Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПРИЗРАК: Полицията постоянно прави портрети на Матео Денаро чрез фоторобот, но никой не знае как изглежда той, след като изчезва през 90-те години.
ПРИЗРАК: Полицията постоянно прави портрети на Матео Денаро чрез фоторобот, но никой не знае как изглежда той, след като изчезва през 90-те години.

След смъртта на Тото Риина - Кръстника на злокобната Коза Ностра, битката за мястото му най-вероятно ще бъде спечелена от Матео Месина Денаро. Има и друг кандидат - племенникът на починалия наскоро Капо ди тути Капи. Джовани Гридзафи е наречен с прякора "Месията" и тази година е излязъл от затвора. Не е ясно обаче дали властта ще му бъде отстъпена от Денаро.

Според познавачи на сицилианската мафия в мафиотските среди лидерството не се предава по наследство. Двамата синове на Тото Риина нямали шанс да заемат поста на баща си.

По-големият - Джовани, е с доживотна присъда в затвора за четири убийства, а вторият - Салваторе, е в пробация, но под непрекъснато полицейско наблюдение и е задължен да живее в град Падуа. Полицаите обаче са открили, че Салваторе Риина поддържа контакти с туниски наркодилъри. От тях си купувал кокаин за лично ползване и участвал в луди купони, въпреки че нощем няма право да излиза от дома си. Докладът на полицията може да стане причина съдът да промени мярката му и да го премести в

трудов лагер от затворен тип

Вероятният наследник на Риина - Матео Месина Денаро, има две предимства. От една страна, притежава способностите на починалия Звяр за тъмен бизнес. Мнозина смятат, че у него се пазят най-важните тайни на Тото. От друга, 55-годишният сицилианец е в неизвестност от 1993 г. Той е № 5 в списъка на десетте най-издирвани престъпници в света. Мафиотът се укрива, но се предполага, че живее в имение край град Трапани на западното сицилианско крайбрежие. Като личност Матео Месина Денаро е изключително интересен и достоен да бъде

новият лидер

на Коза Ностра

Макар и в неизвестност, Денаро отдавна управлява част от бизнеса на легендарните мафиотски босове от близкото минало Тото Риина и Бернардо Провенцано. Матео е известен най-вече със своята безскрупулност и брутални убийства. Разказват се легенди, че имал навика да държи телата на заловените си врагове в киселина до пълното им разлагане. В мафиотските среди го наричат "Дявола" и никой не може да каже колко точно убийства е извършил лично.

Невидимият Денаро успява да манипулира всички национални и местни избори, така че най-верните му политици да бъдат избрани в институциите на властта. Той никога не прави грешен ход и спазва правилото да не се показва пред никого. Последните кадри, на които е заснет Денаро, са от годината, в която изчезва. Не е ясно как точно изглежда днес - 24 години по-късно.

Италианската полиция редовно изработва фотороботи по разкази на разкаяли се мафиоти. До днес обаче не са успели да го заснемат нито от скрита камера, нито пък са могли да запишат гласа му чрез бръмбари. Босът никога не използва телефон, но се смята, че дава нареждания или заповеди по скайп.

В същото време търсеният под дърво и камък Денаро

продължава да диктува законите на Коза Ностра

и да управлява стопанската си империя. Решил е, че може да господства в Сицилия, ако заложи на легалния бизнес. Ако се вярва на сметките на прокуратурата, в момента босът

управлява фирми с годишен оборот от поне 6 милиарда евро.

Компаниите са в най-различна област - селскостопански производства, винарство, туризъм, масова дистрибуция, ресторантьорство, чистота и преработка на отпадъци, бетонни възли, строителство, соларни и вятърни елцентрали, болници и старчески домове.

В официалния регистър на родното си градче Кастелветрано обаче 55-годишният Матео Месина Денаро е вписан в графата "дребен селскостопански производител".

Властите в Италия очакват освен преразпределяне на властта в Коза Ностра, битка да се води и за баснословното наследство на Тото Риина. Предполага се, че е над 125 млн. евро. Имущество за толкова пари е иззето при акция на правоохранителните органи.

Как започва кариерата на Матео Месина Денаро, четете в хартиеното издание на "168 часа".