Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Правителствата на България и Македония на обща снимка след съвместното заседание.
Правителствата на България и Македония на обща снимка след съвместното заседание.

Има ли комуникация, има приятелство, обявиха Заев и Борисов

Сега разговорите излизат до 7 лв. на минута

Стига сме гледали миналото, да се обърнем към бъдещето, настояха двамата премиери

Важното е, че се разбираме - така министър-председателят на България отвърна на въпрос има ли македонски език

До 2-3 месеца трябва да падне роумингът между мобилните оператори в България и Македония. Това обяви премиерът Бойко Борисов след съвместното заседание на правителствата на двете държави в македонския град Струмица в четвъртък. Според македонския премиер Зоран Заев отпадането на роуминга можело да отнеме най-много 6 месеца.

Меморандум между двете правителства за падане на цените на разговорите в роуминг беше един от документите, подписани на съвместното правителствено заседание вчера. Според споразумението между министрите Ивайло Московски и Дамиян Манчевски

операторите от

двете държави

трябва да

договорят

по-ниски такси

за разговори в мрежите си. В момента цените на роуминга между България и Македония са едни от най-високите за клиентите на българските оператори - между 3 и 7 лв. на минута разговор и средно 25 лв. за пренос на един мегабайт по мобилен интернет.

“Ако има комуникация, има и приятелство”, обясни македонският министър-председател Зоран Заев смисъла от падането на цените за роуминг между Македония и България.

С меморандума България става първата страна в ЕС, която подписва споразумение за отпадане на роуминга с държава извън ЕС. На 6 декември такъв документ трябва да бъде подписан и със Сърбия.

Трябва да загърбим миналото и да гледаме в бъдещето и какво можем да направим за по-добър живот на гражданите на двете държави, бе общото послание на двамата премиери.

“Тайната е работа, скромност, без исторически претенции, без гръмки фрази, защото

върнем ли се

към тема

история,

приключва

бъдещето”,

даде Бойко Борисов рецептата за сигурност на Балканите.

До година и половина - две Струмица ще бъде свързана с магистрала “Струма” в България и за час и половина ще може да се стига до София, обяви Борисов. В момента тези 200 км се вземат за над 3 часа и половина. В следващите години ще бъдат изградени и магистралите и бързите жп линии по коридор №8, ангажираха се двамата премиери.

Вече има интерес и от Световната банка, и от ЕБВР, и от Европейската инвестиционна банка да бъдат финансирани проектите, обясни Борисов. На 6 и 7 декември на обща среща балканските премиери щели да представят проектите пред банките.

За българските участъци от трасетата София - Скопие има вече планове, правят се отчуждения и имаме представа колко пари ще са нужни, коментира още Борисов.

“Коридор №8 обаче е още по-голяма цел, той трябва да свърже Драч в Албания с Тирана, после със Скопие, със София и да стигне до Черно море и Истанбул”, обясни Борисов.

Срамота е сегашното положение, при което между София и Скопие се пътува 4-5 часа с автомобил, каза Зоран Заев.

“Малко преди да влезем за заседанието, се видях отвън с гражданите на Струмица и се разбрахме”, отговори пък Борисов на въпрос на македонски журналист дали според него българският и македонският са два различни езика.

Пред дома на армията се беше събрала група от

стотина

възрастни

жители на

Струмица, които

го поздравиха с

викове

“Бойко, Бойко”

А българският премиер отведе Заев да поздравят заедно хората.

“Тук, в залата, виждам, че нито един министър и нито един журналист не ползват слушалките за превод. Аз разбрах въпроса ви и вие разбрахте отговора ми. Това, че се разбираме, е по-важно от споровете кое е първото”, продължи отговора си Борисов. “Нека учените да си говорят по тези теми, те имат докторати, професури”, допълни още българският премиер.

“Важното е младите да пътувате и да се събирате.

Вие да дойдете в

София, нашите в

Скопие, да пиете

кафета заедно

И ако един ден ни споменавате, значи си е струвало това, което правим”, каза Борисов. “Нито ние ще дойдем да живеем у вас, нито вие - у нас”, допълни той.

Зоран Заев също призова по-малко да се говори за миналото и повече за бъдещето.

“Договорът за приятелство, който подписахме през август, е

подписан и на

български, и на

македонски език По формулировката, че се подписва на конституционните езици на двете страни”, каза още Заев.

През декември македонският парламент ще ратифицира подписания през август от двамата министър-председатели договор за добросъседство и приятелство, който предвижда и изчистване на спорните моменти от общата история на България и Македония. Българското правителство също вече внесе договора в Народното събрание за ратификация. Така той би могъл да влезе в сила от началото на следващата година.

Бойко Борисов и Зоран Заев се поздравяват преди първото съвместно заседание на българското и македонското правителства.
Бойко Борисов и Зоран Заев се поздравяват преди първото съвместно заседание на българското и македонското правителства.

Признание! Почетоха Трайковски, първия радетел отношенията между София и Скопие да се оправят

Посещението започна с поднасяне на цветя на паметника на трагично загиналия вавиокатастрофа македонски президент, който също като Заев бе от Струмица

Премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев поднесоха венци на паметника на загиналия в авиокатастрофа македонски президент Борис Трайковски, преди да проведат съвместно заседание в Струмица.

Борис Трайковски, който като Зоран Заев е родом от района на Срумица, бе радетел за затопляне на българо-македонските отношения, за

стабилност на

Балканите и

ориентация на

страната му

към Европа

На 26 февруари 2004 г. на път за международна икономическа конференция в босненския град Мостар самолетът му се разби в планините в Югозападна Босна. Всички на борда, включително негови съветници, охрана и 2-членен екипаж, загинаха. Останките на старата витлова правителствена машина Beechcraft 200 Super King Air бяха намерени на 20-ина км южно от Мостар в минно поле, останало от войната в Босна. Самолетът, както и обгореното тяло на 47-годишния Трайковски, бяха открити 24 часа след изчезването от радарите. Като официална причина бяха посочени силният дъжд и гъстата мъгла в района, както и вероятността за пилотска грешка. Но и

до днес не стихват

слуховете, че

инцидентът

е бил атентат

Според адвоката на семейството му Игнат Панчевски има сателитни снимки как самолетът на Трайковски е свален от военен изтребител и доказателствата се пазят в държавните архиви. Диспечерите са били специалисти на НАТО в рамките на мисията СФОР и това породи друга конспиративна теория, според която военната индустрия на САЩ е искала да “отстрани” политика, тъй като не е имала интерес от помиряването на Балканите.

Трайковски, втори поред президент на независима Македония,

оглавяваше мирните

разговори, организирани

от НАТО

и довели до сключването на Охридското споразумение.

То сложи край на 7-месечните сблъсъци между Скопие и разбунтували се етнически албанци. 

Двамата премиери поднесоха венци на паметника на втория президент на Македония Борис Трайковски, който загина в самолетна катастрофа през 2004 г.
Двамата премиери поднесоха венци на паметника на втория президент на Македония Борис Трайковски, който загина в самолетна катастрофа през 2004 г.

Ще обучаваме македонски танкисти

Цели девет споразумения бяха подписани на съвместното заседание на двете правителства в Струмица. Обикновено след такива заседания се подписват по 1-2 документа.

България да изпрати експерти, които да помагат на Македония за реформи и интеграцията на страната в ЕС, предвижда документ, който подписаха външните министри Екатерина Захариева и Никола Димитров. Двете министерства ще правят консултации дали се спазва договорът за приятелство и ще работят, за да бъдат преодолени негативните нагласи между българи и македонци.

Македонски търговци ще могат да участват в съвместни всекидневни търгове за ток на двете държави, които ще се провеждат от българския електроенергиен системен оператор, предвижда друго споразумение. “Булгартрансгаз” и македонската компания МЕР подписаха договорка за започване на предпроектни проучвания за нова газова връзка между България и Македония. “Тя трябва да доставя по-евтин газ за Македония през българската връзка с Гърция и през Петрич”, обясни Зоран Заев.

Военните министри Красимир Каракачанов и Радмила Шекеринска подписаха споразумение, според което в България ще се обучават македонски танкисти. Те ще работят с танковете Т-72, които България подари на Македония при правителството на Иван Костов. “Каракачанов и дамата можеха сега, вместо да сключват споразумения, да вземат по един танк и да дойдат с него, ако се вглеждахме толкова в миналото”, пошегува се Борисов.

България ще ползва опита на Македония в кадастъра и инвестиционните услуги за чужди компании, предвиждат пък други две от подписаните споразумения. В Македония целият инвестиционен процес е електронизиран, кадастралните им услуги също. Бяха подписани и споразумения за взаимна помощ при бедствия и кризи и за сътрудничество в туризма. 

Военните министри Красимир Каракачанов и Радмила Шекеринска подписаха споразумение за обучение на македонски танкисти.
Военните министри Красимир Каракачанов и Радмила Шекеринска подписаха споразумение за обучение на македонски танкисти.

Облекчават получаването на BG гражданство от македонци

Да се облекчи мудната процедура за получаване на българско гражданство от македонци, обеща вицепремиерът Красимир Каракачанов след среща с граждани в Българския културен център в Струмица. Той съобщи, че през последните 20 години близо 120 хил. граждани на Македония са поискали българско гражданство. “Процедурата по издаване на български паспорти трябва да се улесни максимално. Трябва да работим за премахване на административните пречки и тежести. Няма никакъв смисъл да се връщаме назад във времето. Трябва да гледаме напред в бъдещето”, категоричен беше Каракачанов. Председателят на Българския културен център Любомир Младенов обясни, че след подписания през лятото договор се усеща промяна в отношението към хората, които се самоопределят като българи.

Премиерът Бойко Борисов подари специален микробус за транспорт на хора с увреждания на община Струмица.
Премиерът Бойко Борисов подари специален микробус за транспорт на хора с увреждания на община Струмица.

Борисов получи орден от македонската църква

Надява се свещениците от двете страни да служат, пеят и работят заедно

Орден за 50-годишнината от обявяването на самостоятелност от македонската църква получи премиерът Бойко Борисов от владиката Наум. Това стана във Водечкия манастир до Струмица, където двамата министър-председатели имаха и среща на четири очи.

Дни преди съвместното правителствено заседание македонската църква изпрати писмо до Светия синод с искане БПЦ да ѝ стане църква-майка и да признае нейната автокефалия. До момента Охридската архиепископия не е призната от нито една от сестринските православни църкви.

Не се меся в делата на църквата, отвърна в Струмица Борисов на въпрос дали владиците във Водечкия манастир са поискали съдействието му пред българския патриарх Неофит. “Истински щастлив ще съм обаче двете църкви да работят, да пеят и да служат заедно”, допълни българският премиер.

“Като добър християнин всеки път, когато започвам нещо, отивам в манастир или църква, за да се помоля, и вървя след Господ”, обясни Борисов защо двамата премиери са посетили манастира.

“Започнахме срещата си в манастира, за да измолим Божията благословия за това, което правим”, коментира и Зоран Заев. Той също каза, че не се бърка в църковните дела. Но се надява скоро Охридската архиепископия да получи признание. 

Владиката Наум Струмишки връчи орден на премиера Бойко Борисов за 50 г. самостоятелна македонска църква в присъствието на македонския му колега Зоран Заев.
Владиката Наум Струмишки връчи орден на премиера Бойко Борисов за 50 г. самостоятелна македонска църква в присъствието на македонския му колега Зоран Заев.

Вече са проведени редица консултации и срещи, но тепърва ще бъде съставена комисия, която да обиколи поместните православни църкви в страната, за да събере и тяхната позиция по въпроса, обясни главният секретар на Св. синод на БПЦ епископ Герасим. “Не може една църква сама да взема каквито и да било такива големи решения”, каза още той пред БНР.

Въпросът за македонската църква е дело и решение, което изисква каноническо разглеждане на тази тема, коментира вчера и Варненският митрополит Йоан. “Бързите решения никога не са добри”, каза той пред БТА.

Бойко Борисов целува кръста на дядо Наум.
Бойко Борисов целува кръста на дядо Наум.
Българският премиер се помоли за успех на съвместното начинание преди заседанието на двата кабинета.
Българският премиер се помоли за успех на съвместното начинание преди заседанието на двата кабинета.

Ремонтиран път откриха министър Нанков и колегата му Фазлиу

ТОНИ МАСКРЪЧКА

За първи път наш и македонски министър откриха заедно ремонтиран път. Това се случи малко след съвместното заседание на правителствата на България и Македония в Струмица.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и министърът на местното самоуправление на Македония Сухейл Фазлиу

пристигнаха

заедно край

Петрич

в четвъртък следобед и откриха ремонтирания от “Агромах” път между селата Старчево, Кърналово и Първомай.

13-километровата отсечка е ремонтирана за над 8 милиона лева, осигурени от бюджета на Агенция “Пътна инфраструктура”. За постигането на максимална безопасност на пътя е положена маркировка, монтирани са пътни знаци и ограничителни системи за близо 730 хил. лв.

“Не мога да не поздравя строителите от “Агромах” за изключително качествената и бърза, дори предсрочна работа по рехабилитацията на пътя”, заяви министърНанков.

Третокласният път Старчево - Кърналово - Първомай преминава през селата Старчево, Кърналово, Михнево, Кавракирово и Първомай. Той е единствената връзка с републиканската пътна мрежа за тези населени места, в които живеят над 10 000 души.

Пътят е и важно направление към ГКПП Златарево и е

основна връзка

с най-голямата

зеленчукова

борса в област

Благоевград,

която реализира продукцията на местни производители и се посещава и от гърци, македонци и сърби.

За не повече от две години ще сме готови с пътната част от българска страна по проекта за изграждане на ГКПП Клепало между България и Република Македония, каза Николай Нанков.

“Трябва да изградим 14 км и да рехабилитираме 16 км. Днес взехме решение да започне проектирането на нашия участък, за да можем в краткосрочен план да възложим и строителството и да осигурим свързаност между Щип, Веле, Радовиш, цялата магистрала “Струма”, Банско и София”, обясни министърът на регионалното развитие, коментира министър Нанков. 

В пътната отсечка, ремонтирана от “Агромах”, държавата е вложила над 8 милиона лева. Вчера тя бе открита от българския регионален министър Николай Нанков и македонския му колега Сухейл Фазлиу.
В пътната отсечка, ремонтирана от “Агромах”, държавата е вложила над 8 милиона лева. Вчера тя бе открита от българския регионален министър Николай Нанков и македонския му колега Сухейл Фазлиу.

Патриархът уверил президента - има добра воля да се реши проблемът с Охридската архиепископия

Отношенията между България и Македония трябва да се задълбочат. Това е общата позиция на държавата и църквата след среща на патриарх Неофит и президента Румен Радев в четвъртък, съобщиха от Светия синод. Държавният глава отиде в Синодалната палата. Той и дядо Неофит разговаряха броени часове след приключване на съвместното заседание в Струмица на българското и македонското правителство.

Неофит запознал Радев със съдържанието на писмото от Македонската църква, в което се призовава за възстановяване на евхаристийното единство на БПЦ с “възобновената Охридска архиепископия”. Негово Светейшество е уверил президента в добрата воля да се търсят пътища за разрешаването на казуса. Въпросът ще бъде разгледан на заседание на синода в понеделник, а темата с автокефалността на македонската църква ще бъде обсъдена и с останалите поместни православни църкви, съобщиха от синода.

Патриарх и президент говорили и за духовната родственост на България и Македония, както и за договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, чиято ратификация предстои.

Президентът Румен Радев отиде при патриарх Неофит, за да обсъдят проблема с Охридската архиепископия. СНИМКА: СВЕТИЯТ СИНОД
Президентът Румен Радев отиде при патриарх Неофит, за да обсъдят проблема с Охридската архиепископия. СНИМКА: СВЕТИЯТ СИНОД