Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Двойният убиец от дискотека “Соло” Илиян Тодоров е в неизвестност от 2012 г.
Двойният убиец от дискотека “Соло” Илиян Тодоров е в неизвестност от 2012 г.

Чакам възмездие, но

не от хората, казва

Радмила Въжарова

“Единственото, което ние, семействата на убитите, можем да направим, е да се жалваме на арменския поп. Илиян Тодоров го няма, доживотната му присъда не може да се изпълни. Парадоксално е, че някакъв си човек се изправя срещу целия властови ресурс на държавата. А родителите му осъждат МВР, че са били подслушвани. От морална гледна точка е пълно безобразие.”

Констатацията е на Радмила Въжарова, майка на 21-годишния вратар на националния отбор по хокей Кирил Въжаров. Той и приятелят му Васил Александров, на 24 г., бяха убити в нощта на 18 април 2009 г. пред дискотека “Соло” на метри от Съдебната палата в София.

Убиецът им Илиян Тодоров бе осъден на доживотен затвор от Върховния касационен съд на 5 декември 2013 г.

Четири години по-късно обаче той не е зад решетките, а свободно се разхожда някъде. Илиян е един от осъдените, които успешно се покриват, още преди наказанията им да влязат в сила. Кога е избягал, не е ясно, защото никой не го е виждал от 2012 г.

Преди дни обаче се разбра, че майка му и баща му - Петя и Венцислав Тодорови, са

осъдили МВР

на по 2000 лв.,

защото в първите

месеци от

издирването на

сина им са били

подслушвани

Поискали 15 000 лв., защото СРС-тата им причинили неимуществени вреди и здравословни проблеми.

СРС може да се използват само за разкриване на тежко престъпление, но не и за издирване, е становището на Пернишкия районен съд, потвърдено от окръжния. Магистратите обаче обръщат внимание на два факта - че подслушването няма как да е увредило здравето на Тодорови, защото са научили за него, след като вече е прекратено, а и болестите им са отпреди. Затова и обезщетението е намалено на по 2000 лв.

“Като информация е скандално, но от законова гледна точка е реално”, казва Радмила Въжарова. Тя не желае да го коментира, защото “законът го допуска”.

“Чакам възмездие, но вече не от хората, въпреки че съм атеист по убеждение”, откровена е майката на убития хокеист.

Родителите на двете момчета

отдавна загубват

надежда, че

Илиян Тодоров

ще бъде открит,

въпреки че е обявен за издирване от Интерпол.

Радмила Въжарова (вдясно) и Виолета Александрова държат снимките на синовете си на протест пред Съдебната палата.
Радмила Въжарова (вдясно) и Виолета Александрова държат снимките на синовете си на протест пред Съдебната палата.

“Интерпол няма активни мерки за издирване. При тях нещата се случват така, че ако човекът, който е търсен, извърши престъпление и това им стане известно - реагират”, обяснява майката. Тя е компетентна по темата, защото по време на дългата борба за наказание на убиеца добре проучва полицейската и съдебната система.

Другата майка - Виолета Александрова, отдавна не желае да говори за делото.

“Много ходихме

напред-назад

и в нас се

натрупа умора,

защото бяхме изключително активни, но навсякъде срещахме стена”, откровена е Въжарова.

През годините почернените майки подават дасетки жалби до институциите с два въпроса: защо не се прилага присъдата на Илиян Тодоров и какво се прави за откриването му.

Родителите на Илиян Тодоров - Петя и Венцислав, на едно от делата срещу сина им
Родителите на Илиян Тодоров - Петя и Венцислав, на едно от делата срещу сина им

“Имаме едно официално писмо от прокуратурата, че действията по търсенето му са в ресора на отдел “Издирване” в Пловдив, защото адресната му регистрация е там. После писахме и до тях, но отговор не последва”, казва Въжарова.

Тя не крие, че решението, че полицията трябва да плати на Тодорови за незаконно подслушване, я сварва неподготвена. Изненадана е обаче и защо ползваните СРС-та не дават резултат.

Подслушването на джиесемите на Петя и Венцислав Тодорови, както и на домашния им телефон започва в края на 2013 г. Първо то е дадено от Софийския градски съд за 60 дни, а после е удължено за още 120.

Майката на убития хокеист търси отговор и в партийното минало на бащата на Илиян, който е бивш общински съветник от БСП в Перник.

“Разбрахме, че това са

хора със силни

позиции във

властта,

въпреки че отдавна баща му не е в първите редици на БСП, старите контакти и старите приятели помагат”, смята Въжарова. Според нея схемата била Илиян “да получи на първа инстанция оправдателна присъда, за да излезе от ареста и да избяга”.

Той е оневинен през декември 2011 г. от скандалната съдийка Румяна Ченалова и трима съдебни заседатели. Вторият съдия не е съгласен с решението им и подписва присъдата с особено мнение. След като чува “невинен”,

Илиян е пуснат

от ареста след

близо 2 г.

престой зад

решетките

Според първия съд от записите на камерите пред дискотеката не можело да се направи извод, че Илиян е намушкал с нож Кирил Въжаров, Васил Александров и още едно момче от тяхната компания - Кирил Димитров. Той по чудо оцелява.

Цялото меле между двете компании, които за първи път се срещат в нощта на 18 април 2009 г., трае 3-4 секунди.

На записите се вижда тъмен силует, който приближава, после Тодоров, който е облечен с бяла риза с къс ръкав и се качва в такси. От компаниите само той е с бели дрехи. Камерите са заснели как човек в бяло, висок около 1,71 см, прави три бързи движения с ръка и първи напуска мястото.

Илиян е и

единственият,

който

носи нож

Преди да влезе в дискотеката, той го дава за съхранение на своя приятелка, която му го връща на излизане. Другите младежи, участвали в боя, не носят оръжие.

По-късно заради делото “Соло” Ченалова също става обвиняема. Тя е разследвана, че от 20 март до 4 юли 2012 г. не е изпратила частния протест на Софийска градска прокуратура срещу определението на Софийския градски съд, с което е отменена мярката “задържане под стража”. В него има и искане да му бъде наложена забрана да напуска страната.

През април 2013 г. делото за двойното убийство претърпява пълен обрат. Апелативният съд постановява Тодоров да лежи в затвора до края на живота си. Магистратите обаче не променят мярката му за неотклонение и той остава на свобода. Мотивът им е, че нямало основание за това.

Истината е, че Илиян не се появява на нито едно заседание в апелативния съд и още тогава родителите на убитите момчета подозират, че се е покрил и обмисля как да се измъкне от наказанието. Опасенията им се потвърждават на 5 декември 2013 г., когато Върховният касационен съд окончателно решава, че справедливото наказание е доживотната присъда.

Полицаи дирят Илиян на всички известни им адреси, но от него няма и следа. Баща му твърди, че не го е виждал от година. Беглецът обаче се появява в социалните мрежи. Той пуска клип, в който обяснява, че не е извършил двойното убийство. На записа предвидливо е с очила и брада, така че да не бъде разпознат.

“Той се подигра с държавата”, смята Радмила Въжарова. Тя коментирала с адвокатите си, че евентуално близките на загиналите момчета може да заведат дело в Страсбург.

“Там

можем да съдим

държавата, но

нещата се

случват бавно,

мъчително и

скъпо

за нас, а при един непредизвестен край човек си прави сметка и за финансовия ресурс, който влага”, обяснява майката.