Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Съжалявам за унищоженото семейство и за проявената от мен нелепа гордост”, каза пред съда Венцеслав Василев. СНИМКА: БУЛФОТО
“Съжалявам за унищоженото семейство и за проявената от мен нелепа гордост”, каза пред съда Венцеслав Василев. СНИМКА: БУЛФОТО

Осъдиха го да лежи 13 г. и 4 месеца

Бизнесменът Венцеслав Василев застрелял публично жена си Елена в столичния кв. “Лагера”, защото тя не му позволявала да бъде с 2-те им деца, искала да го лиши и от бащинство.

За убийството, разиграло се в заведение на 18 август м.г., и мотива за престъплението 65-годишният мъж призна вчера пред Софийския градски съд. Той ще лежи 13 г. и 4 месеца в затвора.

5-членен състав с председател съдия Евелина Папазян го осъди на 20 г., но намали наказанието му с 1/3, тъй като бизнесменът се призна за виновен и делото мина по съкратената процедура. Василев бе осъден и за притежание на незаконен пистолет “Зиг Зауер”, чието разрешително изтекло през 2009 г. Той трябва да плати и 500 000 лв. кръвнина на двете си непълнолетни дъщери Дария и София за смъртта на майка им.

Василев, който е болен от рак на простатата, се занимавал с търговия на хранителни добавки.

На 18 август към 14 ч той отишъл в заведението “Колектив” в кв. “Лагера”. Там Елена била с най-добрата си приятелка Милена Михайлова. Искал да говори с жена си за децата им. Тя обаче не се съгласила. Венцеслав се отдалечил, но пак се върнал към 14,55 ч. Тогава извадил изпод колана си пистолета и застрелял Елена с 5 куршума.

“За 12 г. тя е работила 2 пъти. Аз я издържах! Изпълнявал съм всички желания и прищевки, съжалявам... Съжалявам за унищоженото семейство, смятам, че проявих нелепа човешка гордост. Изпаднах в шок, чувайки думите ѝ: “Ти нямаш деца!”, разкая се пред съда Василев.

Бизнесменът да лежи в затвора до гроб, поиска прокурорът по делото Виктор Тарчев.

Адвокат Григор Вълков, защитник на майката на Елена - Стефка Тунева, атакува пред съда полицията и прокуратурата, че не обърнали внимание на жалбите на убитата срещу мъжа ѝ за тормоз. През 2016 г. Василев нарязал 4-те гуми на джипа на Елена “Мерцедес ML”, дни по-късно запушил и ауспуха на колата, посочи Вълков. “Казвал пред майка ѝ: “Няма да ти дам развод и ще те разстрелям, ще оставя децата без майка”. Въпреки сигналите не бил задържан. Мъжът нарушавал и ограничителната заповед на съда да не приближава Елена на 100 м.

Василев се засегна от твърдението, че с Елена били непоправимо разделени. “Всеки уикенд пътувах от Ямбол до София да съм с децата и с Елена да правим секс”, заяви той. Двамата се запознали през есента на 2004 г. в кабинета му, когато Елена се явила да кандидатства за работа. Оженили се през 2009 г.

“На първите ни срещи идваше с палтото на майка си. Не знаеше къде е Калотина и терминал 2. Не знаеше какво е Нова година във Ватикана”, каза Василев. Той твърди, че Елена посягала да бие по-голямата им дъщеря Дария. “Заплашваше я, че ще я изпрати в дом или да учи в “циганския град Ямбол”, каза той. Присъдата подлежи на обжалване.