Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът се надява да запази състоянието си от над $1 млрд.

93-годишният Робърт Мугабе и 52-годишната му жена Грейс бяха заловени в нощна офицерска операция, която според западни дипломати предвещава свалянето на диктатора, дошъл на власт преди 37 години.

Президентът на Зимбабве бе поставен под домашен арест и принуден да подаде оставка, а военните, които преди го подкрепяха, установиха контрол над държавните институции. “Нашата цел са единствено престъпниците от неговото обкръжение - заяви генерал-майор Сибусисо Мойо в обръщение към гражданите на страната, излъчено по държавната телевизия. – След като изпълним мисията си, очакваме ситуацията да се нормализира.”

След ареста си Мугабе присъства на университетска церемония по връчване на дипломи, където бе аплодиран, въпреки че по същото време военните обявиха “значителен напредък” в преговорите за оттеглянето му от властта и арестуваха негови политически съюзници.

Намесата на армията дойде в момент на яростна битка за определяне на приемник на Робърт Мугабе, някога основател на лявонационалистическото (маоистко) партизанско движение “Африкански национален съюз” на Зимбабве. Когато метежниците в Хараре говорят за “обкръжението” на бившия обичан лидер, освободил черните от колониалното робство, те имат предвид съпругата му Грейс Мугабе.

Тя е подготвяла почвата за своето назначение като вицепрезидент на конгреса на управляващата партия “Зимбабвийски африкански национален съюз – Патриотичен фронт” през декември. Малко преди преврата Мугабе отстрани вицепрезидента Емерсън Мнангагва, принадлежащ към друга фракция, което бе прието като опит да разчисти пътя към властта на жена си. Но превратът на военните в Зимбабве доведе до драматична промяна в съдбата на семейство Мугабе и на страната, която е на прага на поредната икономическа криза.

Мнангагва избяга в чужбина, но според анализатори той събира сили и планира създаване на правителство на националното единство. По думите им новото ръководство вероятно ше се опита да постави без насилие край на управлението на Мугабе. Именно затова според “Уолстрийт джърнъл” военните внимават в изказванията си, като описват Мугабе не като зъл диктатор, а застаряващ патриарх с отслабена от корумпирани придворни власт.

Мугабе се надява на решение, което ще му позволи да съхрани достойнството и състоянието на семейството си.

През 80-те години Робърт Мугабе и първата му съпруга Сали са смятани за вестоносци на надеждата в Африка. Но втората му жена Грейс е негов съветник в мрачните години на президентството му, според “Ди Велт”. “Аз съм жена на президента, планирам и правя всичко заедно с него”, казва тя.

Известна като скандална личност, която понякога грубо се справя с политическите си врагове, според някои наблюдатели тя оказва пагубно влияние върху Мугабе и от покровител на нацията той става разрушител и участва в разграбването на страната. Ако в началото на управлението си Мугабе е приет добре от Запада, основно заради обещанието си за национално помирение между чернокожото мнозинство и бившите бели колонизатори, през 2001 г., притиснат от икономическата криза, той разпорежда експроприация на фермите на белите в полза на ветераните от войната за независимост.

Заради гоненията на “белите фермери”, подкрепата за национализация на промишлеността, както и обидните изказвания срещу САЩ, натискът на Запада над президента се увеличава през годините, а основният партньор и инвеститор в Зимбабве става Китай.

Вероятно не трябва да се пренебрегва фактът, че превратът идва след посещение в Китай на шефа на генщаба на Зимбаве, както и това, че бившият вицепрезидент Мнангагва е завършил политическа академия в Китай. Според в. “Вашингтон пост” генералите са били разтревожени от съчетанието на уволнението на Мнангагва с неприкритата жажда за власт на Грейс Мугабе, известна още с прякора си "Гучи Грейс" заради щедрото ползване на пари от хазната за дрехи от световноизвестни бутици. Първата дама, която мнозина не обичат заради избухливия й нрав и стремеж към лукса, няма подкрепа сред армията и спецслужбите, които контролират страната.

Според www.news.com.au, докато тя е под домашен арест в любимата си къща “Син покрив” с повече от 25 спални, състоянието на клана Мугабе се проучва под микроскоп.

Според информирани източници то е над $1 млрд. Мугабе притежава Зимбабвийската консолидирана диамантена компания, но основното му богатство идва от държавната хазна. Обвиняван е и в присвояването на 15 акра по време на изземването на земята през 2000 г.

Според “Уикилийкс” Мугабе има активи от $1,75 млрд., повечето от които са инвестирани в тайни сметки на Бахамите, Нормандските острови, Швейцария и замъци в Шотландия. Опозиционни лидери твърдят, че Мугабе притежава 14 ферми в Зимбабве, което противоречи на конституцията, ограничаваща собствеността върху земя. Негова е млекодобивната ферма “Омега”, една от най-големите в южната част на Африка.

Въпреки че семейството твърди, че не е богато, преди три години той поръча за 90-ата си годишнина месо от слонове и лъвове. Домът на Мугабе в Хараре, смятан за необичайно луксозен, не е единственото имение в портфолиото на клана. Президентът е придобил имение за $ 5,2 млн. в Хонконг през 2013 г., а също така владее двореца “Хамилтън” в Съксес, Великобритания, който струва над 40 млн. долара.

Мугабе е собственик на дизайнерски Mercedes-Benz S600L, брониран срещу куршуми от Калашников, мини и гранати. Той владее и Rolls-Royce Phantom IV, разкошен британски автомобил, лимитираната серия от колониалната епоха. Според някои оценки той струва повече от БВП на Зимбабве.

Съпругата му Грейс е критикувана за вкуса си към дизайнерски дрехи и пазаруванията си в скъпи магазини по време на икономичеката криза. През 2003 г. тя похарчи $131 000 по време на шопинг тур в Париж. Твърди се, че притежава имоти за милиони долари, сред които луксозни къщи в Малайзия и Сингапур, както и колекция от скъпи коли.

По-рано тази година първата дама на Зимбабве бе изправена пред съда за опит за присвояване на активи на ливански бизнесмен, който отказал да й достави пръстен с диамант от 100 карата за повече от $1,35 млн.

Какво заяви Грейс Мугабе пред съда четете в хартиеното издание на "168 часа".