Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Електроинженерът и твърд марксист-ленинист Мигел Диас-Канел ще поеме властта през февруари

Той обещава да запази еднопартийния режим

Кубинецът, който вероятно ще наследи властта в Хавана след втория тур на изборите през декември, на младини е носил дълги коси и е слушал “Бийтълс”. Възхищавал се на британската група въпреки антизападните настроения в Куба по онова време.

Първият вицепрезидент Мигел Диас-Канел вече показа лоялност към Кастро, като отхвърли искането за промяна на еднопартийната система на Острова. Бъдещият ръководител заяви, че вотът ще бъде послание към света. “Какво е посланието? Единство. Убеденост”, каза той и допълни в серия от изявления за медиите, че то не е свързано с желанието на някои хора за промяна на системата.

Посланието изглежда се отнася най-вече за администрацията на Тръмп, която затегна ограниченията за пътувания на американците до Куба и спря издаването на визи за кубинци в американското посолство в Хавана. Тези мерки бяха съпроводени от изявление на Вашингтон с твърд тон, че възстановяването на процедурата ще стане след промяна в Куба, коментира агенция Асошиейтед прес.

Слабият мъж с прошарена коса е ново лице в кубинското правителство, ръководено в продължение на 57 г. от двамата братя Кастро. Диас-Канел вероятно ще е следващият президент, което ще бъде историческа промяна на Острова. Ето защо посланието му е важно.

Изборният процес в Куба започна през ноември с квартални събрания за подбор на кандидати за общинските съвети. По личното желание на Фидел Кастро в страната няма издигнати негови статуи, но в момента навсякъде са разположени плакати и надписи по стените: “Да живее Фидел” и “Ние сме Фидел”.

Дисиденти заявиха, че рекорден брой техни поддръжници са се опитали да кандидатстват, но агенти на държавна сигурност са им попречили да присъстват на срещите. Прилагали и други тактики.

Общинските избори бяха забавени повече от месец от урагана Ирма. Така милиони кубинци избираха на първия тур между двама кандидати, чиито биографии бяха окачени по стените на избирателните секции. След вота новото събрание ще избере президент и други висши ръководители.

86-годишният Раул Кастро ще слезе от власт през февруари. Още през 2013 г, когато пое държавното кормило, той заяви, че започва петгодишния си мандат, който ще бъде последен. Тогава братът на Фидел каза още, че в края на февруари 2018 година ще предаде властта на ръководител от новото поколение и избра за свой заместник 57-годишния Мигел Диас-Канел.

Пред медиите бъдещият президент не отговори на въпроса какво ще се случи, след като наследи Раул. Но той отдели няколко минути за значението на лидера на революцията Фидел Кастро и на необходимостта млади кубинци да подкрепят социалистическата система в Куба.

Той присъства на паметно събитие и концерт на стълбите на университета в Хавана в чест на Команданте, който почина на 90 години на 25 ноември 2016 г. “Когато човек вижда събрали се млади хора в знак на солидарност с кубинския народ, вярва, че те ще защитят революцията пред урните утре”, каза Диас-Канел. Пред Асошиейтед прес той изрази оптимизма си за подкрепата на кубинските младежи към системата, създадена от Кастро през 1959 г. и просъществувала близо 60 години.

Кой е бъдещият управник на Острова?

Той е първи вицепрезидент на Държавния и на Министерския съвет от 2013 г. и принадлежи към младата генерация в Политбюро, в което преобладават възрастните революционери. Роден година след голямата промяна, Диас-Канел няма сериозен военен опит.

Дипломира се в Централния университет на Лас Вилас през 1982 г. като инженер по електроника и по това време се включва в Кубинските революционни въоръжени сили. По-късно става преподавател в университета.

Изкачва се тихо по партийната стълба в продължение на 30 години. През 1987 г. е бил на международна работа в Никарагуа като първи секретар на Съюза на младите комунисти. Диас-Канел е известна публична личност с повече опит в регионите до издигането му в Политбюро през 2003 г. През 2009 г. става министър на образованието и заема поста до 2012 г.

Раул Кастро заяви при назначаването на Диас-Канел за първи вицепрезидент през 2013 г., че той е доказал твърдата си идеологическа непоколебимост. Някои го определят като твърдолинеен марксист-ленинец, други – като лоялен на партията технократ, бюрократ и ръководител.

“Той демонстрира ангажимента си към устойчивата комунистическа система и има качества да я поддържа”, казва Питър Хаким, почетен президент на американската организация “Интер-Американ Диалог”.

Още през 2013 г. Хаким отбелязва, че назначението на Диас-Канел за първи президент е подготовка за предаване на властта след ерата на Кастро. "Те ясно виждат, че трябва да подготвят наследник, за да предотвратят битката за власт, казва Хаким. Въпреки това може да има битка.”

Той твърди, че бъдещият ръководител стои сериозно пред публиката, а в личния си живот е много мил и обича да се шегува. “Какво се крие зад маската на стоицизма, бъдещето ще покаже”, казва Питър Хаким. Според анализатора подкрепата на военните ще бъде от решаващо значение за Диас-Канел, ако застане начело на Куба.