Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Контрабандата е основно от Дубай, но заради повишения интерес произвеждат и у нас

3 тона контрабанден тютюн за наргиле за над 1 млн. лв. Това е най-голямото количество, което служители от отдел "Митническо разузнаване и разследване" задържат у нас за последните седем години.

Големият удар е направен на пристанището в Бургас през юли тази година. Пратката всъщност пристига от Дубай и според подадените към българските митнически власти обобщена декларация за въвеждане и декларация за временно складиране съдържанието на контейнера се състои единствено от домашни мебели.

При рентгеновата инспекция служителите

установяват нехарактерна плътност на съдържанието

Това ги подтиква и към щателна проверка, която установява, че освен мебелите, за които е посочено в декларациите, вътре има и 3000 броя кутии от по 1 кг всяка, пълни с тютюн за наргиле. За цялото количество дължимият акциз бил в размер на 456 хил. лева.

Това е само един от случаите на задържани пратки с контрабанден тютюн в страната. За последните десет месеца на тази година те са над 6,5 т смеси, показва още проверка на "168 часа".

Това е с 4 тона повече в сравнение с миналата година. Над 300 кг е само иззетият тютюн за наргиле при проверките по Черноморието. Пратките пристигат главно от арабските страни, най-често от Дубай. Не е изненада, тъй като това е една от държавите, които са основни производители на този вид тютюн.

Сезонът, в който се наблюдава повече интерес към вноса на смесите, е лятото. За да се впише в новата мода и желанието на по-младите клиенти, почти всяко заведение в морските курорти тази година

предлагаше пушене на водна лула срещу скромните 15-20 лв

Слънчев бряг е една от желаните дестинации през топлите месеци на годината. Точно там на 4 август митническите служители извършили проверка в заведение, където се предлагат за пушене и продажба наргилета. Установяват, че в наето от собственика помещение в близост до заведението се съхранят 262 кг. тютюн за наргиле от различни марки в потребителски опаковки.

Разбира се, не били облепени с български акцизен бандерол. Размерът на неплатения акциз за задържаното количество тютюн за наргиле възлизал на 39 824 лв.

Според статистика на Агенция "Митници" през 2012 и 2013 г. няма регистриран внос от трети страни на тютюн за наргиле. През 2014 и 2015 г. те не могат да предоставят информация, защото данните попадат в разпоредбите на чл. 25 от Закона за статистиката - поверителна информация. Интересното е, че ако за 2016 г. вносът е бил 984 кг на стойност 12 554 лв., то за 2017 г. той се е повишил значително. Обемът и стойността за тази година се увеличават и

достигат 1043 кг внесен тютюн на стойност

16 327 лв

Вероятно затова служители на Агенция "Митници" вече попадат и на организиране на нелегално производство в страната. Случаите били малко на брой, а дейността, която се извършвала била изсушаването на тютюна за наргиле и смесването му с аромати, желета и други суровини с неясен произход. Всичко това се случвало в импровизирани цехове. Въпрос на късмет е в тях да няма отровни и токсични вещества.