Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-ранните сведения за копъра дава вавилонско клинописно писмо. От Месопотамия неговата слава се понася на запад през Египет по цялото Средиземноморие, а на изток - в цяла Азия. Днес копърът господства като подправка надлъж и шир.

У нас е едно от най-честите благоухания в народното готварство - таратор, яхнии със зеленчуци, печива с месо и риба, зимнина.

Копърът (Anethum graveolens) е едногодишно растение от семейството на целините. Достига 90-100 см височина с право стъбло и спицифични листенца. Цветовете са събрани на кошнички с жълти двуделни семенца. “Роднина” е на магданоза и всичките му части се изполват в кулинарията.

В листото на копъра има 15 мг витамин С, 8 мг каротин, 170 мг витамин В1 и витамини В2 и РР, флавоноиди, соли на калия, калция, фосфора, желязото и други елементи.

Само 25 г листа копър задоволяват дневните нужди от витамин С. В тях има от 2,55 до 4% етерно масло и 15% белтъчини.

Уханната подправка не дразни стомаха, но ако прекалите, кръвоносните съдове се разширяват и кръвното налягане спада.

Листата и семената на копъра действат срещу спазми и засилват диурезата, увеличават млякото на кърмачките. Отвара от семената се дава на бебета и деца при колики. Отвара и настойка от семената е средство при безсъница, кашляне и треска.

При възпаления на дихателните пътища настойката е 1 с.л. листа и семена на чаша вряла вода. След охлаждане се приемат по 1–2 с.л. 4-5 пъти на ден.

При метеоризъм (газове) се пие от същата настойка по 1/2 ч.ч. 2 пъти дневно преди ядене. При безсъница се пие преди лягане по 1 ч.ч. от настойката.

Народната медицина препоръчва лечение с копър и при диабет, пълнота, стенокардия и спазми на коремните мускули.

Древни лечители са давали стъбла и листа на копър при хипертония и като пикочогонно средство, а външно - при алергичен сърбеж. Те също изгаряли семената на копъра и с праха посипвали всякакви рани.

Копърът за зимата се запазва с изсушаване. Листата се разстилат на плат или хартия на тънко и съхнат 5-6 дни. 3-5 часа дневно са на слънце, а в останалото време - на тъмно. Сухият копър се слага в буркани, затворени плътно. Друг начин е почистеният и измит копър да се нареже ситно в пластмасова кутия във фризера.