Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Предприемачът Сулейман Керимов придобил четири вили чрез подставени лица и на занижени цени

Предприемачът Сулейман Керимов, 21-ви по богатство в Русия за 2017 г., бе обвинен във Франция за неплащане на данъци и пране за пари. Роденият в Дагестан 51-годишен руски сенатор бе арестуван при пристигането си на летището на 20 ноември и разпитан по следствено дело как е придобил имоти на занижени цени във Франция.

След две денонощия, прекарани в сградата на жандармерията в Ница, Керимов бе пуснат срещу гаранция от 5 млн. евро като мярка за неотклонение. Той е с отнет паспорт и трябва да се разписва няколко пъти седмично в полицейския участък като всеки следствен.

Задържането на Сулейман Керимовф предизвика сензация в Русия. Той е бил депутат в Държавната дума от ултранационалистическата партия ЛДПР на Жириновски, а в момента е член на Съвета на федерацията – горната камара на Федералното събрание, където представлява Република Дагестан.

Казват, че е близък до първия вицепремиер на Русия Игор Шувалов. Известен е и като щедър спонсор. Керимов е финансирал със 150 млн. долара строителството на Централната джамия в Москва, тържествено открита от Владимир Путин.

Юридическите му неприятности във Франция са тревожен сигнал не само за него, но и за всички представители на елита. Руските власти реагираха веднага на ареста:

“Заради статута му на сенатор и факта, че е руски гражданин, ще положим максимални усилия за защита на законните му интереси”, заяви говорителят на Кремъл Дмитри Песков.

Дипломатическият имунитет на Керимов обаче се оказа недостатъчен, тъй като важи само при изпълнение на официалните му задължения, не и за лични пътувания. Сулейман Керимов, чиито пищни приеми на Лазурния бряг са сравнявани с легендарните приеми на Великия Гетсби, е заподозрян, че е собственик на четири вили, придобити от подставени лица за недекларирани суми, в резултат на което от френската данъчна служба можело да бъдат скрити няколко милиони евро.

Следствието започва преди три години. През февруари 2017 г. се стига до обвинение на адвокат, специализиран в данъчно право, както и на двама швейцарски предприемачи. През септември е наложен запор на една от вилите и сега тя се намира във владение на Агенцията за управление на конфискуваното имущество.

Това изглежда не притеснява Сулейман Керимов, който неотдавна получи статут на постоянно пребиваващ на Френската ривиера.

В центъра на скандала с прикриване на данъци е вила Hier, която по документи е собственост на швейцареца Александър Щудхалтер, но според следствените органи в Ница принадлежи на руския олигарх и сенатор.

Местният вестник “Нис матен” пише, че руснакът чрез подставени лица е купил 4 вили на Лазурния бряг - Hier, MedyRoc, Lexa и Florella, с обща площ над 90 000 кв.м.

Тази информация бе опровергана в изданието през септември от швейцареца Щудхалтер, който в правото си на отговор твърди, че е едноличен собственик на четирите резиденции.

Сулейман Керимов е заподозрян от органите на реда, че е получил тези вили чрез подставени компании, в които името му не фигурира никъде. Това му е позволило да намали данъците за луксозните си придобивки. Според информирани източници, цитирани във френската и испанската преса, щетите, причинени на държавата, се оценяват за “няколко десетки милиони евро”.

Друг скандал около вила Hier е цената, на която е купена. Днес тя се оценява на 150 млн. евро, но официално вилата е купена за 35 млн. евро. Органите на реда подозират, че цената на сделката е била занижена пред данъчните с цел намаляване на дължимите данъци.

Реалната стойност на имота е била около 127 млн. евро, пише “Нис матен”, като се позовава на подслушани разговори на адвоката, заподозрян в мошеничество. Разликата от 92 млн. евро може да е била преведена по сметка в Швейцария, допълва в. “Фигаро”. Според опровержението на Щудхалтер вила Hier е била придобита през 2008 г., след като независима юридическа експертиза е посочила, че цената е 31,05 млн. евро.

В Москва Керимов е твърдял, че няма нито една вила. Във Франция – че няма недвижими имоти, а къщата, където живеел със семейството си, била на неговия близък швейцареца Александър Шудхалтер. Френските следователи не повярвали на тази версия и обискирали луксозните имоти. Те конфискуват скъпоценности на жената на Каримов и друго ценно имущество.

До ареста Сулейман Керимов е смятан за един от най-недосегаемите бизнесмени в Руската федерация. През 90-те години той успява да получи 100% дял от фирмата “Нафта Москва” – руски нефтен търговец. За кратко време неговата компания става един от тримата лидери в пазара заедно с “Русал” на Олег Дерипаска и “Mилхауз” на Роман Абрамович, с които впоследствие си сътрудничи.

От 2006 г. структурите на Сулейман Керимов се ориентират към западния пазар и работят с чуждестранни ценни книжа. По аналогия със Сбербанка и ВТБ в Русия той привлича към проектите си западни инвестиционни банки. Започва да купува акции от западни компании, сред които “Бритиш петролеум”, “Волво” и др. Керимов лично се познава с директорите на водещи инвестиционни банки и с Бил Гейтс.

Световната икономическа криза през 2008 г. му причинява загуби за 20 млрд. долара, но руският милиардер оцелява, като продава голяма част от активите си. Основната му компания става златодобивната “Полюс”, но през 2016 г. той прехвърля 100% от акциите си в нея на своя син. В портфейла на Керимов в различни периоди е имало акции на “Газпром”, “Сбербанк”, “Роснефт”, “Уралкалий” и др.

Според сп. “Форбс” милиардерът има състояние от 6,3 млрд. долара, но въпреки това около него много не се шуми.

Руското издание “Ведомости” намира документи, чрез които проследява връзките на Александър Щудхалтер и Керимов. В годишния отчет на швейцарската благотворителна фондация “Сулейман Керимов” за 2016 г. Александър Щудхалтер е представен като президент на фондацията, а в управлението влизат още Филип, сътрудник в юридическа кантора, и Албина Щудхалтер.