Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Министърът на правосъдието Цецка Цачева и министърът на регионалното развитие Николай Нанков  СНИМКИ: Йордан Симеонов
Министърът на правосъдието Цецка Цачева и министърът на регионалното развитие Николай Нанков СНИМКИ: Йордан Симеонов

Държавата ще си оттегли исканията за спиране на двете дела за "Врана" и "Царска Бистрица". Това стана ясно от изявления на правосъдния министър Цецка Цачева и министъра на регионалното развитие Николай Нанков.

Те обявиха становището на работната група, създадена по повод царските имоти. Тя е започнала работа на 31 октомври, след като в Народното събрание тогавашният шеф на парламента Димитър Главчев, премиерът Бойко Борисов и омбудсманът Мая Манолова е получено писмо от Симеон Сакскобургготски да се намери решение по въпроса с имотите. 

Становището на работната група е, че изпълнителната власт не може да се меси в работата на съда, а единственото решение е създаването на нов закон, което е само от компетенцията на Народното събрание. Поради тази причина, държавата ще оттегли искането за спиране на "Царска Бистрица" и "Врана", което бе внесено заради работата на работната група. Делото за "Врана" е насрочено за края за 8 май догодина.

Преди искането за спиране обаче, една от ответничките по него е починала, така че то не бе засегнато от това искане. На брифинга стана ясно още, че до момента държавата е изплатила адвокатски хонорари 1 008 000 лева по делата за имотите, 1 400 000 лева по делото за горите, което продължава на 30 март 2018 г. в Софийски окръжен съд.