Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Част от намерените плаки за американски долари в Габрово. СНИМКИ: МВР
Част от намерените плаки за американски долари в Габрово. СНИМКИ: МВР

Печатница, бълвала фалшиви долари и евро, е разкрита след акция на службите и спецпрокуратурата в пустеещата бивша механа “Мустанг” в Габрово. За операцията съобщи главният прокурор Сотир Цацаров.

Печатар бил мъж на име Иван Дочев, научи “24 часа”. Преди година той излязъл от затвора, където излежал присъда от 3 г. и половина за друга нелегална печатница за фалшиви пари, разбита през 2010 г.

“В бившата механа е открита една от най-добрите печатни машини “Хайделберг”, а също - метални матрици с изображения на банкноти долари и евро, бои, хартия, фолио и др.”, каза шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев.

Печатарска машина, ползвана от бандата.
Печатарска машина, ползвана от бандата.
Машината “Хайделберг” била заровена в земята и затова не била иззета от Дочев при предишното му задържане. Тогава прасета от близка кочина с грухтенето си заглушавали шума от печатарските машини.

При новия удар антимафиотите намерили 16 плаки за 50 и 100 долара и 193 листа с по 100 и 500 евро, готови за разпространение. Фалшивите пари не са влезли в обращение, каза шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Той посочи, че след задържането Дочев признал за машинациите. 50-годишният мъж е обвинен и като бос на наркобанда, произвеждала и разпространявала пико в Стара Загора и Габрово. В дома на един от тях в гр. Крън е открита пушка помпа “Маверик” с боеприпаси, полицейска риза и елвезни. Лабораторията на бандата била в павелбанското с. Долно Сахране.

Спецсъдът в четвъртък остави в ареста Дочев и 4-ма от хората му- Филип Илиев - Феро, Юлиян Щерев, Андрей Тоцков и Сунай Джуков. Повечето са от Казанлък. За издирване е обявен Емилиян Илиев, брат на Феро.