Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За да се разпространява вирално на пазара на новини, не е важно дали една новина има покритие, демек дали е фалшива или не. По-важно е дали скандализира и дали импонира на стериотипите и емоционалните предразсъдъци на определена социална група, пазарна ниша и дори цяло поколение. Сиреч, важно е дали забавлява. Дали чрез четене и споделяне се стимулира отделянето на краткотрайна, малка доза допамин в гладния за това мозък. По темата вече има немалко изследвания.

Фалшивите новини, особено ако са без никакво покритие, генерират впечатляващ трафик в социалните мрежи. Особено сред интелигенцията. Интелектуалците и тружениците на ума, особено ако не са ангажирани активно със спорт или физическа работа, традиционно са познати с по-нездрава социална среда и общуване, и респ с повече потребност от стимулиране на хормони като допамин.

Хората по света, че вече и у нас, направиха и правят немалко пари с фалшиви новини, монетизирайки през рекламния трафик в интернет или в мейнстрийм медията. Съвсем пазарно при това.

Примерът с фалшивата новина и лого на Пловдив 2019 е само пресен.

Туй то, преди да почнем отново да се кахърим социално-мрежово за покритието на биткойна.

*От фейсбук