Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Гроздева заплаши да стреля по крадеца, Радо Станев го пребъркаха в съда, а Вальо Илиев се качи на такси, след като му свиха и двата автомобила.

Да си известен футболист, волейболист и въобще спортна звезда, си е огромна привилегия. Навсякъде ти правят път, катаджиите си затварят очите за дребните ти нарушения, а рекламодателите подписват празни чекове само и само да те привлекат към каузата си.

Това добре, но успехите и славата крият коварни капани. Колкото повече си под светлината на прожекторите и пръскаш благополучие около себе си, толкова повече има хора, които биха искали да се възползват от него, без да те питат.

Богатите и известни спортисти привличат като магнит както обикновени джебчии, така и престъпници от класа. Никой не е защитен от нагли набези върху имуществото им, събрано с кръв и пот на терена, пистата или в спортната зала.

Бившият вратар на ЦСКА Радостин Станев най-точно може да разкаже колко нагли са станали крадците в днешно време. Настоящият треньор на вратарите в "Славия" беше обран посред бял ден не къде да е, а в сградата на Софийския районен съд. Станев чинно се наредил на опашка пред едно от гишетата и решил да прегледа фейсбук профила си, докато му дойде редът. Само дето скъпата електронна джаджа вече била минала в чуждо владение.

Популярният футболист действа светкавично и първо привлича вниманието на околните, че е бил обран. Естествено, никой не си признава и Радо търси помощта на охраната. Дръзкото му предложение вратите на съда да бъдат залостени, докато не се намери телефонът. Пазачите осуетяват спец операцията с мотива, че не разполагат с правомощия да държат като заложници стотици хора.

Станев е е принуден да се примири със ситуацията, но на всеослушание пита как е възможно да живеем в такава държава, където те обират и в институция от ранга на Софийския районен съд.

Горе-долу същите въпроси си задава и треньорът на националния ни отбор по футбол Петър Хубчев, който един ден се прибира у дома и разбира, че е обран до шушка. Взели са дори екипа му от световното първенство в САЩ’94. Хубчев за разлика от Станев е станал жертва на топбандити. Тези дни бяха задържани популярните крадци Дългия и Понти, които преди известно време оставят националния селекционер без лаптоп, телефон, 1000 лева и въпросния екип с висока емоционална стойност. Това обаче са пари за семки и бонбонки в сравнение с други удари на двамата бандити. Подозират ги и за т.нар. обир на века, при който Дългия и Понти заедно с авери отмъкват над 1,5 млн. лева от двама братя, основатели на младежка кооперация "Ялта". След удара си бандитите плащат невероятните 250 хил. лева на информатора, който ги е насочил към огромната плячка. Нищо чудно Петър Хубчев да се кръсти, че се е отървал с толкова малко на фона на другите удари, организирани от топбандитите.

Доста екстравагантни се оказаха предпочитанията и на крадците, които нахлуха в къщата на Нешка Робева. Вместо да събират пари, скъпа техника и бижута, апашите пълнят торбите с медалите и купите на именитата ни треньорка по художествена гимнастика. Робева настоява пред полицаите случаят да не става достояние на медиите, но желанието й не се осъществява. Впоследствие треньорката се оплаква, че живеем в крайно несигурна държава, и призовава крадците да занесат медалите й в музея, вместо да ги предадат за вторични суровини.

"Не се чувствам като жертва. По-лошо е усещането, че не си в безопасност в собствения си дом. Не са влезли, когато аз съм била там, но даже се смея – откъде да знам дали не са ми опитали от лютеницата или от хубавите ми домати", опита да се пошегува тогава Нешка Робева.

Доста по-сериозно звучаха заплахите на двукратната олимпийска шампионка по спортна стрелба Мария Гроздева. В края на миналата година тя и семейството й се събуждат сутринта и с ужас установяват, че през нощта са посетени от неканени гости.

Тихите като прилепи престъпници са отмъкнали 5000 лева, като са се насочили направо към мястото, където били прибрани парите. Гроздева е убедена, че са действали по предварителна информация, и в социалните мрежи избухва: "Как е възможно? В каква държава живеем? Докато сме си вкъщи, влизат и грабят. Имали са късмет,че не сме се засекли. Стрелям без предупреждение. Нека ги лежа после!". Подобно предупреждение звучи крайно сериозно от устата на жената, която спечели два златни олимпийски медала благодарение на точния си мерник.

Подобна неприятна преживелица имаше и легендата в художествената гимнастика Илиана Раева. Съпругата на Наско Сираков е с двете си дъщери на втория етаж във фамилната им къща в "Драгалевци", когато чува, че на първия етаж се тропа.

По това време бившият футболен национал е в Барселона, за да участва в бенефисния мач на Христо Стоичков.

"Около 5 без 15 чух, че се тропа. Разбрах, че има някого и веднага позвъних на пазача", разказва за изживения стрес Илиана Раева. Крадците чуват разговора и се измъкват по най-бързия начин, без да успеят да напълнят чувалчетата си. Години по-късно Раева отново ще има вземане-даване с престъпния свят, след като изчезва луксозният й джип. Криминалистите от сектор "Престъпления" към СДВР действат светкавично и откриват колата на Раева. По същата схема с лъскавата си лимузина се разделя и друга бивша грация от художествената гимнастика – Мария Петрова. Апашите обаче бързо разбират, че са отмъкнали колата на съпругата на Боби Михайлов, и любезно съдействат за нейното завръщане при красивата собственичка.

Доста по-зле се развиха нещата за бившия капитан на ЦСКА Валентин Илиев. Железният защитник влага немалка част от личните си спестявания за закупуването на два автомобила за себе си и съпругата. В крайна сметка се налага Илиев да се придвижва из София с такси, след като опитни автоджамбази го лишават и от двата автомобила в рамките на 6 месеца. Няма да стигне мястото да бъдат изброени всички други бивши и настоящи футболни звезди, които също в един или друг момент отиват при застрахователите с лошата вест за открадната кола.

Какво направи легендата на "Левски" Ники Илиев, когато го окрадоха, и как си тръгна от България румънският футболист Джорджиан Паун, четете в хартиеното издание.