Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

l Днес дилърът е приятелят в училище, който поръчва от интернет праха Х и сам забърква 1000 дози

l Разпространението сега става незабелязано, това не е онази организирана престъпност от 90-те

l Младите не смятат себе си за наркомани, докато масово употребяват синтетика. Пушат “билка”, която ги вкарва в кома, а лекарите не разбират какво е

През 90-те години журналистката Весела Тотева губи свободата си от един демон. Става негов роб в деня, в който посещава за пореден път актуално за времето заведение и неин приятел й дава да пуши. След 10 дни Весела се събужда с абстиненция, а този човек отново й поднася от същото с думите: "Пуши, това е хероин и от днес си го плащаш".

През следващите осем години тя минава през ада, но повежда тежка битка. Своята борба описва в книгата си "Падение и спасение" и повече от 15 години по-късно вече живее друг живот - на победител. И като “Майка на годината” както за своите деца, така и заради тревогата си за много други. Нейното падение и нейният триумф й дават далеч повече, отколкото й вземат.

"Открих своята мисия" - категорична е журналистката пред "168 часа".

Тотева стартира пилотния проект на фондацията си "От другата страна", който от средата на януари ще срещне нея и още 11 нейни съмишленици с деца от 11 различни училища. В час на класния те ще говорят с учениците за наркотиците, за агресията, за щастието, за хобитата, за мечтите.

"Вече имам опит в срещите с деца - признава Весела. - След като публикувах книгата си, започнаха да ме канят от редица общински структури да говоря пред подрастващи. Така обиколих 10-15 града и видях, че има голям проблем - много употребяващи и пълна липса на информираност. Престъпление е, че децата в XXI век

не знаят какво

ги чака,

ако вземат наркотици, и затова го правят. Досега основната превенция срещу тази заплаха се е състояла в това кампанийно няколко избрани места да бъдат посещавани от хора от министерствата, които да говорят по темата, като предават скучно някаква статистическа информация. Разбрах, че това е напълно неефективно и че децата трябва да се информират, но не по този начин. Трябва да се срещат с хора като мен, които са минали през това или не са, но са готини, вдъхновени и мотивирани да помагат.

И може би интуитивно, без да съм специалист, напипах правилната формула. Поне така ми казаха различни експерти и хора от Националния център по наркомании, които ми обясниха, че така трябва. Проблемът е, че няма финансиране, и затова много неправителствени организации и хора, които са опитвали, са се отказвали в даден момент. И аз реших да опитам. И засега нямам намерение да се отказвам."

През септември журналистката основава "От другата страна" заедно със своите две приятелки Ирина Тенчева и Марта Евтимова.

Пилотния проект замислят и изчистват заедно с Ваня Кастрева, началник на Регионалния инспекторат по образованието (РИО) - София, която специално се свързва с Тотева.

"Идеята е да влизаме при учениците от VII клас нагоре в 11 различни училища - елитни, смесени, едно спортно, едно, в което има близо 20% бежанци- разяснява Весела. - В момента превенцията се прилага от X клас нагоре, което според мен е много късно. Хората, които ще говорят пред децата заедно с мен в тази кампания, са мои приятели. Трима от 11-те сме бивши зависими, но другите са просто желаещи да помагат, участват дори моят фитнес инструктор и учителят по таекуондо на дете на моя приятелка. Нито един от тях не иска нищо в замяна, а го прави

напълно безвъзмездно.

Те ще говорят не само за наркотиците и агресията, които са неизменно свързани, но и за това как да търсим удовлетворение в различни посоки - несвързани с купони и дрога. Клише е, но тези срещи могат да бъдат определени и като мотивационни. Ще пускаме на децата и анонимна анкета, изготвена от Антоний Гълъбов, социолога, който също доброволно предостави своите услуги. Нищо не се плаща, всичко около кампанията се прави заради каузата.

След 5-6 месеца да видим какъв ще бъде резултатът. Смятам и вярвам, че ще постигнем положителна промяна, и се надявам в бъдеще това да стане възможно в цялата страна."

Журналистката смята да запази и принципа на досегашните си срещи - в рамките на 7-8 минути

разказва своята история,

после обяснява важността на откровеното говорене, поуката, че наркотиците те подчиняват и отнемат свободата, към която всеки трябва да се стреми. След това е на разположение за техните въпроси и за нейните изводи, че заплахата днес е още по-голяма.

"Питали са ме имало ли е моменти, в които съм щяла да умра. Как съм казала на нашите. Това, което аз от своя страна забелязвам, е, че днес проблемът е още по-огромен - като зараза - сигурна е Тотева. - Всичко е по-страшно заради навлизането на синтетичните наркотици. Така наречените стимуланти, които ги вдигат да учат, да са енергични и т.н. Те са много евтини и всеки може да си ги "сготви" вкъщи. Помежду си те ги наричат с различни улични названия, а в основата им са метамфетамините и амфетамините, към които се добавят най-различни вещества. В София се наблюдава и използването на упойващи неща, но не и хероин, защото децата знаят, че е много страшен. Продължава да бъде любимото оръжие на дявола. Имах среща с американци от тяхната служба за борба с наркотиците ДЕА, които работят в митниците в цял свят. От техен експерт разбрах, че в последните години се наблюдава плашещо завръщане на хероина в САЩ. Според него тенденцията е, че винаги щом нещо тръгне от Америка, несъмнено стига и до Европа. Така че трябва да сме нащрек."

Един от основните проблеми според нея е, че младите не смятат себе си за зависими.

"Те казват на майките си: "Абе, мани я тая наркоманка, тя е била на хероин, а аз пуша трева и вземам събота и неделя амфетамин на купон - обяснява журналистката. - Истината е, че дори тревата вече не е каквато беше. Тази синтетика отключва страшно много проблеми, свързани с мозъчната дейност, и цялата им агресия, на която ставаме свидетели, идва от това.

Провокират се различни психически заболявания -

депресии, паранои, паникатаки и какво ли още не. В същото време техните родители, учители и самите те ги отдават на проблеми в училище и пубертет, но не е така. Говорила съм и с лекари по този въпрос и те са ми казвали, че много често при тях отива дете, което е вземало нещо, но те няма как да разберат какво.

И често тези тийнейджъри умират, а в смъртните им актове пише “На 13 г. умря от инфаркт”, а не от инфаркт вследствие на употреба на... В момента пушат много и нещо, на което казват "билка" - синтетична трева. И от една цигара могат да изпаднат в кома."

Според Тотева и лицето на разпространението много се е променило. И ако преди 15 години трябваше да се обадиш на дилъра или да отидеш там, където знаеш, че ще чака, днес той е твоят приятел в училище. Не е враг.

"Той ти казва, че знае нещо, което да вземеш за купона - разказва Весела. - Ще можеш да правиш секс един час или пък ще можеш да учиш за контролно цяла нощ. А твоят приятел

се е сдобил лесно

с него. Как?

От интернет. В това ме посвети полицай от сектор "Наркотици" в СДВР, който също е част от проекта - Петьо Петков, страхотен човек. Той ми обясни, че не могат да ги хващат вече. Например Пешо от XI клас е по-отворен. Родителите му са му дали кредитна карта, за да може да си поръчва пица, като ги няма, а той срещу 30 евро си поръчва X грама някакъв прах. След това прочита отново в интернет определена рецепта, обогатява го с лекарства от аптеката, които струват от 2 до 5 лева, и прави в едни спейс бегчета 1000 дози. Така той вече е дилър. Всичко се случва незабелязано. Това не е онази организирана престъпност, която познаваме от 90-те. Нито учителите, нито родителите, никой не е подготвен. Затова трябва да се търси изцяло нов подход.

Едно от момчетата доброволци също е било зарибено от свой приятел, който една година не му е казвал какво му дава. А в следващите 10 той е бил на амфетамини. Истината е, че и днес 90% от подрастващите не знаят какво вземат. Затова фондацията се казва "От другата страна" - това, което ни дели, е информираността. Въпросът е на живот и смърт. Темата е ъндърграунд, но децата са в беда."

На 13 декември Весела Тотева ще обяви публично дейността на фондацията си и пилотната кауза, като на събитието ще присъстват и 25 деца - представители на училищните парламенти в най-елитните гимназии.

"Те са най-будните и най-умните, избрани от своите, които ще бъдат посланици на нашата идея сред приятелите си. Искам повече хора да ни чуят,

да посея в сърцата им тази кауза

и те да предадат нататък.

За да може след време да има финансиране, за да идват хора, които да обучаваме, за да достигаме до повече деца, и т.н. Надявам се, че институциите в България ще подкрепят идеята, за да имам време и сили само за нея и всичко това да прерасне в национална кампания приоритет. Вярвам и смятам, че дори едно дете да не вземе наркотик заради някоя дума, чута от мен, ще си е струвало усилията."