Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хроничните контузии на колосите в световния тенис и напредналите годинки на швейцарския Маестро дават всички основания на Димитров да претендира за първа титла от Големия шлем.

В края на миналата година поне едно нещо в държавата ни се изясни - 99% от българите се оказаха заклети фенове на Григор Димитров. Не толкова отдавнашните хейтъри навлякоха тенис екипите и скандираха до прималяване "Гришо, Гришо, Гришо!".

Най-добрият български тенисист реагира подобаващо на приливната вълна от народна любов и с добре подбрани думи на свой ред съобщи на света, че е горд с българския си произход. Прегръдките и взаимните обяснения във вечна вярност останаха в предишната година. Григор за разлика от футболистите стъпи на спортната арена още на първи януари, а тази година се очертава да е структуроопределяща за бъдещето на номер 3 в света. Колкото и сензационно да звучи, Гришо има всички шансове да атакува първото място в световната ранглиста. Пред него са колосите Рафаел Надал и Роджър Федерер, но и двамата не дават заявки за изключително представяне през 2018. Испанецът така и не може да се справи с болните си колена, а Федерер призна, че вече чувства тежестта на своите 36 години и много внимателно ще избира в кои турнири да участва.

Григор, от друга страна, има доста ясна програма пред себе си. Той е длъжен да натисне до ламарините педала на газта в началото на сезона, тъй като има да защитава важни точки. Започналият вече турнир в Бризбейн е от изключителна важност за представянето на Григор Димитров през следващите 12 месеца. Най-малкото Григор има да защитава 250 точки, след като спечели турнира миналата година.

Триумф в Австралия можеше да даде и необходимото самочувствие на българина за следващите трудни препятствия в първите месеци от 2018-а, но за съжаление първата ни ракета не успя да пребори Ник Кирио и отпадна преди финала в Бризбейн.

Почти веднага след това идва и друг голям тест за номер 3 в света. Миналата година той игра полуфинал на "Аустрелиън оупън", което му донесе 720 точки за световната ранглиста и съответно сега има много какво да се защитава. Любопитното е, че все още не се знае кои от големите имена ще играят на първия турнир от Големия шлем. Федерер изглежда сигурен, но Надал ще трябва да реши в последния момент дали се чувства във форма. Същото се отнася и за Мъри, който не изключи възможността да се оперира, за да се пребори с коварната контузия в дясното бедро. Кей Нишикори също е под въпрос, Раонич съобщи, че е възстановен от тежката контузия, но не е успял да направи достатъчно интензивна предсезонна подготовка. Номер 4 и номер 5 в света Александър Зверев и Доминик Тийм заявиха претенциите си за много силен сезон, но и двамата са рискови играчи, които лесно печелят големи турнири и също толкова лесно губят от слаби противници.

С две думи - моментната обстановка в световния тенис е идеална Григор Димитров да спечели първата си титла от Големия шлем. Ако чудото се случи, Гришо има всички шансове да атакува първото място в световната ранглиста още тази година. Чака го и турнир в София, където също има да защитава 250 точки, но след това ситуацията се променя драстично.

Миналите март и април бяха изключително слаби за Григор, което означава, че точно тези два месеца са изключително благодатни за завоюването на нови точки. След това от май до юни Гришо също не беше на ниво, а на "Ролан Гарос" той отпадна преди втората седмица на турнира.

Началото на сезона му на трева не донесе очакваната положителна промяна. Това също са седмици и турнири, които могат да скъсяват дистанцията на Григор с Рафа Надал и Роджър Федерер.

"Уимбълдън" е любим турнир на Григор и той има всички основания да изяви претенции към първа титла в кариерата си от свещената трева в Лондон. После го очаква и защита на цели 1000 точки. Миналата година в Синсинати Димитров спечели първата в кариерата си титла от "Мастърс1000". По това време на годината Гришо, да е жив и здрав, вече ще трябва да е показал дали е достигнал необходимата физическа и психическа форма, за да бъде номер 1 в света.

Ще има и нова прекрасна възможност за изява на "Ю Ес оупън", където през 2017 г. претърпя голямо разочарование, губейки от младия Андрей Рубльов още в третия кръг. Миналогодишният провал сега се обръща в шанс за българина да спечели солиден брой точки, ако стигне до решителните мачове за титлата. В следващите силни турнири в Пекин и Шанхай Гришо спечели общо 360 точки, които ще трябва да бъдат защитени, а защо не и сериозно подобрени. При добро стечение на обстоятелствата по това време на годината Григор може да е извършил чудото и да е задминал двамата тенисисти пред него в световната ранглиста. И без това Надал и Федерер твърде дълго мачкаха психиката на по-младите си съперници. Стигна се дотам някои анализатори отчаяно да обобщят, че новата генерация така и ще си остарее, без да постигне нито един значим успех, и явно свещената четворка Надал, Федерер, Мъри и Джокович ще властва вечно в световния тенис.

Това, съвсем естествено, няма как да се случи и Григор е с най-добри шансове да разруши хегемонията на споменатите колоси в джентълменския спорт. В момента Гришо е с 5150 точки, вторият Федерер е с 9650, а водачът Надал е с 10 645 точки. Разликата изглежда солидна, но в никакъв случай не и непреодолима при правилно подреждане на планетите. Не, това е грешка. Астрологията няма никакво влияние тук. Всичко е в ръцете и краката на самия Григор Димитров.