Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Pазвенчан е един хилядолетен мит в медицината - че щом времето се развали, болката в ставите се “обажда”. Преди около 2500 г. древните гърци забелязали, че има връзка между болката и лошото време. Сега учени от Харвард категорично доказаха, че няма никаква връзка.

В най-голямото изобщо проучване на този въпрос учените анализирали 11 млн. посещения при лични лекари в САЩ на 1,5 млн. пенсионери в периода 2008-2012 г. Съпоставяли ги с данните за времето. Целта е била да се установи дали при дъжд нарастват оплакванията от болки в ставите.

“Проучването ни е толкова голямо, че е немислимо да сме пропуснали връзката между дъжда и ставните болки, ако тя съществуваше, заяви екипът. Все пак е много трудно да се докаже нещо липсващо. Но в пороя от данни, които обработихме, ако е имало значимо нарастване на болката, щяхме да открием поне някакъв, макар и малък, признак за това. Не открихме. Както и да подхождахме към данните, не се прояви никаква зависимост между дъжда и оплакванията пред доктора за болки в ставите или в гърба. Изводът е: тези болки не се осланят на прогнозата за времето.”

В своя най-значим медицински труд “За въздуха, водите и местата” Хипократ твърди, че всеки, който иска да разбере медицината, трябва да следи смяната на сезоните и да изучи духащите ветрове. Тогава той би видял как времето навън влияе на здравето. Това убеждение на Хипократ минава през вековете, затвърждавано от много легенди и от малки проучвания с разнопосочни резултати.

Например изследване на учени от университета в Манчестър през 2016 г. установи, че с нарастване на броя на слънчевите дни от февруари до юни болните от артрит се чувстват по-добре. При лошо време през юни обаче и при по-малко слънчеви часове болките им се връщат. Обяснението на екипа е, че спадът в атмосферното налягане вероятно измества течността в ставите, което поражда болка. И понеже ниското атмосферно налягане носи дъжд, човек погрешно смята валежите за виновници за нея.

Каква е разликата в данните за болки в ставите в сухо и в дъждовно време и как си обясняват това учените, четете в хартиеното издание на в. "Здраве без лекарства".