Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

50 грама могат дори да са лекарство, казва директорът на Института по биология и имунология Мария Иванова

“Тлеещото” вино с подправки за Коледа повишава имунитета, казва д-р Атанас Михайлов

Жените, които пият по една чаша на ден, живеят с 10 години повече от въздържателките, смята д-р Огнян Пелов

Мастика срещу спазми в корема и кашлица

Бирата съдържа огромни количества витамин В и е антидепресант

Нови научни доказателства показват, че алкохолът може дори да е полезен. Точно преди коледните празници директорката на Института по биология и имунология на размножаването към БАН Мария Иванова съобщи: "На база на знанията ми за влиянието и действието на алкохола, установих, че ракията до 50-70 гр действа благоприятно на организма - сподели пред "168 часа" проф. Мария Иванова. - Тя е здравословна."

Тази новина определено ще се хареса на любителите на традиционното българско питие, уморени от безкрайните изследвания за вредите, токсичността му и т.н.

Според думите на проф. Иванова, ако концентратът се пие в малки количества, има

съдоразширяващ и бактерициден ефект, а при възпаление на стомаха може дори да бъде използван като лекарство.

"Като продукт има полезен ефект - разказва директорката. - Хора с гастрит и язва, които приемат ракия до 50 гр усещат отслабване на болката."

Освен за пиене, домашното питие е полезно и при разтривки на тялото.

"Когато човек е с настинка, освен че може да пие ракия, за да се стопли, може да я ползва и за масаж на цялото тяло - разказва специалистката. - Освен това много хора натриват определени места, за да облекчат ставните си проблеми."

Освен тези лечебни свойства алкохолът помага на проф. Мария Иванова и

при репродуктивните биотехнологии

"Използваме го в много малки дози за замразяване на полови клетки - раказва Иванова. - Създава условия за преодоляване на температурния шок и ги предпазва, за да бъдат размразени отново."

В големи количества обаче ракията може да е опасна.

"Тогава тя предизвиква съдосвиващ ефект, риск от повишаване на кръвното налягане и дехидратация - категорична бе пред "168 часа" д-р Донка Байкова. - Изтощава ензимите на черния дроб и те не могат да метаболизират алкохола. Затова, за да не се напиете, определено сядайте на по ракия задължително със салата и мезе."

Според специалисти ракията съвсем не е единственият полезен алкохол за организма.

Оказа се, че

мастиката, ментата, джинът, пелинът, виното и бирата също имат своите благоприятни действия

за човека.

"Мастиката помага при спазми в корема и кашлица - споделя пред "168 часа" д-р Атанас Михайлов. - Тя съдържа анасон, който има чудесен антиспастичен ефект (прекратява спазмите - бел. ред.)."

Всъщност анасоновото масло отдавна се използва при лечение на кашлица, тъй като убива микробите. Освен това има и успокояващо действие, което го прави полезно при язви и колити.

Според д-р Михайлов ментата също има успокояващ и диуретичен ефект. Освен това е е полезна и за сърцето.

Хвойната в джина пък е със силни бактерицидни свойства. Подобно на анасона и тя намалява спазмите.

Пелинът е много добър за имунитета и сърцето. Това е и една от често използваните билки у нас при приготвяне на вино. Доказано е, че той подсилва организма след тежки заболявания и при изтощителна работа. Неслучайно се използва при

лечението на стенокардии

и се препоръчва при липса на апетит. Горчивата билка регулира сърдечния ритъм и има чудесен ефект при камерни екстрасистоли. Именно затова според д-р Мишел дьо Лоргерил от Гренобълския университет виното е полезно и за хора, прекарали инфаркт. Експертът е доказал още, че той предпазва и от повторен инцидент.

Всъщност българинът открай време е почитател на виното. За неговото полезно действие може би са изписани стотици страници. Известно е, че нашите предци са го пиели за здраве и разтуха.

Белите сортове вина са известни с това, че

разтварят метаболитните продукти

на обмяната и помагат за изхвърлянето им от организма.

Оказва се обаче, че червените вина са по-полезни.

През зимата те подсилват имунната система. Затова доктор Михайлов препоръчва за празничните вечери да се приготвя т.нар. тлеещо вино, тоест греяно и подсладено с подправки.

"Достатъчно е да се загрее 1 л вино, без да кипне, и да се добавят 40-50 гр мед или захар - казва д-р Михайлов. - Слагат се и 4-5 броя карамфил, щипка индийско орехче, чаена лъжичка кориандър, кора от портокал, джинджифил на върха на ножа. Прецежда се и се пие топло."

Според д-р Огнян Пелов червеното вино също е полезно, но в ограничени количества.

"Ако жена пие по една чаша на ден, ще живее с 10 години повече от пълните въздържателки - споделя пред "168 часа" д-р Пелов. - Но ако увеличите дозата на 2 чаши на ден, ще живее колкото тези, които не пият изобщо. За мъжете оптимумът е съответно 2 или 4 чаши."

Според него, ако съчетаем една чаша червено вино на ден с две скилидки чесън, ще се нормализират кръвното налягане и холестеролът.

Д-р Донка Байкова също подкрепя полезното действие на това питие.

"Виното е продукт на ферментация на гроздето, а от това се извличат

ценни съставки от гроздовия сок

- споделя пред "168 часа" д-р Байкова. - В него се съдържат водноразтворими витамини, минерали и дори антиоксиданти."

Според нея червеното вино съдържа желязо, което го превръща полезно за хора с анемии.

"Освен това то има и ресвератрол (екстракт от гроздово семе) - разказва специалистката. - Мощен антиоксидант, който намалява риска от образуването на атеросклеротични плаки, действа съдоразширяващо и намалява риска от инфаркти и инсулти."

По думите й не само виното, но и бирата има полезен ефект за организма.

"Тази алкохолна напитка също е продукт на ферментация чрез дрожди на различни зърнени храни като хмела - споделя Байкова. - Съдържа голямо количество витамин В и някои минерали. Действа и диуретично."

Според нея пивото има релаксиращ ефект и намалява риска от депресия.

Все пак тя предупреждава, че при по-големи дози може да е опасна.

Изводът на специалистите е, че алкохолът действително може и да е лекарство, но само ако е в умерени количества.