Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Забранява се пушенето на шиша за всички под 18 години

С нормалните цигари се вдишват в пъти по-малко никотин, катран и тежки метали

Глоби между 1000 и 5000 лева ще бъдат налагани на търговци, които предлагат наргиле на деца. При повторно нарушение, заведението ще се затваря. Това предвиждат промени в 4 закона, които Министерството на здравеопазването ще внесе скоро в парламента.

Измененията бяха предизвикани от разследването на "168 часа" "Наргилето води до рак на белите дробове, пикочния мехур и устата" и коментара на Слави Ангелов "Деца на опасно тъпи родители масово пушат отровно наргиле".

Резултатът е, че се предприемат спешни мерки -

лица под 18 години вече да не могат да пушат вредните водни лули

От МЗ съобщиха пред вестника, че се предвиждат промени в Закона за здравето, Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия, Закона за закрила на детето и Закона за акцизите и данъчните складове.

В първия

ще се разшири забраната за тютюнопушене,

като се регламентира овен забрана за пушене на тютюневи изделия и изделия за водна лула, несъдържащи тютюн, включително и наргиле, уточниха оттам.

Според тях се предвиждат строги санкции за управителите на обекти, допуснали подобно нарушение. Ако те станат системни, директно ще се затваря съответният шиша бар, категорични са от МЗ.

"Считаме, че това ще окаже необходимото възпиращо и възпитаващо въздействие и ще мотивира собствениците да не допускат пушене в стопанисваните от тях имоти", твърдят още експертите. Според чиновниците нарушителите, ако са физически лица, ще бъдат наказвани с глоби между 300 и 500 лева.

"Имуществената санкция ще е от 1000 до 1500 лв., ако е едноличен търговец, и ще нараства в порядъка между 3000 и 5000 лв., ако е юридическо лице", споделят от институцията.

Ако има повторно нарушение обаче, размерите на санкциите се покачват двойно. Проверката на "168 часа" показа, че ще се разшири кръгът и на контролните органи. Целта е

по-ефективна преса над шиша баровете,

които никнат като гъби около училищата.

В Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия също предстои да се въведат нови текстове, с които да се дефинира понятието "изделие за водна лула, несъдържащо тютюн".

С тези допълнения ще се забрани продажбата на тютюн за водната лула и пушенето на наргиле за всички под 18-годишна възраст.

"Ще направим промени и в Закона за акцизите и данъчните складове, които са свързани с разширяване определението за тютюневи изделия, като се поясни, че смесите за пушене с наргиле

също попадат в обхвата за облагане на тютюневите изделия",

категорични са от Министерството на здравеопазването. Оттам разчитат, че парламентът подкрепя идеите им и ще приеме предложените промени. Основната причина за това са огромните вреди за здравето на децата.

На въпрос какви са те според последните проучвания от министерството заявиха:

"Потребителят на водна лула вдишва токсични вещества, които се срещат и в стандартните цигари, но при наргилето въглените, чрез които се разпалва сместа, засилват вредите за здравето. Горенето е съпроводено с отделяне на въглероден диоксид, въглероден оксид (при непълно изгаряне), азотен диоксид, серен диоксид и твърди частици."

Според експертите на МЗ при пушене на наргиле се наблюдава увреждане на дихателната сърдечносъдовата система, устната кухина и зъбите.

"Редовните пушачи развиват по-често хронична обструктивна белодробна болест и периодонтит (възпаление на венците с опадане на зъбите)", споделят от ведомството.

Според тях допълнителен фактор за увеличаване на риска при пушене на шиша е многократното всмукване от лулата за разлика от пушенето на цигара. То може да трае средно около 45 минути, докато при цигарата е около 5 минути.

Затова според Министерството на здравеопазването най-важно е хората да следят за нивата на следните показатели:

- катран - при употреба на наргиле

той е приблизително от 250 до 800 милиграма,

а при 1 цигара - до 50 микрограма;

- никотин - при употреба на наргиле - от 50 до 800 микрограма, а при цигара - от 150 до 350 микрограма;

- въглероден оксид - при употреба на наргиле - до 400 милиграма, а при цигари - под 50 милиграма;

- алдехиди (формалдехид и ацеталдехид - до 150 микрограма, нивата са за 10 цигари, акролеин - до 200 микрограма);

при наргиле се надвишават в пъти повече от цигарите,

като стойностите за акролеина стигат до 900 микрограма при водната лула;

На кои други показатели министерството обръща внимание, четете в хартиеното издание на "168 часа".