Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бургазлията, осакатил баба на спирка, и BG биячът от берлинското метро с идентични присъди

Вратички в закона спасиха от затвора шведа, посегнал на камериерка в Слънчев бряг

Три брутални ритника на публични места у нас и в Германия възмутиха милиони потребители в социалните мрежи, които имаха възможност многократно да наблюдават зверствата, записани от охранителни камери.

И в трите истории бе замесено името на България - като територия, където тези неща се случват, и като родина на двама от извършителите.

Веднага след шокиращия шут, с който гурбетчията Светослав Стойков събори 26-годишна студентка по стълбите на берлинското метро и й счупи ръката, социалните мрежи завряха от гневни коментари.

Ударът в гръб по беззащитното момиче в комбинация с последвалото пълно безхаберие какво се случва, бе повече от скандален. Той бе като нокаут за имиджа на България, която трябваше да понесе негативите от ситуацията в метрото.

За разлика от нашите, германските власти действаха бързо и безапелационно. Арест, съдебен процес и присъда. Биячът Стойков бе наказан с 3 г. затвор, но получи своето лично възмездие едва преди дни, когато бе пребит от съкилийници в затвора в Хайдеринг.

Според в. "Билд" единственият възможен момент за нападение в този затвор трае около 10 минути - тогава, когато, връщайки се от работа към килиите си, затворниците се разминават в коридорите. 10 минути, които съкилийниците на Стойков са изчислили добре, преди да го атакуват.

Подобна ситуация се разигра и в България това лято, когато някакъв си швед от малкото градче Бисгордън изрита българска камериерка в главата, докато чисти в един от многобройните хотели на “Слънчев бряг”.

Общият работник в дърводелска фабрика Ралф Сундберг се превърна в кошмара на камериерката Диана Петкова - столичанка на зряла възраст, с висше икономическо образование, решила да припечели някой лев през летния сезон.

Когато едрият скандинавец се приближава към Диана в хотела, в който току-що е пристигнал, камериерката е свита на кълбо и чисти. Диана леко се повдига и въпросително поглежда към чужденеца. Точно в този момент, без да каже нищо, Сундберг я рита силно в главата. Жената пада като отсечена, губи съзнание за няколко секунди. Също както и биячът Стойков, шведът подминава невъзмутимо и продължава пътя си по коридора, без дори да се обърне назад.

Същата нощ 53-годишният Ралф е задържан за няколко часа, а дъщерята на камериерката я грабва и я води в бургаската болница. Диана е със силни болки в главата, с разбита долна устна.

Сундберг е освободен след часове, а камериерката е освидетелствана и се връща в хотела. Според съдебни медици Диана Петкова е получила лека телесна повреда - становище, което се оказва ключово за процеса срещу 53-годишния швед.

Именно тази квалификация на нанесения ритник му позволява да се измъкне от цялата каша с чисто съдебно досие, получавайки само административно наказание глоба в размер на 4500 лв.

Ако ритникът на шведа бе с една идея по-силен и Диана бе получила средна телесна повреда, както студентката от Берлин и както бургаската баба, изритана от шизофреника Живко, днес нямаше да й се налага да води ново дело срещу Сундберг за парично обезщетение.

В наказателния процес срещу шведа пострадалата дори нямаше право да бъде конституирана като частен обвинител и граждански ищец. Такъв е законът и магистратите го спазват. Друг е въпросът дали е морално...

"Сундберг не понесе никаква наказателна отговорност, а глоба от 4500 лв. за него е нищо.

Магистрати използваха вратички в закона. Ако бяха сериозни съдии, въобще нямаше да му се размине с такава мизерна глоба. Законът може да бъде различен, но в крайна сметка всичко е свързано с корупцията. За мен нещата са ясни. В България няма и няма да има скоро съдебна реформа. Публична тайна е, че има корупция в съдебната власт. В много, много случаи, не само в моя", твърди Диана Петкова и никой не може да я убеди в противното. Камериерката не се е отказала, ще съди Сундберг в гражданско дело за 50 000 лв. обезщетение. 

На 21 декември бургаският адвокат Станко Кралев, който я представлява, внесе гражданския иск. Делото ще се гледа в родината на Сундберг.

Защо едни могат да влизат в затвора, а други не, пита Диана след съдебния процес срещу 26-годишния Живко Кючуков, изритал пенсионерка на автобусна спирка в Бургас.

Седем месеца след нападението, станало на 9 май, Кючуков се призна за виновен и получи редуцирана с една трета присъда.

Той влиза зад решетките за 3 г. - точно толкова, на колкото бе осъден биячът от берлинското метро.

Силният ритник на Живко, нанесен в гръб по беззащитната 74-годишна Виолета, възмути не по-малко от ритника на шведа и този на гурбетчията Стойков.

 Но ако шведът Ралф и българският гражданин Светослав просто подминават жертвите си, то агресивният Живко се връща с паве в ръка.Биячът продължава да сипе закани, вдига ръка да удари вече падналата баба още веднъж, но няколко смели жени се изправят между него и пенсионерката, просната на земята.

Ритникът на Живко чупи тазобедрената става на бившата начална учителка. Виолета е оперирана, месеци наред ходи на рехабилитация. Тя все още се придвижва с патерици, не смее да излиза сама навън. Бургаският окръжен съд определи 20 000 лв. обезщетение - за нанесени морални щети, плюс разходите по лечението.

Виолета обаче е на мнение, че никаква сума пари не може да й компенсира мъките, болките и стресът от преживяното. А то е повече от абсурдно, като се има предвид, че между нея е нападателя не е имало нито конфликт, нито някаква вражда.

Те не се познават, просто възрастната жена се оказва на неподходящото място в неподходящото време. На спирка в жк. "Изгрев", на която автобус чака шизофреникът в ремисия Живко Кючуков.

"Нещо ме подтикна, не познавах жената", казва Живко в съда. Пред магистратите той за пръв и единствен път се извини на пострадалата.

За разлика от шведа Ралф, който многократно съжали за случилото се и в съда, и пред медиите. Но макар пред журналисти щедро да обещаваше финансово обезщетение за камериерката, той така и не намери сили да й се извини очи в очи.

Цяло лято Сундберг повтаряше, че е добър човек и подобно нещо му се случва за пръв път в живота. Оправдаваше се с голямото количество алкохол, което пил на 3 юни. Ралф започнал с вино още във влака, докато пътувал към летището за почивката си в България. После в самолета продължил да пие, а кацайки в България, завършил с няколко кенчета бира в таксито, на път за “Слънчев бряг”.

Така на 3 юни вечерта той вече бил порядъчно замаян, а за капак изгубил брат си, с когото пристигнал на почивка. В размътения му мозък изплувала мисълта, че брат му може да е отвлечен, сторило му се, че персоналът на хотела нещо крие и това го направило още по-агресивен. След като ударил камериерката, Ралф се прибрал в стаята си, а като го пуснали от ареста същата нощ, заспал на шезлонг до басейна на хотела.

През цялото време престоят на шведа в България бе съпроводен от скандали. На 18 юли, след 40 дни в ареста, тихомълком и без присъствието на журналисти, окръжни магистрати от Бургас пуснаха Сундберг под домашен арест. Но последва нов гаф, тъй като се оказа, че никой от хотелиерите в “Слънчев бряг” не желае да приеме шведа бияч.

Съд и прокуратура се видяха в чудо и в крайна сметка Сундберг бе настанен в малко студио до стадиона в комплекса, в което прекара до същинския процес на 26 септември.

Ден след присъдата - глоба, шведът се изниза през летище София и отлетя за родината. Все пак плати 4500 лв. на държавата няколко седмици по-късно, когато и на втора инстанция наказанието му бе потвърдено.

"Не съм изненадана, но съм много възмутена от това, че българинът, който удари пенсионерката, влиза в затвора, а шведът Сундберг, който ме изрита в лицето, се отърва само с глоба. Вярно, при жената от Бургас е нанесена средна телесна повреда, но аз след ритника в главата паднах и изгубих съзнание.

Бях на косъм и не виждам кое е по-различното", казва Диана. Оставала й утехата, че Ралф все пак получил възмездие в родината си. Той е бил изгонен от работа и прогонен от съгражданите си, става ясно от публикации в български медии.

Сега е ред на бияча Живко, защото и в бургаския затвор не са на почит “смелчаци”, които посягат на баби.