Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Северна Корея се подготвя да пусне ядрена подводница, показват сателитни снимки от 11, 16 и 24 ноември. Кадрите са заснети около втория ядрен опит тази година и публикувани на аналитичния сайт “38 норт”.

На снимките се виждат два цилиндрични обекта, които вероятно са част от външния корпус на подводницата върху стенд, а на нея има кула с подобно на контейнер съоръжение. Въпреки че на площадката няма дейност, анализатори смятат, че Пхенян строи подводница и се готви за нов ядрен тест.

След като влезе в експлоатация, тя ще даде възможност на режима на Ким Чен Ун да извършва още ядрени опити и да развие програмата си за изстрелване на балистични ракети под вода.

“КНДР се опитва да изстрелва не само космически, но и балистични ракети

от подводници. Това би позволило на Севера в случай на война да нанесе гарантиран ядрен удар по врага. Като се имат предвид успехите в тестването на ядрено оръжие и космическа техника, Пхенян може да създаде пълноценна триада от ядрени сили”, пише военното издание “Джейнс дифенс”.

Северна Корея създаде своя

ядрена подводница,

снабдена с балистични ракети, през 2014 г., пише “Ню Йорк таймс”. Според руски медии тя е копирана от съветската дизелова подводница от проекта Golf (по руската класификация “проект 629”), построена през 1958 г. и излязла от въоръжение през 1990 г., твърди руското издание “Военное обозрение”. Северна Корея я е получила в нарушение на международните санкции според южнокорейската агенция “Йонхап”.

През 1993 г. руснаците са продали на Пхенян 10 съветски подводници клас “Голф” за скрап, но Пхенян ги е проучил внимателно. Този тип подводници са снабдени с три балистични ракети R-21, които може да поразяват цели на противника до 1420 км и имат бойна глава с тегло 1180 кг. На 28 ноември 2015 г. Пхенян е осъществил първия си пуск на балистична ракета от експериментална подводница клас “Синпо”. Тестът явно е бил неуспешен, тъй като по-късно южнокорейските власти са открили останки в морето.

В момента Пхенян има една експериментална дизелово-електирческа подводница с балистична ракета: Sinpo-B. Има сведения за създаване на специални полигони и стендове за изпитване на балистични ракети, пускани от подводници. За момента се смята, че Пхенян все още не е завършил проекта по създаването на новата си подводница, но е завършил строежа и прави доста изпитвания, имитиращи пуск на балистични ракети.

“Изстрелването на балистични ракети е предизвикателство от техническа гледна точка. Но като се има предвид бързият напредък на Северна Корея в тази област, някои експерти смятат, че е възможно Китай да помага на Пхенян да развие технологията”, пише “Нешънъл интерест”. Анализатори прогнозират, че Ким Чен Ун ще има има

напълно функционална ядрена подводница

в следващите 5 години. Сегашната, първа подводница на режима Пукуксон-1 или KN-11, както още я наричат, може да изстрелва балистични ракети с обсег почти 750 мили.

Северна Корея осъществи серия пускове на ракети с различен обсег, сред които и далекобойни и от подводници. Последната изстреляна междуконтинентална балистична ракета бе най-мощна. Тя се придвижва 50 минути на приблизително 620 мили, преди да падне в Японско море.

Ракетата достигна височина 2800 мили, 10 пъти повече от Международната космическа станция. Лидерът на КНДР бе във възторг от пуска, ако се съди по снимките, публикувани в севернокорейските държавни медии. Ракетните “игри” на Ким и възможността

изстреляна ракета

да достигне територията на САЩ

предизвикаха осъдителни коментари от международната общност и война на думи между Ким Чен Ун и президента на САЩ Доналд Тръмп.

Американският президент постави Северна Корея отново в списъка на Държавния департамент на държавите, спонсориращи тероризма, а американският посланик в ООН Ники Хейли придупреди Пхенян, че ще бъде напълно разрушен, ако предприеме опит за война с Америка. Въпреки всичко това и натиска от Китай - основен търговски партньор на Северна Корея, режимът в Пхенян упорито отказва да изостави ядрените си амбиции. Според последните изявления, които идват от комунистическата страна, ядрените оръжия са й нужни, за да се спре “репресивният американски империализъм”.

Във вторник след извършването на последния и най-мощен досега ядрен опит Кингстън Райф, директор по разоръжаването в Асоциацията по контрол на оръжията, заяви: “Това може да зашемети, излъже и заслепи радарите, датчиците и да унищожи транспортните средства. Никой не може да го спре.”

Експерти твърдят, че ако има втора подводница, Южна Корея и САЩ ще бъдат

много по-уязвими

за ракетните атаки

от Севера,

без да имат възможност да прихващат изстрелваните под водата ракети. В Сеул не крият безспокойството си. Според руски медии южнокорейският подводен флот изостава в сравнение с този на КНДР като количество и качество.

По данни на експерти, цитирани в руски медии, в момента подводният флот на КНДР е сред най-многобройните в света със 70 подводници. За сравнение, Великобритания и Индия имат по 15 подводници, а САЩ – 72. Освен това, ако Северна Корея вече е създала подводници с балистични ракети, Южна Кория ще направи това едва след 10 години - през 2027-2030 г., когато е планирано да бъдат готови шест подводници с водоизместимост 3000 тона и с шахти за балистични ракети.

Тези подводници вече може да бъдат снабдени с балистични ракети. На Северна Корея ще й трябват две години, за да построи и въведе в бойна готовност новата подводница. Основният въпрос сега е колко бързо Северът може да създаде и бойни глави за ракетите. На ядрени държави като СССР, САЩ, Китай, Великобритания и Франция са им били нужни от две до седем години за това след провеждане на ядрените тестове. КНДР извърши първия си ядрен опит през 2006 г.