПРЕССЛУЖБА

От Виктор Иванов

Премиерът се ангажира пред Ердоган да помогне за подобряване на диалога между Анкара и ЕС

Призив отношенията между страните от ЕС и Турция да се нормализират до нивото отпреди 2015 г., отправи премиерът Бойко Борисов в Истанбул. Той участва заедно с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и премиерът Бинали Йълдъръм в отварянето на реставрираната Желязна църква на брега на Босфора.

"Турция е най-големият съсед на ЕС и има най-силната армия в Европа. Наблюдавах срещата на президентите Ердоган и Еманюел Макрон (турският държавен глава бе гост на френския в Париж в петък  бел.ред.). През 2018 г. сме длъжни да подобрим отношенията между ЕС и Турция, такива каквито бяха допреди няколко години със съвместни съвети. Изборите на много места в Европа вече минаха и можем да го направим", заяви Борисов в официалната си реч за откриването на църквата. Ердоган и Йълдъръм слушаха думите му от първия ред.

Българският министър-председател се ангажира да опита да помогне за подобряване на взаимоотношенията между ЕС и Анкара. Те бяха влошени след неуспешния опит за преврат от 2015 г. и репресиите срещу опозиционерите на режима в Турция. Много европейски държави критикуваха втвърдяването на Ердоган и хвърлянето без съд на хиляди хора в затворите.

"2017 г. бе трудна, но 2018 г. трябва да е мирна и щастлива", заяви още Борисов като пожелание към турския народ.

Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм също засегна влошените отношения между ЕС и Турция в словото си за откриването на църквата "Св. Стефан".

"Ако погледнем отношенията в ЕС към различните ще видим, че няма тази толерантност, която има в Турция. Религията вече не обединява, а разделя хората. От години насам хората се преследват заради религията. В Западния свят нараства расизмът и лошото отношение към бежанците", заяви Йълдъръм. Той обаче похвали България за добрите отношения с Турция.

"В такъв момент нашият приятел Бойко Борисов е заедно с нас. За да заявим с тази церемония пред целия свят, че сме толерантни", каза турският премиер.

"Цяла Европа ще види как една мюсюлманска и една християнска страна могат да бъдат заедно в такъв ден. София, както Истанбул, е един толерантен към всички религии град", заяви Борисов.

Българският министър-председател благодари на турския президент, че още докато е бил кмет и след това министър-председател се е ангажирал да помогне за реставрацията на 120-годишната Желязна църква. Борисов го нарече Тайпи.

В този храм през 1860 г. Иларион Макариополски поставя началото на борбите за църковна независимост на българите като изнася Великденската служба на български език. Пак в тази църква е прочетен ферманът за българската екзархия 10 години по-късно. В този си вид, изцяло от желязо ДСв. СтефанУ е построена през 1898 г.

За разлика от Борисов и Йълдъръм, турският президент Ердоган не говори за актуални политически проблеми.

"Днес отправяме към целия свят едно много важно послание, че Истанбул е толерантен център на различни религии и култури", каза той в словото си. За нас тези исторически и религиозни обекти имат много голямо значение, заяви той. Ердоган припомни, че реставрирането на храмовете е станало възможно благодарение на неговото управление. И даде като добър пример, че и в България важни джамии от османско време са ремонтирани или вече се ремонтират, както например е случаят с джамията в София.

Общо 14 храма - православни и арменски църкви, синагоги са възстановени при управлението на Ердоган, похвали се той.

Въпреки първоначалните планове обаче турският президент не присъства на освещаването на храма, което направиха българският патриарх Неофит и вселенският Вартоломей. На него присъства само премиерът Бойко Борисов и водената от него българска делегация. В нея бе включен и главният мюфтия Мустафа Хаджи.

Борисов дари възстановената църква с евангелие със златен обков, което също бе осветено от двамата патриарси. Книгата ще бъде сложена пред олтара на Желязната църква.

Турският президент се включи чак за официалната част със словата. След тях пък заедно с Бойко Борисов прерязаха лентата на вече осветената Желязна църква и я разгледаха заедно с патриарх Неофит и председателят на българската православна община в Истанбул Васил Лиазе.

Посещението на Борисов в Истанбул премина при изключително строги мерки за сигурност. Почти целия район на Златния рог, където е "Св. Стефан" бе отцепен и в него се пускаха само гости на събитието. Улиците бяха преградени, в охраната участваха и бронирани машини на армията. На камбанарията на Желязната църква имаше снайперисти. Откъм Босфора бяха разположени военни и полицейски кораби, а над квартала летяха хеликоптери.

Борисов, Йълдъръм и Ердоган получиха и специални медали от българската църковна община заради реставрирането на "Св. Стефан". Възстановяването на църквата отне 7 години и струваше над 7 млн. лв. като 6 млн. лв. бяха платени от турската държава и община Истанбул.

Проверка за бомби в Българската екзархия

Ердоган и премиерът със среща на четири очи

Полицаи отцепиха и провериха изцяло сградата на Българската Екзархия в Истанбул заради посещението на премиера Бойко Борисов. Екзархията в Истанбулския квартал "Шашли" е била евакуирана и проверена от полицаите, разказаха събралите се в нея българи.

След официалните срещи и мероприятия Борисов имаше разговор и с живеещите в Истанбул българи.

Премиерът Бойко Борисов е турският президент Реджеп Ердоган имаха и около половинчасова среща на четири очи. Тя първоначално не бе предвидена в програмата.

Борисов на работен обяд с министър-председателя Бинали Йълдъръм
Борисов на работен обяд с министър-председателя Бинали Йълдъръм
СНИМКИ: РОЙТЕРС
СНИМКИ: РОЙТЕРС