Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Първанов Кадър: БИ Ти Ви
Георги Първанов Кадър: БИ Ти Ви

„Поздравявам правителството, че потърси експертизата на БАН за проекта АЕЦ "Белене". Важното в доклада, е че той доказа необходимостта от развитие на ядрена енергетика. Аз съм за варианта със сериозно държавно участие. Тези пари се инвестират в един проект, който дава най-евтината електроенергия. Къде в света има губеща електроцентала? Това заяви пред Би Ти Ви.

Големият енергиен шлем стана турски. Сега имаме малък шанс да се върнем в играта - да построим АЕЦ "Белене", да изградим газов хъб и т.н.“, заяви Първанов.

Според него, приватизацията е била проведена калпаво. „Държавата не спечели почти нищо от нея. Аз предлагах още навремето да се проведе разследване, но чрез експертна комисия. Никой не е пречил на прокуратурата през годините да го направи. Там е голямата зависимост на българската политика“, смята бившият президент.

Добре е, че имаме обща история с Македония. По-добре е, че правим обща история сега. Добре е, че се скъсява дистанцията. Далеч по-важно е да се изгради Коридор №8. Това ще бъде бум в отношенията ни, дори културен. Това каза екс президентът на България Георги Първанов.

„Не бива историята да бъде забравяна, а да бъде прочетена разумно и да не пречи на политиците да си вършат работата. По-важно е, че двамата премиери се срещат в приятелска атмосфера. Това са знаци към двете населения и се създава друг климат“, подчерта Първанов.

Той похвали действията на премиера Бойко Борисов в отношенията с Македония.

Индиректно той разкритикува Корнелия Нинова. Когато опозицията изпитва известна немощ, преди всичко да се докаже като алтернатива, прави няколко задължителни неща - първо иска оставката на председателя на парламента по повод и без повод, второ, сезира прокуратурата за щяло и нещяло. Аз съм бил опозиционен лидер и покойният лидер Йордан Соколов ме е свалял от трибуната и не сме му искали оставката. Биехме се за политика тогава, коментира  Първанов.