Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Репортери се правят на холивудски продуценти, за да разобличат треньора на световния шампион Джъстин Гатлин.

Масовото допингиране в спорта струва участието на руснаците в предстоящите зимни олимпийски игри. Международният олимпийски комитет наложи тежки санкции и дори Владимир Путин предпочете да си замълчи, вместо да сипе безпочвени оправдания.

Само няколко седмици по-късно май ще се окаже, че и американците масово ползват допинг. Въпросът е дали и към тях ще има същото строго отношение, както към руските спортисти.

Журналисти от британското издание "Телеграф" в продължение на няколко месеца работиха върху задълбочено разследване. Представители на изданието изграждат фалшив образ на холивудски продуценти и заминават за спортната база във Флорида, където се готви актуалният световен шампион Джъстин Гатлин. На място журналистите под прикритие влизат в контакт с треньора на Гатлин - Денис Мичъл, и успяват да го убедят, че ще снимат високобюджетен филм, в който актьорите трябва да заприличат на професионални атлети.

Треньорът явно надушва възможността да спечели няколко пачки в зелено и обещава да стане консултант на лентата. Относно физическата подготовка на артистите той предлага лесно решение - да осигури допинг, който да повиши на момента бързината и издръжливостта на младите звезди, които иначе тренират само за здраве. Самият Денис Мичъл, който е шампион на САЩ на 4 по 100 метра, беше отстранен от спорта през 1998 г. заради употребата на забранени вещества.

Впоследствие той направи бляскава треньорска кариера и тази година неговият възпитаник Гатлин се завърна с гръм и трясък, след като победи Юсейн Болт на 100 метра на световното в Лондон. Журналистите под прикритие дотолкова успяват да влязат под кожата на Мичъл, че той крайно непредпазливо си отвързва езика. Обещава да осигури препарати с тестостерон и хормон на растежа от австрийска клиника. Освен това изготвя доста подробен план как да бъдат използвани въпросните вещества, за да вкарат в оптимална физическа форма актьорите от измисления филм. На всичко отгоре включва в далаверата и своя добър познат - спортния мениджър Роберт Вагнер, който също има необходимите връзки, за да осигури веществата, които се превръщат в истинско гориво за организма и го карат да прави чудеса, преди тотално да се съсипе.

Мичъл и Вагнер са словоохотливи и относно разпространението на допинг в американския спорт. Според тях много големи спортисти отвъд океана си помагат с въпросните забранени лекарства. Те самите давали различни коктейли на Джъстин Гатлин. Пред журналистите се похвалили, че имат и добре изпипана система за прикриването на допинга в кръвта на атлетите. Ползвали т.нар. маскиращи препарати, които стъжняват живота на допингченгетата, тръгнали на лов за измамници в световния спорт. За да са максимално достоверни, хората от щаба на шампиона Джъстин Гатлин дали и конкретни доказателства за своята допингпрограма. Само дето сами не ритнали столчето под бесилото им.

Неразумните им признания са записани от скрита камера и ще послужат за излизането на поредица разобличаващи материали. От тях ще стане ясно, че янките са не по-малко виновни от руснаците, но поне досега по-добре са си прикривали следите.

След раздухването на случая Джъстин Гатлин моментално уволни треньора си Мичъл и се разграничи от думите му. Президентът на световната лекоатлетическа федерация Себастиан Коу от своя страна се закле, че започва мащабно разследване по материалите на "Телеграф". От Антидопинговата агенция на САЩ също проверяват какви са ги вършили Джъстин Гатлин и екипът му през последните години.

Какво ще се случи след скандала, четете в хартиеното издание.