Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вирусите могат да се прилагат и като лечение, доказват учени. Американски екип разработва препарат, който при инжектиране да предпазва от инфаркт.

Вирус, който е в състояние да се използва като превенция на сърдечносъдови инциденти, разработиха американски учени. Екип от Mount Sinai Researchers използва генномодифициран вирус, за да намали с над 25% риска от инфаркт при застрашени пациенти. Изследването е публикувано в Journal of the American College of Cardiology и се смята за революционно, защото представя генна терапия, която може да се прилага при застрашени групи пациенти и да предотвратява сърдечносъдови инциденти. Според американските учени модифицираният вирус ще е в състояние да се използва при хора, страдащи от сърдечна недостатъчност, и да предпазва от усложненията.

Специалистите обясняват, че при хората, страдащи от недостатъчност, сърцето не е в състояние да изпомпва качествено кръвта. Статистическите данни в САЩ показват, че над 6 милиона американци страдат от проблема, който е и водеща причина за смъртност при пациенти в напреднала възраст. Екипът от Mount Sinai Researchers е категоричен, че новата терапия може да се окаже ефективно лечение на сърдечна недостатъчност. За момента е изпробвана само върху животни, но е показала 25% подобрение на състоянието на страдащи от сърдечна недостатъчност и дори намаляване на размера на сърцето с 10%, което при повечето пациенти с проблема е уголемено.

Иновативното е, че се използва вирус, който се модифицира, за да бъде използван като лечение. Надеждите са, че той ще се инжектира при рискови групи пациенти и ще замени досегашните терапии на сърдечносъдовите проблеми. От следващата година американският екип започва да изпробва метода и при хора, като се надява да създаде не просто метод на лечение, но и тип "ваксина", която да се прилага при хора с наследствена обремененост достатъчно рано, така че да не се стига до развитие на сърдечна недостатъчност. Учените изказват надежди, че дори само една инжекция от този тип ваксина ще предотвратява сериозни усложнения като инфаркт при предразположени пациенти.