Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът на България Румен Радев
Президентът на България Румен Радев

"Моята дума за 2017 година е думата "борба" - борба за истината, борба за справедливостта. Благодаря на всички българи, които продължават да се борят и не са капитулирали пред проблемите. За мен са важни процесите, важни са идеите, които искаме да постигнем. Ние проведохме едни честни избори, изгонихме чужди агенти от друга държава, армията със своите проблеми стана център на дебати", каза президентът Румен Радев в обзорното предаване на "Дарик" "Годината".

Каракачанов сега е принуден да решава проблеми на парче без дългасрочна визия за ясни механизми. Мисля, че отново трябва да седнем на масата и тези проблеми да бъдат решени. Следващият КСНС ще бъде на 9 януари и той ще бъде за участието на България в ролята за сигурността на Европа. Самолетите няма да бъдат обсъждани на този КСНС, каза държавният глава. 

Българските политици трябва да узреят на някои неща. Видях действия, които не отговарят на нивото на държавници. Така няма как да се стигне до някакъв консенсус. България трябва да запази своята бдителност, допълни той.

За мен казусът с мораториума на лекарствата е преди всичко морален въпрос. Говорих с много политици, експерти, лекари. Изобщо не ме интересуват фармацевтичните компании, интересуват ме гражданите. Ананиев да се вторачи в проблемите на Министерството на здравеопазването, а не в това кой протестира пред парламента. Ананиев е изключително добър бюджетар, трябва да разбере, че трябва да се пренастрои и сега са се занимава с човешки съдби. Аз ще приема всяко едно решение, стига реално да се реши този проблем. От 126-те народни представители, които отхвърлиха ветото, познавам много почтени хора. Уважавам парламента, но и хората в него трябва сами да уважават себе си, допълни президентът.

В една парламентарна република парламентът контролира правителството, а не обратното. Никога не съм имал за самоцел да назначавам хората в антикорупционния орган. Трябва да има баланс между властите. Не мога да разбера тази ревнивост на управляващите, те, единствено и само те, да назначават в този орган. Ако искат да носят и тази отговорност, нека я носят, коментира Радев. 

България трябва да се развива като туристическа дестинация и ски туризмът е важна част от това. Лифтове в България трябва да се строят, от това България само ще печели, но трябва да става по такъв начин, че да пази природата от неразумни посегателства. В момента виждам, че правителството има амбицията да реши този въпрос. Аз ще изчакам със своето мнение, докато видя тяхното решение, каза още държавният глава. 

Поканих Путин на 3-ти март, той прие със задоволство поканата. Но знаете, че изборите за президент в Русия са на 18-ти март. Чухме се с него и той се извини, че най-вероятно заради това няма да може да дойде. Затова трябва да говорим за друга дата за посещение на руския президент, най-вероятно то ще е след изборите в Русия, допълни Румен Радев.