Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Една от големите бази със складове на eMAG в София е в сграда “Боила”
Една от големите бази със складове на eMAG в София е в сграда “Боила”

В Черния или Лудия петък да се гледат цените преди намаленията, съветват от Комисията за защита на потребителите, защото най-големият сайт давал фалшиви отстъпки

НАП е започнала проверка на румънската фирма “Данте интернешънъл”, която е оператор на сайта за онлайн търговия eМAG, съобщиха няколко източника от финансовото министерство и приходната агенция. Официално от НАП заявиха, че коментират конкретни компании и проверки.
Ревизията е започнала след публикацията от четвъртък на “24 часа”, че при оборот в България за три години от над 250 млн. лв. “Данте интернешенъл” е платила 0 лева данък. Сделките се оформят като дистанционни продажби, при които се използват услугите на куриерски фирми. По този начин не се плащат данъци и такси.
В България “Данте интернешънъл” и румънецът Юлиян Станчу регистрират преди 3 г. маркетингова агенция “Емаг интернешънъл”. Под предлог че извършва маркетингови проучвания, върви истинската стопанска дейност на сайта eMAG.bg, който е на български език.
За 24 ноември от eMAG са обявили кампания “Черен петък”. Луд петък и Черен уикенд - това са най-често използваните словосъчетания от другите търговци за промоциите.
Те не могат да използват Черен петък, тъй като словосъчетанието бе патентовано от “Данте интернешънъл” през 2014 г.
Тази година обаче от eMAG
не са обявили
предварително
конкретни
намаления,
а е посочено, че потребителите ще намерят хиляди избрани оферти. Вероятно заради факта, че за предишни такива промоции онлайн платформата бе глобена с общо над 5,2 млн. лв.
Санкциите дойдоха след подвеждащата практика да се вдигат цените, а после да се обявяват намаления до 70%.
Заради това в четвъртък шефът на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов заяви, че е добре клиентите да проследяват цената на избрания продукт преди намаленията, защото е възможно търговецът да предложи фалшиво намаление, като предварително вдигне цените.
От комисията съветват да се сравняват предложения на различни компании, да се проверява търговецът, от когото се купува, особено ако е онлайн. В 14-дневен срок потребителите могат да връщат стока, закупена онлайн.
От комисията неофициално твърдят, че особено внимателно
ще се следят
офертите на
eMAG заради
практики за
заблуждаващи
намаления
Заради тях има глоби от над 5,2 млн. лв. на “Данте интернешънъл”, но са платени само 137 887 лв.
Високопоставен източник от КЗП заяви, че от eMAG нарушават закона в частта за намаленията.
Текстовете гласят, че една цена може да бъде свалена, ако не е променяна поне месец, а от онлайн платформата вдигали цените два дни преди да бъдат обявени промоциите с намаления.