Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЕМИЛ КОШЛУКОВ СНИМКА: Алексей Димитров
ЕМИЛ КОШЛУКОВ СНИМКА: Алексей Димитров

От 18 декември Емил Кошлуков ще оглави дирекция „Програма БНТ1“ на обществената медия. Като програмен директор, той ще отговоря за стратегическото планиране на основния канал на БНТ, съобщиха от пресцентъра на обществената медия.

Дирекцията включва два от ключовите продуцентски центрове, които развиват както вътрешния потенциал на телевизията, така и привличането на независими външни продуценти.

„Емил Кошлуков доказа, че има модерна визия за обществената телевизия, при това го направи открито и публично. Не е задължително конкурентите да са и съперници. Присъединяването на силни личности с професионални качества е приоритет за БНТ“, заяви генералният директор Константин Каменаров.

Вече повече от 30 години новият директор на БНТ 1 Емил Кошлуков е под светлината на прожекторите и епицентъра на общественото внимание у нас.

Едва 20 годишен той попада в Старозагорския затвор, където излежава присъда заради съпротивата му срещу тоталитарния режим и комунистическата власт у нас. След излизането си от затвора той е организатор и лидер на Федерацията на независимите студентски дружества (ФНСД). Кошлуков е сред учредителите на СДС, участник е от страна на опозицията в „Кръглата маса“ (1990г.), която на практика постави основите на съвременна, демократична България.

Образованието си той получава в Калифорнийския университет, а специалността му е Политически науки. След завръщането си в България Кошлуков е сред създателите на първите НПО-та, работещи по проекти свързани с развитието на гражданското общество у нас.

През 2001 г. той ръководи кампанията на НДСВ за парламентарните избори, след което е депутат в 39-то НС. През 2004г. учредява партия „Новото време“, чийто председател е до 2009г.

През последните близо 10 години Емил Кошлуков работи в сферата на медиите, телевизионната и онлайн журналистика. Той е продуцент на първото политическо предаване в сутрешния уикенд ефир, което проправи пистата за много други и до днес. Кошлуков ръководи една от най-големите продуцентски компании на телевизионния пазар, работеща с четирите големи национални телевизии в периода 2010-2013 г. Продукциите разработени от него са политематични и обхващат всички медийни жанрове – публицистика, спорт, лайфстайл, потребителски и социални предавания.

Кошлуков е бил водещ на предаванията „Таралеж“ и „Факторът“, от които години наред активната аудитория у нас получаваше ярък и аналитичен поглед към проблемите от деня. Той е заемал ръководни длъжности в няколко частни телевизии, в които с работата си е доказал, че умее да решава правилно трудните задачи, поставените ребуси и проблеми.

Емил Кошлуков бе кандидат за генерален директор на БНТ. По всеобщо мнение концепцията и представянето му дадоха част от насоките, по които трябва да се развива обществената телевизия в следващите години. От 18-и декември той може да приложи въпросните идеи на новия си пост – Програмен директор на БНТ 1.