Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Емануел Ебуе от "Арсенал" е болен от СПИН и заспива гладен

Укрива се от полицията, която иска да отнеме последния му дом

През 2012 г. Еманюел Ебуе печели седемцифрена сума. Става шампион на Турция с "Галатасарай" и играе в Шампионската лига с отбора на "Арсенал". Ебуе е звезда на върха на славата. Трансфериран е за милиони в едни от най-добрите клубове, а футболните фенове мечтаят да имат неговия живот. Асът кара луксозни автомобили и притежава няколко имения в различни части на света. Живее охолно, но пази личния си живот от медиите.

Приказката за Ебуе обаче свършва неочаквано. Той пада от върха толкова бързо, че все още не може да осъзнае как прекрасният му свят се е сринал. А новата реалност не е никак лъскава. Еманюел Ебуе остава на улицата, разорен и болен от смъртоносна болест.

За няколко месеца бившата футболна звезда успява да изгуби всичките си милиони. Той не остава без средствата си заради прахосване и охолен живот.

Ебуе е тотално съсипан от собствената си съпруга

Двамата се развеждат през 2016 г. На жена му Орели са присъдени всички активи на двойката. Бившата футболна звезда разказа трагичната си история чак сега в навечерието на празниците пред сп. "Мирър" и успя да развълнува много свои колеги. В своето интервю бившата звезда сподели, че в момента се укрива от полицията и съдия-изпълнителя, които го принуждават да напусне последния си дом - къща в Анфийлд.

"След развода с жена ми всичко, което спечелих от футбола, отиде при нея. Когато ми отнеха и последната къща в Анфийлд, започнах да се крия от полицаите и съдия-изпълнителя, защото знам, че ще ме изхвърлят от дома. Нямам пари, за да си наема адвокат. Изключвам осветлението вкъщи, защото не искам никой да знае, че съм там. Нямам намерение да остана гол и бос.

Ще се боря докрай,

защото случващото се е крайно несправедливо", споделя Ебуе, който преди 11 години взе участие в най-големия мач в историята на "Арсенал" - финала на Шампионската лига срещу Барселона.

Днес звездата е на дъното. Пътува с градския транспорт и пере дрехите си сам, защото дори няма перална машина. Футболистът разказва, че често му се налага да заспива гладен. Понякога гостува на свои приятели, които го хранят и приютяват. Много често

Ебуе спи на пода

в дома на своя позната,

за да не притеснява семейството й. Друг близък до него човек е бившият нападател на "Нюкасъл" Ломана Луа Луа.

От юни насам Ебуе не е виждал своя син и двете си дъщери. След развода те остават при съпругата му и не желаят да разговарят с него дори по телефона. Това допълнително срива бившата футболна звезда и го води до депресия и отчаяние.

През последните месеци той губи и други свои близки. Неговият дядо Амаду Бертин, който го е отгледал, умира след дълга битка с рака, а брат му Н'Дри Серж загива в катастрофа с мотор.

Тежката житейска ситуация, пред която е изправен Ебуе, го кара

да се замисля дори да сложи край на живота си

За това признава самият той пред медиите.

"Искам Бог да ми помогне. Само той може да ме накара да избия мислите за самоубийство от главата си. Много ме боли да не виждам децата си, преди ми се обаждаха, но сега не контактувам с тях", през сълзи споделя футболистът.

Ебуе не крие, че е проявил наивност в начина, по който е боравил с парите си.

По негови разкази бившата му жена е контролирала финансите му, а въртящи се около него хора го разорили, защото видели, че е лесна мишена и че никога не е получавал добър съвет как да се грижи за припечеленото. На практика Еманюел не е бил достатъчно грамотен, за да знае как да управлява парите си.

В пика на кариерата си той прибирал седемцифрена сума годишно, но така и не осъзнавал за какво харчи финансите си. Разчитал изцяло на съпругата си, която по негови думи го изиграла.

Плановете му да се завърне за един последен сезон във Висшата лига с екипа на "Съндърланд" през 2016 г. се провалиха, защото от ФИФА му наложиха едногодишно наказание заради неизплатени суми към негов агент. Освен това се оказало, че бившият футболист не може да се върне на терена заради проблеми със здравето. Еманюел Ебуе е бил диагностициран със СПИН. Коварната болест била открита в кръвта му по време на медицински прегледи, които преминал преди трансфер в Кипър.

След наказанието, наложено от ФИФА, Еманюел остава без работа и не успява да си намери нова. Това води до пълното му разоряване.

"Проблемите ми с ФИФА дойдоха от хората, които се въртяха около мен.

Вместо да ми помогнат,

те ме закопаха

Така станах просяк, който ще трябва да живее на улицата", споделя Ебуе.

Социалните мрежи се трогнаха моментално от историята на бившия ас от "Арсенал". Съобщенията, които Ебуе получил след интервюто си, са хиляди. Негови фенове искат да му помогнат да стъпи на краката си и да си намери нова работа. Появиха се призиви "Арсенал" да се намеси и да помогне на бившия си играч. Самият Ебуе също не отхвърля шанса, че би се справил да тренира млади футболисти. Привържениците на "Галатасарай" също го подкрепят и в един от последните мачове на тима опънаха плакат с надпис:

"Еманюел,

не си сам!"

Турският гранд подаде ръка на закъсалия си бивш футболист и му предложи треньорския пост на тима до 14 години. Сърцераздирателната история на бившия футболист трогна треньора на "Галатасарай" Фатих Терим и той го покани на работа в Истанбул.

Феновете му започнаха кампания в социалните мрежи с хаштаг "Ебуе, ти не си сам". Акцията беше подкрепена от клубните легенди Хасан Шаш и Неджати Атеш.

Според информацията именно те са се обърнали към ръководството на "Галатасарай," за да бъде оказана помощ на Ебуе.

"Не пожелавам на никого това, което ми се случи. Връщайки се назад, често си казвам: "Еманюел, ти беше много наивен. Защо не помисли за всичко това навреме?". Спечелените пари изпращах вкъщи при жена ми, за да живеят добре нашите деца. В Турция изкарах 8 млн. евро и 7 от тях изпратих при съпругата ми. Винаги подписвах финансови документи в нейно присъствие.

Имах й пълно доверие. Кой е очаквал, че дори и да се разведем един ден, тя ще се радва да ме види на улицата", съжалява днес Ебуе.

Липсата на образование е в основата на днешните проблеми на африканеца, който е откровен, че през годините сляпо се е доверявал на хора, които са го използвали заради парите му. В момента той е на 34 години и

не е загубил надежда, че ще продължи да играе,

макар и към днешна дата това да изглежда невъзможно. Ебуе признава, че ще го е срам да се срещне със свои бивши съотборници, заради положението, в което се намира.

"Когато видя по телевизията Тиери Анри или някой от бившите ми съотборници, се радвам за тях, но в същото време ми става тъжно, защото се сещам за собственото си положение.

Случва се да видя момчета, с които сме играли заедно или един срещу друг, и неизменно си казвам, че

аз още можех

да бъда там,

на това ниво",

разказва Ебуе.

"Благодарен съм на баба ни, че когато бях млад, ме научи да готвя, да чистя и да се грижа за себе си. Вярвам в Господ и не пожелавам на никого това, което се случи на мен", завършва изповедта си някогашният любимец на феновете на Арсенал.