Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Изнесените зад граница руски капитали търсят вариант да се върнат обратно в страната | Сн.: Дейли мейл
Изнесените зад граница руски капитали търсят вариант да се върнат обратно в страната | Сн.: Дейли мейл

Руски олигарси, притежаващи крупни активи в чужбина са в паника заради приближаващата дата за влизане в сила на новите санкции на САЩ.
Няколко от тях вече са се обърнали към руското Министерство на финансите с молба да издаде специални валутни държавни ценни книжа, които да бъдат изкупени от тях с активите, които се намират в чужди банки.

Така те ще могат да преведат парите си от офшорни зони в Русия и са готови заради това да платят процент на държавния бюджет на Русия, съобщи „Ройтерс“, като се позова на четири източника.

Милиардерите не искат да правят преводи от чужди в руски банки на активите си, тъй като не ги устройва доходността, а и особено ценят анонимността, която руските банки не могат да им гарантират.

От друга страна, самите руски банки могат да откажат да приемат офшорни пари, заради опасността самите те да попаднат под удара на санкциите. Западните банки вече са започнали да проверяват сметките на хора, за които се смята, че принадлежат към приятелския кръг на президента Путин и които потенциално могат да попаднат под новите санкции на САЩ.

Някои от олигарсите дори са споделили в тесен кръг, че ограничават появата си на събития, на които присъства и Владимир Путин, за да не привличат вниманието на американците към себе си.

Както е известно, след като Доналд Тръмп подписа през август тази година закон за нови санкции, американското Министерство на финансите бе задължено да състави списък на милиардерите от Русия, близки до Кремъл, като провери източниците им на доходи, наличния капитал в западни банки и бизнес-връзките им в Европа и САЩ.

Срокът за изготвяне на този списък изтича през март 2018 година.

„Хората са в паника. Ситуацията е непредсказуема. Ако те признаят за близък до Путин, как ще доказваш, че това не е така. Да водиш дела за парите си срещу американското правителство е много трудно“, заявява високопоставен служител в голяма руска компания.

Според оценката на Калифорнийския университет, през 2014 година руски граждани са имали сметки в офшорни компании на сума от около 200 милиарда долара, което е около 10% от БВП на Русия за същата година.