Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Александър Сано е злият гад Младен в хитовия сериал, който счупи всички рекорди по гледаемост на Ботуша.

На премиерата сценаристите обявиха, че неговият епизод е най-добър за сезона.

 “Люлин” е Камората на България. Имате богата кримиистория, но институциите искат да я подценявате”, казва авторът Роберто Савиано.

В България той е познат като Косъма - един от най-любимите персонажи от хитовия сериал "Под прикритие". Днес Александър Сано е оставил образа на добряка далеч зад себе си и влезе в кожата на "страшна гад" в може би най-популярния италиански сериал "Гомор". Твърди се, че сериите са по-добри дори от тези на гиганта "Октопод".

"В международен план това е най-големият ми успех", споделя пред "168 часа" актьорът, който съвсем наскоро се завърна от червения килим в Рим, където бе дадено началото на третия сезон на хитовата продукция. А първият епизод счупи всички рекорди по гледаемост в Италия, като прикова над един милион зрители пред екраните, за да видят какво ще се случи оттук нататък с главния герой Чиро.

"На централния образ в сериала, изпълняван от Марко д'Аморе - Чиро, в края на втори сезон му се случват такива неща, че се налага да напусне пределите на Италия и да се установи за една година в България - разказва Александър Сано. - Там започва да работи за местна фамилия. Неин глава е бащата на моя герой Младен. Тук се появявам аз и от този момент нататък се случва гангстерска работа - мутряшка."

Марко д'Аморе заедно с целия екип на продукцията идват в София, където снимат някои от ключовите сцени на сезона най-вече в местна дискотека.

“София е град, който е идеален за фабулата на “Гомор”

- казва Клаудио Купелини, режисьор на сериала. - Златното кубе на "Александър Невски" в центъра придава усещането за власт на този клан, който живее и работи в сърцето на града."

Заради огромния успех на първите два сезона очакванията към продължението са големи, а с това расте и отговорността към новите образи. Затова изборът на Александър Сано за ролята на Младен никак не е лек.

"Попаднах на снимачната площадка на "Гомор" с кастинг, който продължи цели два месеца - разказва актьорът. - Беше доста тежък избор, много пространствен, различен от всички кандидатствания за роли, на които съм бил. Всяка една от сесиите му продължаваше по 45 минути, като много обстойно трябваше да съм запознат с героя си. Режисьорите проверяваха всеки детайл.

В повечето кастинги ти дават едни пет изречения, казват ти да рецитираш разни неща извън контекста, но нито знаеш за какво става въпрос, нито какъв е героят. Тук беше коренно различно. "Кастваха ме" с неща, които после изиграх."

Александър Сано попада сред страхотен екип от хора, с които лесно се сработва. Заедно с него в сериала участват още двама българи - дебютантката в киното Боряна Мануилова, която играе албанка, и певецът Стенли, който влиза в ролята на баща на Младен.

"По принцип професията ми е забавна и не го отчитам като някакво извънредно забавление, защото ние така си битуваме и си я обичаме - споделя Среброто за дните, прекарани с колегите му от сериала. - Но работата ми с целия екип наистина беше приятна. Макар че това, което снимахме, никак не е забавно - епизодът е един от най-тежките, а аз играя наистина долна гад."

Оказва се, че не само Александър е доволен от работата си с екипа, а и създателите на сериала са възхитени от професионализма на българите. В деня на премиерата те избират да покажат предпремиерно на хилядите, скупчили се пред кината не само първия епизод, а и третия, в който главно действащо лице е Сано. Екипът е единодушен, че това е най-добрата серия. Премиерата на "Гомор" на големия екран дори бие доминиращия боксофис от близо месец "Тор: Рагнарок" с три пъти повече продадени билети.

"За мен и Бояна да прожектират нашия епизод на премиерата беше изненадващо - разказна актьорът пред "168 часа". - Тя също играе голяма роля в този епизод.

Буквално крачейки към червения килим, режисьорът Клаудио Купелини ни изненада:

“А вие нали знаете, че сега ще излъчим вашия епизод",

и ние се стъписахме. Казахме му: "Не, не знаем. Откъде да знаем? Ти се шегуваш." А той ни отговаря: "Не, не се шегувам. Всички, заедно с продуцентите, сме избрали този епизод." Общото им мнение било, че това е най-добрият от целия сезон, което леко ни втрещи.

Впоследствие се оказа, че наистина го излъчиха, а ние не можехме да повярваме на очите си."

След успеха на групата "Братя Мангасарян", в която Сано се подвизава като Среброто, за таланта идва "Под прикритие". В ролята си на Косъма той спечелва сърцата на зрителите, които не могат да повярват, че няма да видят повече любимеца си, след като героят му е убит от сценаристите. От тази гледна точка да не се направи паралел между българското криминале и "Гомор" е невъзможно:

"Под прикритие" и "Гомор" може да са много еднакви жанрово, но всъщност са адски различни - казва Сано. - И ролята ми на Косъма, и тази на Младен бяха лесни за мен.

Аз не изпитвам някакви затруднения в професията си. Затова съм си я избрал - защото го мога. Сега ще излиза по Коледа един български филм на Димитър Гочев, който е силно комедиен. Това ми беше малко по-трудно, защото говорим за един по-друг жанр. Аз самият нямам представа как се е получил, но всички от екипа, които са го гледали, казват, че е приятен. Остават само някои довършителни работи по него и ще го видим."

И докато "Гомор" печели сърцата на зрителите от 150 държави, сагата за бг мафията също има своите фенове зад граница.

"Оказа се, че един от колегите ми италианци също е гледал "Под прикритие" - коментира Сано. - Тук го дават по платени платформи. Работихме заедно от доста време, но той буквално впоследствие се сети, че аз съм Косъма. Беше много изненадващо. Хората, които го гледат тук, са му много твърди фенове. Сравнявам работата си по "Гомор" с тази по "Под прикритие" и с удоволствие установявам, че сме много добре като ниво и качество на продукция."

Кралете падат, призраците се появяват, войната се завръща - това е мотото на третия сезон на хитовия сериал, който печели 93% от зрителския интерес в Италия. А войната се завръща именно на българска земя.

В текст, описваш какво предстои, лично авторът на романа "Гомор" Роберто Савиано, по който е създаден сериалът, пише:

"В покрайнините на София се намира "Люлин". Построен през 70-те години на миналия век, в него живеят повече от 100 хил. души. В Италия основното място, където се развива действието на "Гомор", е Скампия, предградие на Неапол, в което царува Камората, в София този квартал е "Люлин."

А той и екипът на сериала имат една-единствена цел "да се покаже, че всички периферии на света си приличат, че сърцето им е едно и също, храни се от кръв и пари, бие по един и същи начин, а това е едно криминално сърце, едно сърце, което не умира.

Няма начин да победите хаоса, единствено можете да достигнете до още по-голям хаос". Роберто Савиано не е писател, нито сценарист, а криминален журналист. Както сериалът, така и първоначалното излизане на романа му "Гомор" се превръща във феномен.

На пръв поглед книгата не се отличава от многото истории за мафията - в нея се разказва за тайни сделки, убийства и връзките на мафиотите с властта. Единствената съществена разлика е, че това не е измислица. Всички герои и случки не са плод на авторското въображение, а са истински.

Савиано описва всичко - как действа "Камората", как са разпределени клановете й, кой ги управлява, как вербуват нови членове, как работят, как стават плащанията, как се организират убийствата, как се разпределят капиталите.

Авторът разкрива точно кои кланове отговарят за наркотрафика, кои се занимават с контрабанда на стоки, кои са отговорни за създаването на фалшификати на дрехи и аксесоари. Савиано си служи с конкретни факти - той има данни за годишния приход на повечето от дейностите на "Камората", точното разпределение на капиталите и кой колко печели.

Показва, че Камората всъщност стопанисва и легални фирми като супермаркети, фабрики за дрехи и захарни рафинерии. На практика той успява да докаже, че тя е вторият по големина работодател след държавата.

Първоначално мафиотите си подаряват романа един на друг с гордо вдигната глава, но когато той се превръща в бестселър, нещата рязко се променят. За главата на Савиано е обявена награда, а мафията го иска мъртъв. 34-годишният писател, спечелил милиони от продажбата на книгите си, не може пълноценно да се наслади на богатството и славата.

"След осем години с въоражена охрана и заплахи за живота ми, моето име толкова често е асоциирано със смърт и убийство, че това вече дори не прави впечатление - пише Савиано за в. "Гардиън". - След всички тези години се чувствам виновен, че съм жив. Този живот е ужасен - аз съществувам между четири стени".

Той трудно може да си позволи да се слее с живота на обикновен човек, ала за сметка на това знае най-добре как работи мафията. Дори и в родината ни: "България има богата криминална история, която светът подценява и често българските институции искат да бъде подценявана", казва той в едно свое интервю.

"Гомор" често е сравняван с американския "Наркос", който разказва за живота на Пабло Ескобар. И докато кланът "Ескобар" непрестанно заплашва сценаристите му и вече извърши едно предполагаемо убийство, създателите на "Гомор" все още са в безопасност, прехвърляйки цялата тежест на раменете на Савиано.

"Това е сериал, който наистина хваща много. Който е тръгнал да го гледа, не го е изоставил", категоричен е Александър Сано.