Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Томислав Дончев  СНИМКА: "24 часа", Архив
Томислав Дончев СНИМКА: "24 часа", Архив

Вот на недоверие по време на председателството е като семеен скандал, докато имаш гости, каза вицепремиерът

Президентът Румен Радев се е превърнал в политик и като такъв ще го посъветвам да внимава с по-силните думи. Думите, изречени от силна политическа фигура, не изчезват, те циркулират и може да се върнат при теб. Такъв коментар даде вицепремиерът Томислав Дончев пред Би Ти Ви  по повод изказването на президента, че ГЕРБ е убиец на надежди губи човешкия си образ заради решението на де наложи едногодишен мораториум за иновативните лекарства.

Намеренията са точно обратни - в България няма да има нито един болен, който да остане без лечение и без лекарствата, от които точно пациентът се нуждае, каза Дончев и продължи - В една европейска държава няма как нещо да се разпредели непрозрачно – или чрез обществена поръчка или с целева субсидия. Това не е пилеене на пари, както беше при десетилетия, коментира той думите на Радев, че не дават пари за лекарства, а разпределяли милиони по неясни критерии.

„В неговата реплика беше противопоставянето на видове разходи. Да твърдим, че инвестициите в пътища са лоши, а социалните не са е нелогично. Добрата политика е микс от много политики, нито може само с пътища, нито само със социални или само със самолети”, обясни вицепремиерът.

По думите му дефект от страна на ГЕРБ е недокрай доброто обяснение на мораториума върху новите терапии. Дончев посочи, че доколкото му е известно целта е парите да се управляват по-добре и да има повече шансове за всеки, а не икономия на средства.

На въпрос на водещата ще остане ли правителството след вота на недоверие, който ще поиска БСП и ДПС на 17 януари, дни след началото на българското председателство Дончев каза: Вотът на недоверие е легитимна парламентарна процедура и няма нищо изненадващо в нея. Това, че е по време на председателството е въпрос на техника.

Чужденците са виждали всичко. Ще изглежда като мил семеен скандал, когато имаме гости. Целта е винаги е да се свали правителството и да се спечелят някакви политически дивиденти. Частичен демонтаж е невъзможен, както иска ДПС – патриотите да бъдат махнати от властта и партньорът да бъде заменен. Математически възможен, политически – не, каза Дончев.

По отношение на корупцията ГЕРБ винаги са имали точна позиция – винаги сме се разделяли с хора, дори когато са само заподозрени в корупция. Борбата с корупцията наистина е много важна – тя не само бърка в джоба на всеки, но нарушава нормалното естественото състезание.

На въпрос има ли шум в коалицията по отношение на репликата на Валери Симеонов, че не иска повече да вижда премиера Бойко Борисов, който забавя изграждането на втория лифт на Банско, Дончев отговори:

Ние – ГЕРБ и патриотите сме различни, допреди 9-10 месеца сме застъпвали различни политически тези. Имаме пакет от цели, които трябва да реализираме заедно. Но това, че различията излизат наяве, не е задължително лошо.

Доброто управление изисква и трудни решения. Понякога и след година се разбира, че е взето правилното решение. Опозицията знаела добре това, но се държала, сякаш никога няма да идва на власт.

Вицепремиерът обясни, че да се вземе решение дали ще се строи АЕЦ „Белене” не е трудно като емоция, а като техника.

Възможно е строителство, но на нов пазарен принцип – инвеститорски интерес има от две сериозни компании. Ако се докаже, че може да носи ползи сега и в бъдеще, може да бъде стартиран.


За повишената цена на водата, Дончев заяви, че водата в чешмите е услуга и за да стигне до чешмите трябва да се пречисти. Да се финансира това от данъци не е честно, да се финансира от такса е много по-справедливо, допълни той.
Нинова под прозорците на КЕВР влезе в ролята на българската Жана д'Арк, категоричен беше още той.